Vesti > Politika

Petković: Kurti stvara KRIZE da bi naterao SRPSKI narod da neodmereno deluje

On je napomenuo da će istraga utvrditi kakav je bio plan što su trojica pripadnika Kosovske policije bila u centralnoj Srbiji

Izvor: K1info

14/06/2023 > 16:04

podeli vest:

Petković: Kurti stvara KRIZE da bi naterao SRPSKI narod da neodmereno deluje
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je u reonu sela Gnjilica u opštini Raška, duboko na teritoriji centralne Srbije, antiteroristička jedinica srpske Žandarmerije locirala i uhapsila trojicu pripadnika specijalne policije tzv. Kosova, R.Z. B.S. i M.Š. koji su bili do zuba naoružani.

- Ova teroristička banda je uhapšena danas u 12.38 min duboko na teritoriji centralne Srbije. Želim da napomenem da pripadnici naše policije nogom nisu kročili na teritoriju KiM i nisu prekršili ni rezoluciju 1244 niti vojnotehnički sporazum jer nisu prešli administrativnu liniju - rekao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije.

Dodao je da su međunarodne sporazume prekršili pripadnici kosovske policije koje je Petković nazvao teroristima i dodao da je Beograd spreman da se otvori međunarodna istraga ko je prešao administrativnu liniju.

- Mi smo apsolutno spremni da ponudimo sve dokaze i pozivamo, ako je potrebno, da se otvori međunarodna istraga, da čak i Amerikanci i Britanci dostave snimke satelita da se jasno vidi ono o čemu govorimo da Srpska policija nije ni milimetra prešla preko administrativne linije - rekao je Petković.

Priština i ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja rekli su da su uhapšeni pripadnici specijalne kosovske policije "kidnapovani".

- Ne oni nisu kidnapovani, oni su pronađeni duboko na teritoriji centralne Srbije. Objasnite mi šta oni traže sa dugim cevima, sa automatskim puškama, sa mapama, sa GPS uređajima i drugom opremom za osmatranje duboko na teritorici centralne Srbije i to u šumi - upitao je Petković.

Naglasio je da će istraga utvrditi sve relevantne činjenice.

- Ono što hoću da kažem, zahvaljujući brzoj akciji policije ovi albanski teroristi su srprečeni da počine ozbiljno krivično delo, a o kom je delu objasniće istraga - rekao je Petković.

Dodao je da su pripadnici specijalne policije uhapšeni jer su bili na teritoriji Srbije pod punom ratnom opremom.

- Oni koji su zapravo kidnapovani su Srbi, goloruki, koji su oteti od strane kosovske policije i Radoš Petrović i Dušan Obrenović i Milun Milenković Lune. Naša policija i državni organi se ponašaju isključivo u skladu sa propisima i zakonima. Ovi teroristi niti će biti mučeni niti tučeni niti prebijani. Ništa od onoga što se desilo i Lunetu i ostalim uhapšenim Srbima se njima neće desiti - rekao je Petković.

Kako je rekao, oni su od napada i prebijanja promenili fizički izgled.

- Da ne pominjem da su Luneta toliko tukli da kada su ga uvodili u auto da ga isporuče Prištini, morali da ga prekriju belim plantom da se ne bi videlo koliko su ga tukli. A to je sve bilo pred njegovom ćerkicom. Tako radi kosovski policija, tako se obračunava sa nedužnim ljudima koji ništa nisu uradili, a sa druge strane, teroristi, pripadnici specijalne kurtijeve policije, sa dugim cevima i automatskim oružjem, pod punom ratnom opremom, prelaze administrativnu liniju i dolaze u centralnu Srbiju sa očigledno opasnim naumom - rekao je on i dodao:

Kurti iz dana u dan čini sve da izazove haos i sukob, izaziva krize, želi da natera srpski narod da neodmereno reaguje jer je to ono što je potrebno Kurtiju - sukobi, sukobi i samo sukobi. To je ono što je u njegovoj glavi, jer ideja njegove politike je etnički čisto Kosovo i proterivanje Srba sa KiM - istakao je Petković.

On je dodao da je u Kosovkoj Mitrovici miran i dostojanstven skup Srba koji traže da se hitno oslobode Radoš i Dušan, ali sada, poseban je akcenat na Luneta.

- Videli ste i dečicu koju je trenirao u njegovom kik boks klubu sa medaljama. Oni su svi izašli i u glas vikali: "vratite nam našeg trenara", jer Srbi neće više da podnesu da oni koji su nevini bivaju maltretirani i zatvarani od strane Prištine samo zato što vole svoju državu Srbiju, bore se za nacionalnem interese Srbije i prava Srba na severu KiM. Ovde se ne radi ni o kakvom kidnapovanju, već o brzoj i odlučnoj akciji naše žandarmerija koja zaustavila očigledno opasan naum terorista koji su dugim cevima pošli put centralne Srbije, prešli adniministrativniu granicu i sa municijom i ostalom ratnom opremom se našli duboko u šumi na teritorije opštine Raška - zaključio je Petković.

Ostavite komentar