Vesti > Politika

ZAPAD STVARA NARATIV za opravdavanje ETNIČKOG ČIŠĆENJA Kosova od Srba

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović upozorio na opasne stavove i projekcije koji dolaze iz jednog dela Evrope

Izvor: K1info/Tanjug

07/07/2023 > 10:45

podeli vest:

ZAPAD STVARA NARATIV za opravdavanje ETNIČKOG ČIŠĆENJA Kosova od Srba
Foto: Tanjug/AP


Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović izjavio je danas da je u moru izjava kojima se kriminalizuje srpski narod na Kosovu i Metohiji, medijima promakla jučerašnja objava bivšeg ministra za Evropu u Vladi Velike Britanije koji je rekao da je jedino rešenje repatrijacija i relokacija srpskog stanoivništa sa Kosova.

- On je doslovce rekao 'prestanimo da se pretvaramo da će ti i takvi Srbi ikada živeti u miru sa Albancima' što znači da se unapred stvara narativ da se opravda etničko čišćenje Srba sa Kosova i da to bude rešenje za trajni mir - rekao je on za Pink.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

 

To je prema njegovim rečima veoma opasno i zato je važno je da se krene u diplomatsku inicijativu.  

- Tu je prvo sastanak sa generalnim sekretarom NATO saveza jer je on taj koji kroz misiju KFOR treba da brine o bezbednsoti svih ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, a onda sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - rekao je Starović,

Zapitao je ko će sprovesti ono što je potpisano rezolucijom 1244. a to je demilitarizacija Kosova i Metohije, što jasno stoji u toj rezoluciji.

- Sada je pitanje kako smo od centralnog cilja demilitarizacije stigli do toga da tamo imamo specijalne kosovske snage sa dugim cevima i oklopnim vozilima. Naoružavanje kosovskih snaga bezbednosti je posebno ozbiljna tema gde nije reč samo o brojnom stanju nego i o oružju i donacijama iz pojedinih država a radi se o ozbiljnoj opremi koja se isporučuje na ovo područje - rekao je on.
 

Ostavite komentar