Vesti > Društvo

Počinje PRIJEMNI ISPIT NA FAKULTETIMA: Brucoši bi najradije u psihologe, IT stručnjake, logopede...

Najskuplje je studiranje na Arhitektonskom fakultetu, dok je najjeftinije na Tehničkom fakultetu u Boru

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

24/06/2024 > 08:21

podeli vest:

Počinje PRIJEMNI ISPIT NA FAKULTETIMA: Brucoši bi najradije u psihologe, IT stručnjake, logopede...
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Prijemni ispiti na fakultetima počinje danas, a budući brucoši mogu da biraju između devet državnih univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru i Prištini - sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, 22 državne akademije i visoke stručne škole i sve više privatnih fakulteta.

Blic piše da je ove godine vladala prava pomama za određenim fakultetima i smerovima, gde se prijavljivalo i po 10 kandidata za svako mesto na budžetu, a najveće interesovanje vladalo je za Arhitektonski, Građevinski, Elektrotehnički, Medicinski, Pravni, Stomatološki, Fakultet bezbednosti, FON.

Takođe, veliko interesovanje vlada i za smerove psihologija, IT, logopede, stomatologe, ekologija i zaštita životne sredine.

Ministarstvo prosvete ranije je saopštilo da na teret budžeta može da se upiše 17.697 studenata plus 510 (studenti sa invaliditetom, pripadnici romske nacionalnosti, oni koji su srednju školu završili u inostranstvu), dok na akademijama i visokim stručnim školama ima mesta za 4.676 studenata i 132 akademaca.

Najskuplje je studiranje na Arhitektonskom fakultetu - 300.000, dok je najjeftinije na Tehničkom fakultetu u Boru, gde jedna godina studiranja košta 60.000 dinara.

Inače, prijemni ispit na Arhitekstonskom fakultetu u Beogradu počinje dnas u 11 časova, gde se prijavilo 602 kandidata, a Jelena Marić sa  tog fakulteta kaže da mogućnost upisa ima 304 kandidata, od kojih ukupno 200 studenata koji se finansiraju iz budžeta i 104 studenta koji sami plaćaju školarinu. 

- Fakultet upisuje 240 studenata i to 160 studenata koji se finansiraju iz budžeta i 80 studenata koji plaćaju školarinu u prvu godinu na studijski program Osnovne akademske studije i 64 studenta i to 40 studenata koji se finansiraju iz budžeta i 24 samofinansirajućih studenata u prvu godinu na studijski program Integrisane akademske studij - rekla je Marić za Tanjug. 

Foto: google maps

 

Ona je dodala da je osnovna razlika između ta dva studijska programa u broju godina studiranja.

- Na osnovu ranga i ličnih preferencija studenti biraju između ova dva ponuđena studijska programa, a do popunjavanja mesta predviđenog akreditacijom Fakulteta i Odlukom RS - rekla je Marić. 

Prema njenim rečima, sam prijemni se sastoji iz tri dela koji ukupno nose 60 bodova. 

- Prvi deo testa odnosi se na pitanja iz opšte kulture od značaja za domen arhitekture, drugi deo testa odnosi se na logičko zaključivanje prostornih odnosa, a treći deo testa se odnosi na mogućnost prostornog zaključivanja. Preliminarna rang lista kandidata biće istaknuta dan posle Prijemnog ispita, u utorak 25. juna do 22 sata. Objavljivanje Konačne rang liste na oglasnoj tabli i na internet stranici Fakulteta biće 29. juna do 20 sati - rekla je ona.
 

Ostavite komentar