Vesti > Hronika

SRBIJA SE PITA kako je Lazar Galić dobio SAMO 8 GODINA ZATVORA za SMRT malog Stefana (10)? Ovo je ODGOVOR

Stručnjak iz oblasti krivičnog prava kaže da je okrivljeni u prvostepenoj presudi dobio maksimalnu moguću kaznu

Izvor: K1info

26/04/2023 > 08:09

podeli vest:

SRBIJA SE PITA kako je Lazar Galić dobio SAMO 8 GODINA ZATVORA za SMRT malog Stefana (10)? Ovo je ODGOVOR
Foto: ATA Images


Javnost u Srbiji uznemirila je odluka Apelacionog suda da smanji zatvorsku kaznu sa 10 na osam godina Lazaru Galiću, koji se tereti da je 18. jula na Karaburmi na pešačkom prelazu udario dvoje dece i usmrtio Stefana Balića (10).

Čim je ova odluka odjeknula u javnosti ljudi su na društvenim mrežama počeli da se čude i postavljaju pitanja kako je ovo moguće.

Međutim, odgovor na ovo pitanje mnogima se neće dopasti.

Docentkinja Pravnog fakulteta sa katedre za Krivično pravo Ivana Miljuš za K1info.rs na samom početku objasnila je da na ovu presudu nije moguće uložiti žalbu.

- To je pravosnažna presuda koja se ne može pobijati - istakla je ona.

Podsetimo, Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je Galića 21. septembra prošle godine za krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja na osam godina zatvora, a za krivično delo nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgode na tri godine, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 10 godina zatvora.

Foto: ATA Images

 

Naša sagovornica napominje da je Galić u prvostepenoj presudi dobio maksimalnu kaznu.

- Prema Krivičnom zakoniku za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, ako je nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Okrivljeni je dakle, prema prvobitnoj presudi bio osuđen na maksimalnu moguću kaznu. Takođe, za krivično delo nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgode na tri godine, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 10 godina zatvora. Važno je objasniti da jedinstvena kazna ne sme da dosegne zbir pojedinačnih, pa je u ovom slučaju jedinstvena kazna bila 10 godina - objasnila je ona.

Kako dodaje, Apelacioni sud je prilikom smanjivanja kazne verovatno uzeo u obzir olakšavajuće okolnosti.

- To može biti činjanica da je u pitanju porodičan čovek. Ako ima maloletnu decu o kojoj treba da brine to Apelacioni sud uzima u obzir i na osnovu toga neretko se dešava da se kazna smanji. U obzir se može uzeti i njegovo držanje, da li je priznao krivicu... - pojašnjava Miljuš.

Ono što je posebno uznemirilo javnost je činjenica da je Galić do sada ćak 10 puta osuđivan, između ostalog dva puta za krivično delo iz oblasti javnog saobraćaja koja su takođe izvršena u ulici Marijane Gregoran, na pešačkim prelazima, uz prisustvo alkohola u krvi od 1,84, odnosno 2.24 promila. U oba slučaja povređeni su pešaci koji su prelazili pešački prelaz.

Osim toga, on je šest puta kažnjavan za prekršaje iz oblasti javnog saobraćaja.

Na naše pitanje, da li je 8 godina zatvora dovoljno za delo koje je učinio, naša sagovornica je jasna:

- Ovakvi slučajevi uvek uznemire javnost. Ali, pravno gledano, ma koliko nas to pogađalo, ovo nije ubistvo. Bez obzira na smrtnu posledicu ne postoji namera, okrivljeni nije želeo da izvrši ubistvo. Prema našem zakonu, kazna koju je dosudio Osnovni sud je maksimalna moguća za ovo delo - rekla je Miljuš.

Ona je objasnila i da će vreme koje Galić proveo u pritvoru biti uračunato u kaznu zatvora.

 

Ostavite komentar