Vesti > Društvo

Moramo da naučimo ljude da BRINU o svom zdravlju! Šta kaže DANICA GRUJIČIĆ o Zakonu o ZABRANI PUŠENJA

Gost u emisiiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1 bila je bivša ministarka zdravlja

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

07/06/2024 > 15:33

podeli vest:

Moramo da naučimo ljude da BRINU o svom zdravlju! Šta kaže DANICA GRUJIČIĆ o Zakonu o ZABRANI PUŠENJA
Foto: Shutterstock/K1 televizija


Organizacija zdravstva je trenutno u centru pažnje, a po rečima Danice Grujičić u emisiiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, iskusnog neurohirurga i bivše ministarke zdravlja, koja je proteklih 40 godina posvetila medicini, ovo je jedan od ključnih izazova s kojim se suočavamo.

- Gledajući iznutra, mi smo prošli sve i znamo probleme na svakom nivou - rekla je Grujičić.

Ona je naglasila važnost direktne komunikacije između lekara opšte prakse i osoblja u bolnici, ističući da je edukacija lekara opšte prakse ključna za unapređenje zdravstvenog sistema.

- Mladi lekari moraju naučiti kako da tumače sve, da obave različite medicinske procedure, jer samo tada možemo očekivati donošenje pravovremenih odluka o prijemu pacijenata u bolnicu - rekla je ona.

Uz napredak tehnologije, Grujičić ističe značaj ultrazvuka sa veštačkom inteligencijom koji omogućava bržu i precizniju dijagnostiku. Međutim, naglašava da tehnologija ne sme zameniti ljudski faktor - razgovor s pacijentom, empatiju i pažljiv pregled.

- Danas postoje aparati, u kojima je ugrađena veštačka inteligencija. Kada vidite nešto na ultrazvuku, veštačka inteligencija odmah može upozoriti da je nešto za mamografiju, ako radite ultrazvuk dojke, ali isto tako i odrediti kada pacijent treba ponovno doći na kontrolu. To su sve olakšavajuće okolnosti. Sva ta veštačka inteligencija neće zameniti razgovor s pacijentom, empatiju prema pacijentu, želju da mu se pomogne i pregled. Bez obzira na to koliko je napredna, bez pregleda neće biti isto - rekla je ona.

Foto: K1 televizija

 

Govoreći o stanju u bolnicama, Grujičić ističe da je ulaganje države omogućilo veći pristup skenerima i magnetnim rezonancama, ali naglašava potrebu za efikasnijom organizacijom u dijagnostici, posebno kod onkoloških pacijenata.

- Država je puno uložila, sada skoro svaka bolnica ima skener. Ima deset magnetnih rezonanci i još deset će se nabaviti. Tu opet dolazimo do organizacije, jer onkološki pacijent ne može čekati beskonačno na dijagnostiku. To treba da bude naš cilj. U Danskoj, posebno ako je reč o malignitetu, biopsija mora biti obavljena u roku od nedelju dana - rekla je ona.

Kao stručnjak s dugogodišnjim iskustvom, Grujičić ističe značaj mreže lekara primarne zdravstvene zaštite i angažovanje iskusnih lekara u procesu unapređenja sistema.

- Moramo da naučimo ljude da brinu o svom zdravlju. Za sada, mi moramo da dođemo pacijentu. Zato je važna ta mreža lekara primarne zdravstvene zaštite. Kada imate čoveka koji može da uradi sve, sledeći korak je skener u dijagnostici, jer tada imate komunikaciju sa kolegama u bolnici. Kada bismo tako krenuli, svi ti lekari bi za 20 godina bili privatni lekari i niko ne bi postavljao pitanje zašto plaća lekara, jer je on taj koji odgovara za njegovo zdravlje - rekla je ona.

Posle završenog mandata kao ministarke zdravlja, Danica Grujičić ističe da se vratila svom primarnom poslu.

- Vratila sam se svom poslu na Klinici za neurohirurgiju s jasnim ciljem da doprinesem ubrzanju procesa i poboljšanju zdravstvenog sistema. Pomažem mlađima kod teških operacija, jer je to moj zadatak sada - rekla je Grujičić.

Foto: Freepik.com

 
Zakon o zabrani pušenja

- Taj zakon je praktično pripremljen i nadam se da će uskoro stupiti na snagu. Verovali ili ne, čak 75 odsto pušača podržava to. Pravili smo ankete. Koplja se lome oko elektronskih cigareta koje su po meni najveće zlo. To je čista hemija i mislim da se sve pretvorilo u život za održavanje - rekla je Danica Grujičić i dodala: 

- Svi zaboravljamo na sebe, posebno žene. One moraju u periodu od nedelju dana da imaju nekoliko trenutaka koje posvećuju sebi. Malo se družimo, to druženje nije kvalitetno kao što je bilo. Češće ćemo ići kod psihologa nego da pričamo sa svojim prijateljima. Iskrena prijateljstva postaju retkost, a to ne bi smelo tako da bude.

Danica Grujičić ističe da bi promenila kompletan način rada Ministarstva zdravlja.

- Sa ovakvim ministarstvom zdravlja, nijedan ministar ne može da radi na organizaciji cele zdravstvene službe. Morate da imate sektore za investicije, digitalizaciju, opremu, lekove. Mi imamo jako malo inspektora, plate su male. Personifikacija države su vam državni službenici. Enormno su im male plate. Mora da državni službenik bude dobro plaćen i onda nećete imati korupciju, i moraju da budu dobro proveravani. Nemam ništa protiv da u svaku zdravstvenu uslugu ulazi finansijska inspekcija, jer ako nešto nepravilno radimo, oni će ispraviti - rekla je ona.

Memorandum o razvoju nuklearne medicine sa Rosatomom

- Poenta je da imate lekove koji zrače. To su radioaktivni izotopi, već se sada neki primenjuju kod nas. Rusi imaju oko 25 izotopa, svaki za različitu vrstu tumora. Oni čak i neke karcinome dojke leče tako. Kombinuju biološke lekove sa radioizotopima. Generalno gledano, to su male doze zračenja, ali one dosežu svaku malignu ćeliju. Takođe, imate sistemsko zračenje koje na drugi način ne možete da sprovedete. To je budućnost - zaključila je Danica Grujičić u emisiji "Kec na jedanaest" na televizijii K1.

Najčešći karcinomi u Srbiji

- Kod žena je dojka, a kod muškaraca pluća još uvek. Mada sve više žena ima rak pluća, zato je moja molba njima da ne puše nikakve cigarete, ni obične, ni elektronske. Karcinom debelog creva nastaje zbog neadekvatne ishrane, ali i potpuno drugačijeg načina života - rekla je ona.

 

Ostavite komentar