Vesti > Društvo

PONOS! Tanjug potpisao ugovor o saradnji sa novinskom agencijom BTA iz Bugarske

To je jedan korak bliže da se balkanske zemlje u svakoj mogućoj sferi povežu i da razmena informacija ide što brže, kazala je Grčić

Izvor: K1info

13/06/2024 > 15:47

podeli vest:

PONOS! Tanjug potpisao ugovor o saradnji sa novinskom agencijom BTA iz Bugarske
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Novinska agencija Tanjug i novinska agencija BTA iz Bugarske potpisale su danas ugovor o međuagencijskoj saradnji, a direktorka kompanije "Tačno" Manja Grčić, poručila je nakon potpisivanja da je ovo još jedan korak bliže u povezivanju balkanskih zemalja.

Ugovor između dve agencije su potpisali Manja Grčić, direktorka kompanije "Tačno", koja je preuzela žigove Tanjuga i direktor bugarske novinske agencije Kiril Valčev. Potpisivanju ugovora prisustvovala je i izvršna direktorka televizije Tanjug Senka Tešić. 

- Ovo je jedna od mnogih saradnji koju smo potpisali u poslednjih godinu dana. Ono što očekujemo jeste da se ona stvarno realizuje u smislu da mi na dnevnoj osnovi razmenjujemo vesti - rekla je Grčić.

Ona je navela da je veoma korisno da se balkanske zemlje povežu, da informacije koje su značajne za Balkan, budu značajne i za Srbiju, ocenivši da će saradnja između dve agencije pomoći da se odnosi Bugarske i Srbije približe.

- Imamo mnogo zajedničkih vesti koje će nam biti zanimljive kako u Bugarskoj, tako i kod nas. Mislim da je ovo jedan korak bliže da se balkanske zemlje u svakoj mogućoj sferi povežu i da ta razmena informacija ide što brže - istakla je Grčić.

Kiril Valčev je izjavio da će ta saradnja pomoći u svakodnevnoj razmeni informacija, i dodao da su ovim ugovorom obnovljeni odnosi BTA i Tanjuga s obzirom da je poslednji ugovor potpisan 2005. godine. 

- Naš plan je da imamo pun pristup našim uslugama na engleskom,  pomagaćemo jedni drugima kao urednici. Poslaćemo vesti o prisustvu Srbije u Bugarskoj na primer, kulturi, biznisu, a isto ćemo očekivati i od kolega iz Tanjuga. Nadam se da ćemo početi da razmenjujemo novinare, ne samo direktore. Ideja je da bolje upoznamo jedni druge i da pomognemo ljudima da bolje upoznaju naš svakodnevni život - poručio je Valčev i dodao da BTA ima ugovore sa svim agencijama balkanskih zemalja.

On je istakao da je važno što je BTA sedište Asocijacija balkanskih novinskih agencija - Jugoistočne Evrope (ABNA-SE), koja uključuje 12 zemalja sa Balkana i istočne Evrope, ocenvši da će sa Tanjug organizacija biti jača. 

- Znam da naši prijatelji iz Tanjuga prihvataju da budu članovi našeg udruženja. Interesantno je jer je Italija članica, zbog Trsta su prihvatili da su balkanska država. Sa Tanjugom će naša organizacija biti jača, imamo veoma dobar sajt i svaki dan možete pročitati po jednu vest iz svake balkanske agencije na engleskom - poručio je Valčev.

 

Ostavite komentar