Vesti > Društvo

NEMA TELA i to otežava sve! Optuženi često negiraju krivicu i to nije JEDINI PROBLEM U SLUČAJU devojčice Danke Ilić!

Činjenica je da je stvorena velika konfuzija u javnosti povodom tog slučaja, čulo se u emisiji "Uranak"

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

06/06/2024 > 12:00

podeli vest:

NEMA TELA i to otežava sve! Optuženi često negiraju krivicu i to nije JEDINI PROBLEM U SLUČAJU devojčice Danke Ilić!
Foto: K1 televizija


U zaječarskom tužilaštvu, izjava Srđana Jankovića je poput dodatne niti koja je zapletena u slučaju nestanka dvogodišnje Danke Ilić. Ova izjava nije samo nova epizoda u ovom tragičnom događaju, već dodatno komplikuje već složenu slagalicu tragova i sumnji. 

Pitanje koje sada stoji pred istražiteljima i javnošću je kako će biti utvrđeno ko od osumnjičenih govori istinu, i da li postoji i najmanja šansa da je mala Danka još živa. U emisiji "Uranak" na televiziiji K1, gostovala je predsednica Nacionalne asocijacije za borbu protiv nasilja, Maja Jovanović, a razgovarali smo i sa advokatom Viktorom Gostiljcem, čije reakcije i perspektive mogu osvetliti ovu složenu situaciju.

Maja Jovanović ističe da je nastala velika konfuzija u javnosti.

Foto: K1 televizija

 

- Očekivali smo da nećemo doći do nekih ključnih dokaza i izjava koje će pomoći u celom ovom slučaju istrage. Sada smo tek naišli na jedan zid. Kada imate dvojicu osumnjičenih za potencijalno ubistvo, od kojih je jedan priznao gnusni čin pod kojim je izvršio zločin, a sa druge strane imate osobu koja je bio vozač vozila za koje se sumnja i za koje je priznato da je Danka njime udarena, a koja tvrdi da devojčicu nikada nije videla u životu, to je jedan segment koji nas vodi u potpuno konfuzan pravac, koji nas čini još konfuznijim u odnosu na ova dva meseca. U ovom slučaju jedino mogu reći je da nemamo telo devojčice, pored priznanja osumnjičenog da je ubio devojčicu Danku Ilić. Samim tim, zaključno sa današnjim danom, možemo reći da tragamo za nestalim detetom, Dankom Ilić. Sada tek imamo jednu jako veliku konfuznu situaciju.

- Ono što je jako važno u ovoj situaciji koju imamo i saznanja koja ima MUP i tužilaštvo. To su ključne stvari koje mogu pokrenuti istragu u pravom smeru. Nama iz opravdanih razloga nisu dostupne sve te informacije zbog ugrožavanja same istrage koja je u toku. Apelujem na sve građane Bora da, ukoliko imaju neku informaciju za koju misle da možda nije važna, daju je policiji, jer sada nismo kompetentni da ocenimo da li smo stručni ili ne. U ovoj situaciji, kada nemamo telo i ne znamo šta je sa Dankom, svaka informacija je izuzetno važna.

- Postoji mogućnost pojavljivanja novih dokaza. Kada govorimo o ovakom spletu okolnosti, moramo da podvučemo važnu činjenicu da pravni alati, MUP, policija, rade svoj posao. To što oni negiraju krivicu, ne znači da će sutra biti oslobođeni iste. Postoji pravni tok koji prati svaku njihovu izjavu, obranu i svako njihovo priznanje - rečeno je u "Uranku" danas.

- Biološki trag nije samo kap krvi koja se pojavila pre mesec i po dana, to je kosa, koža, tečnost iz usta, oka. Takođe se veštače i predmeti uzeti iz kuće osumnjičenih. Trenutno po saznanjima iz MUP-a i tužilaštva, nije završen veštačenje kompletno svih oduzetih predmeta kako iz dvorišta, kuće, tako i automobila. Postoje brojna poklapanja koja prate i njihovo hapšenje i privođenje. Ovo su siituacije gde mora da se razmišlja apsolutno objektivno, jer je ogroman pritisak na MUP-u i javnost.

- Sumnje  će prestati jedino ako se pronađe telo devojčice - zaključila je Maja Jovaović u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Advokat Gostiljac ističe da je negiranje krivice normalna pojava kod optuženih.

Foto: K1 televizija

 

- Okrivljeni ne priznaje da nije učinio krivično delo, i to je pravilo. Većina optuženih u sudskim postupcima ne priznaje krivično delo - rekao je advokat Gostiljac i dodaje:

- Većina informacija koje znamo o ovom slučaju potiče iz medija. Mi nemamo podatke kakvog je kvaliteta to priznanje, šta je tačno taj čovek priznao. Ono što ovde nedostaje je da se oglasi nadležno tužilaštvo. To je adresa sa koje mi treba da dobijemo validne informacije i onda ovaj predmet ne bi bio toliko misteriozan. U ovom slučaju je važno da predmet može da aktuelizuje dva pitanja. Prvo pitanje je tortura policije u istražnom postupku, a drugo pitanje je uticaj politike na postupke.

Formiranje optužnice

- Optužnice mogu da se zasnivaju na jednom iskazu okrivljenog koji je kasnije promenio. To su slabe optužnice. Ovde smo u problemu, jer ne znamo da li se sudi po zakonu ili na osnovu potrebe da se neko osudi, a onda sudovi kod nas se vrlo teško izdižu iznad pritiska javnosti. Može cela Srbija da zna da su ta dva lica počinila to krivično delo, međutim, u pravnom smislu to ništa ne znači. U pravnom smislu niko ne može biti osuđen a da mu se to ne dokaže u zakonitom postupku na osnovu dokaza koji su pribavljeni na zakonit način - ističe advokat. 

- Pritvor može biti određen do šest meseci, kada istekne šest meseci. Tužilaštvo ili mora da podigne optužnicu, što bi bio jedan od načina da se produži pritvor, a ako nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice, onda moraju biti pušteni.

Šta će se dogoditi ako i drugi optuženi povuče iskaz?

- Ništa se ne menja, jer tužilaštvo može da kaže da su oni negirali krivicu, ali imaju priznanje prvog i oni će formirati optužnicu i tvrditi da je tada govorio istinu, a da na glavnom pretresu ne govori istinu. Mislim da će i on povući iskaz i da će na glavnom pretresu da objasni pod kakvim okolnostima je dao to priznanje.

- Čovek priznaje krivično delo ili iz moralnih razloga da bi se oslobodio tereta, ali uglavnom priznaje krivično delo kada je pritisnut teretom dokaza i kada nema kud. Meni ovde liči na nešto drugo. Nema bioloških tragova, očevidaca, niko nije video saobraćajnu nezgodu. Niko ih nije video da vrše krivično delo. Nema nikakvih materijalnih dokaza koje povezuju to lice sa tim događajem, zbog čega on može da kaže da to nije on učinio - zaključio je advokat Gostiljac u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

 

 

 

Ostavite komentar