Vesti > Društvo

"Marš tamo, ko te šta pita, šta hoćeš"? Profesorka Stanković za K1 otvoreno o NASILJU koje je doživela od UČENIKA

Gost u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, bila je profesorka muzičkog Aleksandra Stanković

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

17/06/2024 > 14:06

podeli vest:

"Marš tamo, ko te šta pita, šta hoćeš"? Profesorka Stanković za K1 otvoreno o NASILJU koje je doživela od UČENIKA
Foto: K1 televizija


U OŠ "Vasa Pelagić", učenik sedmog razreda je pušio Vejp usred časa. Nastavnica muzičkog odreagovala je na adekvatan način, ali je od istog tog učenika doživela psihičko nasilje, ali i fizičko.

U emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, profesorka muzičkog Aleksandra Stanković, je objasnila šta se dogodilo tog dana u odeljenju u kom je ona predavala, ali i napominej da učitelji i profeosri svakodnevno doživljavaju neki vid nasilja.

- Svakodnevno se u školama događa nasilje, ali se o tome ne priča javno. Ljude je sramota da izađu pred javnost, jer oni ispadaju onda krivi da su izazvali bes kod roditelja i deteta, i da će oni biti okrivljeni. Ja nemam čega da se bojim i izašla sam javno - rekla jeina.

Objasnila je šta se njoj dogodilo.

- Imala sam popodnevnu nastavu. Bio je četvrti čas, ulazim na čas i zatičem učenika koji sedi i konzumira elektronsku cigaretu. Zamislite koja bih ja pedagog bila da to ignorišem. Prema raznim komentarima, ispada da sam trebala svakom učeniku da poklonim po jednu elektronsku cigaretu, pa da svi zajedno konzumiramo. Poslala sam ga kod razrednog starešine i zamenika direktora. Oni su s njim obavili razgovor i vratili ga na čas. Onda je on krenuo da izlazi i vraća se sa časa, šeta se, nervozio se. Rekla sam mu da ne može da se šeta, jer je poslednji čas i zaključujem ocene. On mi se uneo u lice, rekao mi je "Marš tamo, ko te šta pita, šta hoćeš?" Odgurnuo me je i izašao sa časa. U pitanju je učenik šestog razreda. Da je neko dete povređeno u tom guranju, ja bih bila odgovorna, jer se to desilo na mom času. Da sam ja odreagovala drugačije, danas bih bila bez posla - rekla je profesorka.

Dodala je da su to problematična deca.

- To su problematična deca i gde škola nema alata da moraju da se ti zakoni promene, da bi mogli tako nešto da sankcionišu. U pitanju su deca koja su u stanju da se pobiju na odmoru, u školskom dvorištu, da nekom nastavniku lupi čvrgu. Tada se sastane tim za prevenciju nasilničkog ponašanja, povede se disciplinski postupak, detetu se smanji ocena iz vladanja i to dete nastavi takvo ponašanje - rekla je ona.

Foto: K1info/Shutterstock

 

Dodala je da je škola pozvala roditelje dečaka.

- Nisam se videla s njima. Predočeno im je da moraju da odu u policijsku stanicu da daju izjavu. Posle toga sam i ja morala da odem da dam izjavu. Rečeno mi je da je tužilac pogledao i da on nema 14 godina, ili da ne može država da reaguje, već da ja mogu privatnom tužbom da reagujem. Inspektorka mi je rekla da oni žele da se vide sa mnom, ali ja nisam htela. Međutim, znam da nije pedagoški. Nisam ja neko ko je netolerantan, ali je još uvek sve sveže previše - rekla je ona.

Deca u razredu su se uznemirala.

- Videla sam devojčicu koja plače. Uspela sam da je umirim i privedem čas kraju. Zaključila sam im ocene. Njemu sam zaključila ocenu kakav je prosek njegovih ocena bio. Ostali đaci su me pitali zašto ga neću kazniti, a moje je bilo da mu dam ocenu za njegovo znanje iz muzičkog, jer ja ne mogu da utičem na ocenu iz vladanja. Kod mene je dobio prelaznu ocenu - rekla je ona.

Otkrila je da su je kolege podržalo što je izašla javno da priča o ovom problemu. Aleksandra ističe da učenik nije došao da se izvini.

- Sutradan je došlo do mene, kako se drugima hvalio šta mi je uradio na času. Svi su ga osudili, čak i njegovo društo u kom se kreće - rekla je ona.

Otkrila je da je pre mesec dana doživela napad od roditelja, jer je razdvajala decu koja su se tukla.

Foto: Shutterstock

 

- Jednom učeniku predajem, drugom ne. Majka me je pitala da li imam pravo da se obratim njenom sinu bez njenog prisustva. Rekla sam joj: 'Ako se vaš sin davi, da li treba da vas tražim ili da skočim da ga spasem?' Ućutala je, a ona je moj bivši učenik - rekla je ona.

Deca nemaju pažnju

- Uglavnom su na telefonima. To su uglavnom društvene mreže gde su kratki sadržaji. Zašto naši programeri ne naprave kratke igre, pa da budu edukativne? Ne možemo im braniti, biće još gore. Dala sam predlog da se napravi škola roditeljstva. Moja poruka je da deci moramo da damo da rašire krila i odlete u bolji svet. Da se ne stide da iznesu ono što im se dešava, ni deca ni odrasli. Roditelji moraju da slušaju svoju decu kada im se obrate, jer ako ih tada ne saslušaju, pitanje je da li će im se dete ikada više obratiti - zaključila je Aleksandra Stanković u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1.

 

Ostavite komentar