Vesti > Politika

FRANCUSKA i Srbija (SKORO) ko dva brata ROĐENA: Diplomatija u USPONU, trgovina u PROCVATU

Jedan od razloga posete Ivice Dačića Parizu je i traženje podrške za organizaciju specijalizovane izložbe Ekspo 2027

Izvor: K1info/Tanjug

20/04/2023 > 19:31

podeli vest:

FRANCUSKA i Srbija (SKORO) ko dva brata ROĐENA: Diplomatija u USPONU, trgovina u PROCVATU
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Parizu da Srbija razvija dobre bilateralne odnose sa Francuskom i da oni, možda, čak nisu bili na višem nivou u poslednjih nekoliko decenija. 

On je, posle sastanka sa francuskom ministarkom spoljnih poslova Katrin Kolona, rekao da postoje izuzetno dobri i prijateljski odnosi između predsednika Emanuela Makrona i Aleksandra Vučića, i naglasio da je poseta predsednika Makrona Srbiji bila izuzetno važna i istorijska. 

Dačić je istakao da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Francuske raste iz godine u godinu i da je 2022. iznosila 1,6 milijardi evra. 

- Francuska kompanija Vensi upravlja našim aerodromom, u planu je velika deponija u Vinči, metro, postoji više stotina kompanija iz Francuske koje zapošljavaju radnike u Srbiji. Francuska je veliki investitor u našu zemlju i trudimo se da imamo što bolje odnose u svim segmentima. Želeli bismo da naš sporazum o strateškom partnerstvu podrazumeva i viši nivo naše saradnje i traženja zajedničkih interesa i na državnom, i nacionalnom planu, a ne samo u oblasti ekonomije. U tom pogledu naravno da će predstojeći susreti i predsednika Vučića i Makrona biti od velikog značaja - rekao je Dačić.

Naveo je i da Francuska od Srbije očekuje usaglašavanje sa spoljnom, viznom, bezbednosnom i odbrambenom politikom Evropske unije. 

Dačić je ministarki Kolona izneo stavove Srbije i istakao da moramo da vodimo računa o našim nacionalnim, državnim i ekonomskim interesima. 

Ministar Dačić je rekao da je jedan od razloga njegove posete Francuskoj i to što će se u ambasadi Srbije danas okupiti delegati Međunarodnog biroa za izložbe, koji će u junu doneti odluku o domaćinu specijalizovane izložbe Ekspo 2027, za koji će se Srbija takmičiti sa još četiri grada - iz Španije, Argentine, Tajlanda i SAD. 

Dačić kaže da bi organizacija te izložbe bila važna, jer u našem regionu 30 godina nije bilo takvih manifestacija. 

 


 

 

 

Ostavite komentar