Vesti > Hronika

MAJKA KOJA JE NAPALA NASTAVNICU danas pred TUŽIOCEM! Preti joj višegodišnja kazna ZATVORA

Ona je fizički i verbalno napala nastavnicu biologije i nanela joj više povreda, između ostalog i kontuziju grudnog koša

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Kristina Jokić

15/06/2024 > 09:44

podeli vest:

MAJKA KOJA JE NAPALA NASTAVNICU danas pred TUŽIOCEM! Preti joj višegodišnja kazna ZATVORA
Foto: Facebook printscreen


Majka učenika OŠ "Jovan Dučić" iz Beograda, koja se sumnjiči da je zlostavljala i mučila nastavnicu biologije iz te škole, uhapšena je juče i određeno joj je zadržavanje od 48 sati.

Ona je zadržana u zatvoru po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i na teret joj se stavljaju krivična dela zlostavljanje i mučenje i ugrožavanje sigurnosti.

- Uhapšenoj se krivičnom prijavom stavlja na teret da je 13. juna u OŠ na Novom Beogradu, nezadovoljna sinovljevom zaključenom ocenom, uputila oštećenoj nastavnici pretnje po život i telo, vređala je, počupala za kosu i zadala joj više udaraca u predelu tela nanevši joj lake telesne povrede. Usled radnji okrivljene oštećenoj je, kako je izjavila, povređeno ljudsko dostojanstvo i oseća strah za svoju bezbednost, a ujedno je predmetni događaj izazvao i uznemirenost građana, naročito zbog činjenice da se dogodio u osnovnoj školi - saopštilo je Treće osnovno javno tužilaštvo.

Foto: Facebook printscreen

 

Nju će danas saslušati javni tužilac:

- Svesno učestalosti napada na prosvetne radnike, Treće OJT u Beogradu će predlagati najstrože sankcije i na taj način uticati na bezbednost svih građana i očuvanje obrazovnih institucija. 

Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić poručila je juče, na vanrednoj konferenciji, da najoštrije osuđuje verbalno i fizičko nasilje nad zaposlenima u prosveti. Tražila je, kako kaže, da se sastane nadležni odbor za obrazovanje i da podrži napore svih relevantnih ministarstava, kako bi se rešili problemi i da se, ako treba, menjaju zakoni.

- To nije tema za političku borbu - poručila je.

Preti joj do pet godina zatvora

Advokat Tamara Radojčić kaže za Kurir da u slučaju učiteljice iz OŠ "Jovan Dučić" tužilaštvo smatra da postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo ugrožavanje sigurnosti iz člana 138 KZ i krivično delo zlostavljanje i mučenje iz člana 137 KZ. 

- Za krivično delo zlostavljanje i mučenje zaprećena je kazna zatvora, za osnovni oblik, do godinu dana. Za teži oblik ovog dela je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Kada je reč o krivičnom delu ugrožavanje sigurnosti zaprećena je za osnovni oblik novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine. Za teži oblik, ako je došlo do uznemirenja javnosti ili druge teže posledice - kazna je od tri meseca do tri godine. A u principu slučaj je ozbiljan i došlo je do uznemirenja javnosti.

Foto: Facebook printscreen

 

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da Ministarstvo pravde radi na promeni zakonika koja podrazumeva da se napad na osobu zaposlenu u obrazovnom sistemu tretira kao napadi na advokate. Razgovarala je i s napadnutom nastavnicom. 

- Razgovor me je prilično uzdrmao i uznemirio iako sam po profesiji lekar, psihijatar. Plakala je zbog toga što se preispituje šta je ona to trebalo da uradi da ne dođe do incidenta i mislim da je psihički bol koji ona još uvek oseća apsolutno nadmašio onaj fizički koji je doživela.

Prema informacijama kojima Ministarstvo prosvete raspolaže, škole su postupile u skladu s propisima i odmah obavestile nadležne organe.

- Apsolutno osuđujem rušenje ugleda obrazovnog sistema, digniteta i dostojanstva nastavnika. Moramo oštrije sankcionisati ovakve situacije i više raditi na preventivi - rekla je ministarka.

Podsetimo, nastavnica biologije u OŠ "Jovan Dučić" napadnuta je juče fizički i verbalno, prilikom čega je zadobila više povreda, između ostalog i kontuziju grudnog koša. Do incidenta je došlo u popodnevnim satima, a nastavnica je kolima Hitne pomoći prevezena u bolnicu.

 

Ostavite komentar