Vesti > Politika

Odluka Izraela da PRIZNA KOSOVO narušila odnose: Dačić i KOEN razgovarali i o EKONOMSKOJ SARADNJI

Izrael je veliki investitor i želimo dalji razvoj naših ekonomskih odnosa, rekao je Dačić

Izvor: K1info/Tanjug

12/07/2023 > 14:05

podeli vest:

Odluka Izraela da PRIZNA KOSOVO narušila odnose: Dačić i KOEN razgovarali i o EKONOMSKOJ SARADNJI
Foto: TANJUG/ ZORAN STANIĆ/ bg


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i šef izraelske diplomatije Eli Koen ocenili su danas da je vreme za konsolidaciju odnosa, razvoj bilateralne saradnje i pozitivne agende na mnogim poljima, od koje će koristi imati obe zemlje i oba naroda.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare podsetio da je odluka Izraela da prizna Kosovo uticala na odnose Srbije i Izraela i naglasio da je vreme da se uloži maksimalni napor da se zajednički prevaziđu svi ti problemi i da se nađe najbolji način za resetovanje odnosa vezano i za tu našu najbolniju temu.

- Negativno ocenjujemo da je odluka izraelske vlade da prizna Kosovo nanela štetu odnosima, jer je Kosovo za nas od neprocenjivog značaja i u tom pogledu stalno smo i poredili vaš odnos prema Jerusalimu sa našim odnosom prema KiM - rekao je Dačić i naglasio da u tom smislu treba da uložimo maksimalan napor da prevaziđemo sve te probleme i ostanemo posvećeni očuvanju tradicionalnog prijateljstva.

Ministri su na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazili zadovoljstvo plodonosnim razgovorima i inicijativama o kojima su razgovarali i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a o kojima će, kako je najavljeno, biti reči i na radnoj večeri.

- Vreme je da se posvetimo pozitivnoj agendi, da probamo da resetujemo naše odnose da razvijamo odnose u mnogim segmentima. Ekonomska saradnja jeste veća od 100 miliona evra, ali je to malo u odnosu na potencijale i tu se otvaraju velike šanse - rekao je Dačić i naveo da kao pozitivan primer može da istakne prisutvo velikog broja izraelskih firmi i investitrora u Srbiji.

Izrael je veliki investitor i želimo dalji razvoj naših ekonomskih odnosa, rekao je Dačić i naveo da je u tom cilju sa predsednikom Vučićem razgovarano i o iniciranju biznis formuma, koji bi mogao da ima i regionalni karakter, aktiviranju zajedničkog mešovitog komiteta kao i o imenovanju novog ambsadora i mnogim drugim temama od zajedničkog interesa kao što je saradnja u oblasti nauke, obrazovanja, kulture i kluture sećanja obeležavanja datuma događaja i mesta gde su se dešavali zločini nad našim narodima.

Dačić je podsetio da ministar spoljnih poslova Izraela nije bio u Srbiji punih 14 godina, što je, kako je rekao, i loše i negativno ako se uzme u obzir karakter odnosa Srbije i Izraela i tradicionalni i istorijski odnos dva naroda koja su i zajednički stradala u toku Drugog svetskog rata.

- Taj osećaj međusobne solidarnosti i danas je prisutan i zato treba da uložimo maksimum napora da odnose stalno unapređujemo i da tražimo i da probamo da nađemo najbolji način za resetovanje odnosa vezano i za našu najbolniju temu pitanje KiM - rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da su dogovoreni redovni sastanci, da se očekuje i njegova poseta Izraelu.

- Predsednik Vučić izneo je inicijative vezano za regionalne teme i učešće biznis partera iz našeg regiona u forumu, a o tome ćemo zajedno razgovarati na radnoj večeri - rekao je Dačić.

Šef izraelske diplomatije rekao je da je srećan što je prvi put u Srbiji - prijateljskoj zemlji koja je jedan od najsnažnijih partnera Izraela u regionu i što delimo iste vrednosti. Kao važno je ocenio to što su Srbija i Izrael kreativne zemlje spremne da inovacije stave u centar ekonomije.

- Spremni smo za novo poglavlje u odnosima i da unapredimo ekonomske veze, saradnju u oblasti tehnologija, sajber bezbednosti, što će biti na korist oba naroda - rekao je Koen i dodao da im je cilj da unapređuju turizam i da imaju plan da se poveća broj direktnih letova između Beograda i Tel Aviva kojih je sada šest nedeljno.

Naglasio je da im je cilj ida povećaju i broj investitora u Srbiji koji su sada pristuni između ostalog u sektoru nekretnina i obnovljivih izvora energije. Koen je podsetio je da je Izrael pre tri godine normalizovao odnose sa Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što je unapredilo stabilnost u tom regionu, doprinelo brojinim reformama i prosperitetu, koji žele da podele sa evropskim zemljama kao što je Srbija.

Koen je izrazio zadovoljstvo što je Izrael podržao kandidaturu Srbije za Expo 2027 i što je Srbija dobila tako važnu organizaciju od međunarodnog značaja. Govorio je i o problemima koje Izrael ima sa terorističkim snagama - Islamskim džihadom "koje finansira Iran", a koje su, kako je naveo, "kancer broj jedan" koji uništava svaku zemlju, "kao što je to bio slučaj i sa Sirijom". Dodao je da međunarodna zajednica mora da preduzme akcije kako bi sprečila "iranske terorističke grupe".

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar