Vesti > Politika

Delimo i DOBRO i LOŠE, vreme je da NAPREDUJEMO: Brnabić i Plenković UDARILI temelje JAČANJU odnosa Srbije i Hrvatske

Nije tajna da nas još uvek opterećuju teške posledice zajedničke istorije, ali mora da se misli na budućnost

Izvor: K1info/Tanjug

23/06/2023 > 17:36

podeli vest:

Delimo i DOBRO i LOŠE, vreme je da NAPREDUJEMO: Brnabić i Plenković UDARILI temelje JAČANJU odnosa Srbije i Hrvatske
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković


Premijerka Ana Brnabić izjavila je da današnja poseta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Subotici i njena nedavna poseta Zagrebu daju pozitivan impuls za formiranje znatno boljih odnosa u budućnosti.

- Izuzetno je važno da samo započeli sa intenziviranjem dijaloga i poseta, i samo u ovoj godini imali smo šest poseta, odnosno sastanaka na visokom i najvišem nivou. Verujem da će ovo biti izuzetno važno za dalje stvaranje klime za razgovore i približavanje rešavanju otvorenih pitanja naše dve zemlje, a koja su otvorena više decenija - istakla je Brnabić na svečanosti povodom otvaranja Hrvatskog doma - Matice i proslave praznika hrvatske zajednice u Srbiji - Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića koja je počela intoniranjem srpske i hrvatske himne.

Ona je podsetila da je i u Zagrebu, u aprilu ove godine, rekla da Srbija smatra da su odnosi sa Hrvatskom veoma važni i iskreno je zaintresovana za razvijanje sveokupnih odnosa i unapređenja uzajamno korisne saradnje. 

- Zato mi je posebno drago da je predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković u Subotici posle nepuna dva meseca od kada smo se videli u Zagrebu i kada smo zajedno prisustvovali skupštini SNV - istakla je premijerka.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Peđa Vučković

 

Dodala je da Srbija i Hrvatska dele mnogo toga, i lepog i ružnog, i, kako je navela, svakako nije tajna da nas još uvek opterećuju teške posledice zajedničke istorije što je neretko dovodilo do zahađenja odnosa. 

- Svako pa i najmanje zahlađenje odnosa uvek se prvo oseti među pripadnicima manjinskih nacionalnih zajednica, odnosno Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. I to je takođe jedan od razloga zbog kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će Srbija iskreno raditi na otopljavanju odnosa sa Hrvatskom u nadi da ćemo sve dati da najpre poštujemo jedni druge, da sarađujemo uz razumevanje i sagledavanje zajedničkih interesa i potreba na bazi evropskih vrednosti, a što bi doprinelo daljem prosperitetu čitavog regiona - poručila je Ana Brnabić.

I o prošlosti i o budućnosti

- Hrvatska vlada je donela niz strateških odluka za Hrvate u Srbiji, što se odnosi i na Hrvate u Crnoj Gori, Mađarskoj i Sloveniji, svuda gde su manjina, posebno u BiH gde su jedan od tri konstituivna naroda, kao i onih koji žive u dijaspori širom sveta - rekao je danas u Subotici hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je na otvaranju Hrvatskog doma - Matice u Subotici rekao da se ta sistemska podrška ustalila i jedan je od ključnih zadataka vlade da brine o Hrvatima izvan Hrvatske, posebno Hrvatima u Srbiji da bi negovali svoj identitet, da bi bili podržane njihove kulturne, prosvetne, umetničke i sportske aktivnosti i sve ono što rade sa ogromnim entuzijazmom i trudom.

Plenković je podsetio da je Vlada Hrvatske finansirala izgradnju ovog doma i posebno zahvalio predsednici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasni Vojnić i političkom lideru Hrvata u Srbiji, predsedniku DSHV Tomislavu Žigmanovu, koji je sada i ministar za manjinska prava u Vladi Srbije.

