Vesti > Hronika

Ispada da se PLJAČKA ISPLATI: Bankarka iz Niša proneverila VIŠE OD 200.000 EVRA, osuđena na 3,5 godine

D.Ć. (47) osuđena je na zatvorsku kaznu od 3 godine i 6 meseci, zbog neovlašćenih isplata i transvera novca u banci u kojoj je radila

Autor: Blic.rs

20/09/2022 > 10:07

podeli vest:

Ispada da se PLJAČKA ISPLATI:  Bankarka iz Niša proneverila VIŠE OD 200.000 EVRA, osuđena na 3,5 godine
Foto: Shutterstock


Nišlijka D. Ć. (47) osuđena je na zatvorsku kaznu jer je oštetila jednu nišku banku u kojoj je bila zaposlena, za više od 200.000 evra.
Kako je saopšteno iz Višeg suda u Nišu, ona je zaključila sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom koji je sud potvrdio.

- D.Ć. je po sporazumu proglašena krivom zbog produženog krivičnog dela pronevera u obavljanju privredne delatnosti, produženog krivičnog dela posluga i krivičnog dela zloupotrebe položaja odgovornog lica, takođe u produženom trajanju. Izrečena joj je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od tri godine i šest meseci u koju će joj biti uračunato vreme provedeno u pritvoru - saopštio je sudija Miško Radivojević, portparol ove pravosudne institucije.

D.Ć. su avgusta prošle godine uhapsili pripadnici odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je D.Ć. je u banci u kojoj je radila kao koordinator u periodu od 2010. do 2021. godine u više navrata vršila neovlašćene isplate i transfere sa deviznih štednih računa pet klijenata jedne banke, falsifikujući njihove potpise na nalozima za isplatu i prenos novca.

Pored toga, sumnja se da je izdavala fiktivne ugovore klijentima da su novac ponovo deponovali na štednju, iako je znala da u trenutku zaključenja ugovora novac ne postoji na njihovim računima, posle čega je prisvojila isplaćeni devizni novac koji joj je poveren na radu.

- Na ovaj način, D.Ć. je kako se sumnja, pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist od 212.366 evra i tako oštetila banku u visini uvećanog navedenog iznosa za uračunatu kamatu po fiktivnim ugovorima koja se procenjuje na 238.359 evra - saopštilo je posle njenog hapšenja Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 

 

 

Ostavite komentar