Vesti > Hronika

Posle SMRTI PROFESORKE iz Vranja, Planinarski savez Srbije upozorava: To je OPASAN SPORT, ne krećite NEPRIPREMLJENI

Tokom oktobra dvoje srpskih planinara izgubilo je život na feratama, kažu oni

Izvor: K1info

30/10/2023 > 09:47

podeli vest:

Posle SMRTI PROFESORKE iz Vranja, Planinarski savez Srbije upozorava: To je OPASAN SPORT, ne krećite NEPRIPREMLJENI
Foto: Shutterstock


Dragana Ristić Mladenović iz Vranja, profesorke klavira u Muzičkoj školi u ovom gradu, stradala je na planinarenju. Nesreća se dogodila u subotu na mestu Via ferata Gornjak kod Petrovca na Mlavi. 

Planinarski savez Srbije izrazio je saučešće Draganinoj porodici i prijateljima.

- Planinarska zajednica iskreno žali za koleginicom koja je tragično nastradala protekle subote kod Petrovca na Mlavi, izvodeći planinarske aktivnosti na Via ferati „Gornjak“ - navode oni.

Kako su naveli u saopštenju, tokom oktobra dvoje srpskih planinara izgubilo je život na feratama.

- Ti i slični tragični događaji su nam opomene, na žalost najokrutnije, da je planinarstvo lep, ali i opasan sport ukoliko se ne poštuju pravila i procedure. Ovom prilikom apelujemo na svest planinarskih društava i planinara o neophodnosti poštovanja planinarskih pravilnika, etičkih kodeksa i uputstava o korišćenju tehničke opreme - rekli su oni.

Ujedno, želimo da skrenemo pažnju javnosti, da sa promenom godišnjeg doba dolaze i znatno nepovoljniji vremenski uslovi koji zahtevaju povećanu koncentraciju, dobru fizičku spremu, adekvatnu obučenost i opremljenost kao i da bez svega navedenog boravak u planini predstavlja ozbiljnu opasnost, dodaju u Planinarskom savezu Srbije.

- Takođe želimo da ukažemo početnicima, ali i onima iskusnijima, da se u planinarske aktivnosti ne kreće bez osnovne planinarske obuke, odgovarajuće specijalističke obuke i bez nadzora sportskih stručnjaka sa odgovarajućom dozvolom za rad. Nesreće su, na žalost, sastavni deo svakog sporta, upravo iz tog razloga Planinarski savez Srbije iz godine u godinu donosi sve strožije pravne akte sa ciljem podizanja bezbednosti učesnika planinarskih akcija, a sa željom da u budućnosti imamo što manje nesreća sa tragičnim ishodom - zaključuju oni u saopštenju.

 

 

Ostavite komentar