Vesti > Hronika

Velika akcija BIA i TUŽILAŠTVA, Srbi hapšeni širom Evrope: Zaplenjeno BRDO KOKAINA

Vrednost droge procenjuje se na 11,5 miliona evra

Izvor: K1info/Tanjug

26/11/2022 > 19:28

podeli vest:

Velika akcija BIA i TUŽILAŠTVA, Srbi hapšeni širom Evrope: Zaplenjeno BRDO KOKAINA
Foto: Mup Srbije


U međunarodnoj akciji Tužilaštva za organizovani kriminal, Bezbednosno- informativne agencije i Ministarstva unutrašnjih poslova PU za grad Beograd u Belgiji je zaplenjeno oko 115 kilograma kokaina, čija ulična vrednost iznosi više od 10 miliona evra.

- Oko 115 kilograma kokaina skrivenog u betonskim pločama zaplenjeno je u Belgiji u gradu Arlon, blizu luskemburške granice, u okviru međunarodne policijske operacije, čiji je cilj razbijanje srpske kriminalne organizacije koja se bavi međunarodnom trgovinom kokainom - saopštilo je belgijsko tužilaštvo.

Istovremeni pretresi vršeni su u Holandiji, Luksemburgu i Srbiji.

Ukupno je angažovano blizu stotinu pripadnika različitih policijskih službi, navelo je tužilaštvo.

Operacija je, kako se precizira, imala zajedničku podršku specijalnih jedinica federalne policije i njihovih luksemburških kolega.

- Izvršeni su i simultani pretresi, uz podršku specijalnih jedinica u Holandiji, Luksemburgu i Srbiji - navode iz belgijskog tužilaštva.

Uhapšeno je ukupno devet osoba - pet u Belgiji, dve u Holandiji, jedna u Luksemburgu i jedna u Srbiji, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Foto: Mup Srbije

 

Današnja akcija se odvijala u jednoj bivšoj prodavnici bele tehnike, a naoružana policija je bila prisutna u velikom broju oko zgrade.

Foto: Mup Srbije

 

U saopštenju za javnost koje je objavilo luksemburško javno tužilaštvo, navodi se da je u napuštenoj zgradi otkrivena ogromna količina droge.

Policija je u prostorijama otkrila čak 103 paketa sa više od jednog kilograma kokaina, sakrivenim u betonskim pločama.

- Ova količina predstavlja, pri preprodaji, ukupan iznos od oko 11.500.000 evra - preciziraju u belgijskom tužilaštvu.

Pet osoba koje su lišene slobode u Arlonu biće večeras ispitane kod istražnog sudije.

Za lica uhapšena u inostranstvu saopštenje precizira da su oni “predmet evropskih ili međunarodnih poternica i biće predmet ekstradicionih procedura u narednim danima“, najavljuju iz tužilaštva.

Pripadnici pomenute organizovane kriminalne grupe su sa teritorije Južne Amerike organizovali transport veće količine opojne droge "kokain" u luku Roterdam i dalje transport ove opojne droge do belgijskog grada Arlon, gde je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Republike Srbije, Кraljevine Belgije, Кraljevine Holandije i Luksemburga, ukupno zaplenjeno 115 kilograma opojne droge kokain.

Ovu organizovanu kriminalnu grupu koju čine „Vračarac“ N.V., D.R., pripadnik tzv. „kavačkog klana“, V.V.,S. К., S.Đ., F.L.A., L.К., К.R., I.G., J.V. i Đ.S.D., su koristeći registrovanu kompaniju koja se bavi preprodajom betonskih ploča, najpre kupovali takve ploče od jedne kompanije u Luksemburgu, a zatim vršili zamenu tih ploča betonskim pločama napravljenim u hangaru u belgijskom gradu Arlon u koje su zatim sakrivali pakete sa kokainom, prenosi Telegraf.rs.

Ova organizovana kriminalna grupa je kokain koji je pronađen u hangaru u Arlonu preko nemačke špediterske firme trebalo da distribuira do nemačkog grada Trir, a zatim do hangara te kompanije u Londonu radi dalje prodaje.

U ovoj zajedničkoj međunarodnoj akciji kojom je rukovodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal Republike Srbije, slobode je lišeno osam lica, dok se za preostalim pripadnicima organizovane kriminalne grupe traga.

 

 

 

Ostavite komentar