Imenovanje Žigmanova za ministra u Vladi Srbije, Plenković je ocenio važnim korakom i za bilateralne odnose dveju država s obzirom na to da je, podsetio je, Anja Šimpraga iz SDSS-a potpredsednica hrvatske vlade.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

Osvrnuvši se na obraćanje predsednice srpske vlade Ane Brnabić, Plenković je kazao da se ona "dotakla kompleksnosti odnosa Srbije i Hrvatske, iz vremena agresije režima Slobodana Miloševića".

- Mi smo govorili o svim tim temama koje su otvorene - od pitanja nestalih, granica, procesuiranja ratnih zločina, ratnih šteta i sve što opterećuje naše odnose, ali i sva aktuelna pitanja privredne, trgovinske saradnje, kvaliteta unapređivanaja saobraćajne infrastrukture, te iskoraka na području stabilnosti naravno u kontekstu evropskih integracija, gde je HR zaokružila svoje učešće, ulaskom u Šengen i evrozonu, uz želju da i Srbija na isti način bude uspešna na tom putu - rekao je Plenković.

Prepoznali smo, kazao je, značaj saradnje srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, koji je doneo dosta "svežeg ulja u motore koji postoje i dajete nam jedan primer da i saradnja na niovu država bude bolja nego do sada".

Hrvatski premijer je rekao da je ponosan na manjinsku zajednicu Hrvata u Srbiji koji su sačuvali i neguju svoj identitet i kulturu, kao i da na taj način čuvaju "hrvatski plamen u srcu", uprkos tome što su njihovi preci davno došli na ove prostore, još u vreme turske vladavine.

Ocenio je da danas otvoreni Hrvatski dom - Matica nije mogao naći bolje mesto nego da bude u Subotici i izrazio uverenje da će upravo njegov projekti i konkretni život "doneti novi plamen i doprineti unapređenju Hrvata u Srbiji, kao i poboljšanju odnosa naših dveju država".

Može i bolje od 2,7 milijardi evra

Plenković je rekao i da je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić razgovarao o unapređenju ekonomske razmene dve zemlje.

- Danas smo na oko 2,7 milijardi evra razmene između Hrvatske i Srbije, mi smatramo da ta razmena može i mora biti veća, s obzirom na veličinu naših zemalja i snagu naših ekonomija - rekao je Plenković.

On je dodao da je potrebno nastaviti i saradnju i pomoć u projektima u oblasti infrastrukture.

- To znači i da se investira u mostove koji postoje na Dunavu, da se unapredi prometna povezanost, da se železnička povezanost unapredi i da na taj način omogućimo bolji prolazak naših državljana - naveo je Plenković.

Kako kaže Plenković, jedna od tema razgovora bila je i stabilnost jugoistočne Evrope, stiuacija na KiM, kao i evropski put Srbije.

Hrvatski premijer se zahvalio predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj, kao i hrvatskoj manjini u Srbiji koji, prema njegovim rečima, međusobnom dinamikom odnosa, izvrsnim strukturiranim odnosom i memorandumom koji je potpisan, daju važan impuls daljnjem ubrzanju odnosa na političkom nivou dve države.

- Smatramo da se sada stvara atmosfera da neka konkretna pitanja, koja nas dugo godina opterećuju krenemo da rešavamo, a isto tako da unapredimo ova pitanja koja su relativno jednostavna, a mogu doprineti kvalitetnijem odnosu dve zemlje - rekao je Plenković.

Hrvatski premijer rekao je da je važan zadatak Vlade Republike Hrvatske podržavanje hrvatske manjine u inostranstvu.

- Prva poruka je snažna zahvalnica i podrška predsednici Hrvatskog nacionalnog veća Jasni Vojnić i njenim saradnicama i saradnicima koji su u zaista fascinantnom vremenskom periodu pokrenuli i završili ovaj projekat Hrvatskog doma, koja će biti hrvatska kuća - istakao je Plenković.

Ostavite komentar