Vesti > Hronika

MUP UPUTIO VAŽNE SAVETE GRAĐANIMA: Ovako ćete sačuvati ŽIVOT u slučaju POŽARA, a evo šta NIKAKO NE SMETE DA RADITE!

MUP je naveo šta treba raditi ako se primeti požar

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

10/04/2024 > 20:42

podeli vest:

MUP UPUTIO VAŽNE SAVETE GRAĐANIMA: Ovako ćete sačuvati ŽIVOT u slučaju POŽARA, a evo šta NIKAKO NE SMETE DA RADITE!
Foto: Instagram/nsuzivo.rs


Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) objavilo je da su se u prvih 9 dana aprila u Srbiji dogodila 62 požara i eksplozije na stambenim zgradama, a s obzirom na to da je sezona požara tek pred nama objavili su i savete kojih bi se trebalo pridržavati u tim situacijama.

MUP je naveo šta treba raditi ako se primeti požar, kako da se reaguje ukoliko se požar desi u stanu, da li sme tokom požara da se koristi lift, da li sme da se gasi vodom požar izazvan benzinom, onaj koji je izbio na aparatima...

- Ukoliko je požar zahvatio samo jednu prostoriju vašeg stana, zatvorite vrata te prostorije i isključite električnu energiju. Pozovite vatrogasce i evakuišite ukućane, a ako je požar manjeg obima, pokušajte gašenje. Ako je požar većeg obima, napustite stan zatvarajući sva vrata - objašnjavaju u MUP-u.

Korišćenje lifta tokom požara - nikad!

- Nikada ne koristite lift zato što se u toku požara oslobađa gust dim koji sadrži mnoga otrovna isparenja koja brzo ispune okno i kabinu lifta, što prouzrokuje sigurnu smrt od gušenja za sve koji se tu nalaze - savet je MUP-a.

Da li vodom sme da se gasi požar izazvan benzinom i uljem, ili na aparatima

- Nikada ne koristiti vodu da biste ugasili požar na elektro instalacijama i aparatima ili onaj izazvan benzinom ili uljem, već koristiti aparate za početno gašenje požara tipa „S“. Gašenjem požara na električnim instalacijama i aparatima vodom možete biti izloženi strujnom udaru. Gašenjem požara izazvanih benzinom ili uljem vodom izazvaćete njegovo širenje - savet je MUP-a.

Foto: RINA.rs

 

Požari u domaćinstvima

Požar je realna opasnost u kojoj pored materijalne imovine možete izgubiti i život. Nemojte dozvoliti da vam se dogodi, obezbedite se na vreme!

Od velike je važnosti da poštujete sledeća pravila:

* Ne ostavljajte šporet uključen bez nadzora
* Nemojte pušiti cigarete u krevetu
* Redovno proveravajte elektroinstalacije, grejna tela i sisteme
* Držite upaljače i šibice dalje od dece
* Nemojte koristiti grejna tela na gas ili sa otvorenim plamenom (kamine) u prostorijama koje imaju slabu ventilaciju

Preventivne mere

Iz podruma, garaža, tavana i slično, uklonite sve uskladištene zapaljive stvari, poput starih časopisa, kutija od farbi, razređivača, kao i starog nameštaja, garderobe...

Protivpožarna stepeništa i prolaze redovno čistite i obavezno održavajte prohodnim, jer to vam je najčešće jedini bezbedni put i način da sačuvate svoj život i život vaše porodice.

Prekontrolišite vašu vatrogasnu opremu: protivpožarne aparate, creva, hidrante, i održavajte ih u ispravnom stanju.

Naučite da pravilno koristite (aktivirate) protivpožarni aparat i podučite svoje ukućane, jer u slučaju požara nećete imati vremena da pročitate uputstvo za upotrebu na nalepnici aparata

Ukoliko primetite požar ili osetite miris dima u vašem stanu ili zgradi, pozovite vatrogasnu službu i nikada nemojte pretpostavljati da je neko to već učinio.

Uputstva za ponašanje u slučaju požara

Ako u toku noći primetite požar, a nemate alarm za slučaj opasnosti, izađite na prozor ili u hodnik i vičite: „Požar“, kako bi probudili ukućane i komšije

Pozovite broj 193, dajući konkretne podatke o lokaciji požara: adresu, sprat i broj stana.

Ukoliko je požar zahvatio samo jednu prostoriju vašeg stana, zatvorite vrata te prostorije i isključite električnu energiju. Pozovite vatrogasce i evakuišite ukućane, a ako je požar manjeg obima, pokušajte gašenje.

Ako je požar većeg obima, napustite stan zatvarajući sva vrata za sobom, u suprotnom će se, zbog dotoka svežeg vazduha, požar brzo proširiti na ceo stan.

Foto: RINA

 

Prilikom evakuacije važno je da se svi ukućani okupe u istoj prostoriji, jer postoji mogućnost da se deca iz straha sakriju. Tek kada su svi na broju, krenite ka izlazu.

Spremite se za susret sa gustim dimom i vrelinom, ako imate vremena, obujte cipele sa debljim đonom, obucite kaput i vežite krpe i peškire natopljene vodom preko nosa i usta.

Nikada ne koristite lift zato što se u toku požara oslobađa gust dim koji sadrži mnoga otrovna isparenja koja brzo ispune okno i kabinu lifta, što prouzrokuje sigurnu smrt od gušenja za sve koji se tu nalaze.

Ukoliko niste neposredno ugroženi požarom, najbolje je da ostanete iza zatvorenih vrata svog stana. U slučaju da dim počne da prodire oko vrata, natopite peškire i krpe vodom, stavite ih oko štokova i ispred vrata kako bi sprečili prodor dima u stan. Ako je spoljašnji vazduh čist, izađite na terasu zatvarajući balkonska vrata za sobom i sačekajte da vatrogasci završe gašenje požara, jer ste u svom stanu najbezbedniji.

Neugašeni opušak cigarete nikada nemojte bacati kroz prozor ili sa terase, jer će u većini slučajeva završiti u sobi ili terasi u nekom od stanova ispod vašeg i izazvati požar.

Ostavite komentar