Vesti > Društvo

Počinje POPIS STANOVNIŠTVA, evo u kom vremenskom periodu će POPISIVAČI smeti da vam ZAKUCAJU NA VRATA

Sve informacije možete da dobijete besplatno na broj 0800 444 005

Autor: Tanjug

30/09/2022 > 21:21

podeli vest:

Počinje POPIS STANOVNIŠTVA, evo u kom vremenskom periodu će POPISIVAČI smeti da vam ZAKUCAJU NA VRATA
Foto: Shutterstock


Popis stanovništva, domaćinstava i stanova trajaće od 1. do 31. oktobra, a gradjani svakoga dana mogu besplatno pozvati broj telefona 0800 444 005 kako bi se informisali o popisu.

To će biti 28. popis stanovništva, domaćinstava i stanova na teritoriji Srbije.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević rekao je da će popis trajati narednih mesec dana i poslao poruku popisivačima, koji su bili na petodnevnoj obuci, da imaju pozitivan pristup prema građanima i ljubazno odgovore na njihova pitanja.

On je na konferenciji za medije rekao da će najbolji popisivači biti angažovani u njihovim centrima, ili za rad u anketnim istraživanjima, kao i da će imati priliku da učestvuju u drugom po masovnosti velikom statističkom istraživanju, u popisu poljoprivrede sledeće godine.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

- Popis se sprovodi da bismo dobili pouzdane podatke o etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obležjima stanovništva, koji su neophodni za dobijanje precizne slike trenutnog stanja, ali i za projekcije budućih kretanja, a naročito za realno sagledavanje posledica iseljavanja u inostranstvo u poslednjih 11 godina, pada fertiliteta i ubrzanog starenja stanovništva - rekao je Kovačević

On je naglasio da je izuzetno važno da svi učestvuju u popisu i zajedno doprinesu njegovoj uspešnoj realizaciji.
Pomoćnik direktora RZS-a zadužena za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević rekla je da se podaci prikupljeni u popisu isključivo koriste u statističke svrhe i ne mogu se ustupiti drugim fizičkim i pravnim licima.

Takođe, istakla je da je RZS preuzeo sve propisane administrativne, tehničke i organizacione mere neophodne za zaštitu podataka prikupljenih u popisu, od nelegalnog pristupa, objavljivanja ili korišćenja, u skladu sa zakonom kojim se reguliše oblast informacione bezbednosti.

Lakčević je istakla da je jedna od krucijalnih novina ovogodišnjeg popisa to što će se koristiti elektronski obrasci umesto papirnih.

Foto: Pixabay.com

 

- Korišćenje elektronskih obrazaca omogućilo nam je da pored ostalih benefita, zaštitimo osetljive podatke o ličnosti od bilo kakvog oblika razotkrivanja - poručila je Lakčević.

Šef operacija Delegacije EU u Srbiji Martin Klaucke rekao je da EU podržava akciju sprovođenja popisa stanovništva i dodao da su podaci bitni, kako sa aspekta socijalne politike, tako i sa ekonomskog.

Klaucke je naveo da je naš Zavod sproveo obimnu pripremu za popis stanovništva koji će se, kako kaže, sprovesti u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

- Sarađujemo i podržavamo razvoj statistike Srbije već 20 godina i u to smo uložili oko 60 miliona evra i veoma smo zadovoljni našom saradnjom sa Republičkim zavodom za statistiku - naglasio je Klaucke.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Podaci popisa se baziraju isključivo na izjavi građana, tako da dokumenta nisu potrebna.

Popisivač prilikom popisivanja dužan je da se predstavi i pokaže svoju legitimaciju i dozvoli da građani zapišu njegovo ime i prezime i identifikacioni broj.

Na prednjoj strani legitimacije nalazi se fotografija popisivača preko koje stoji pečat popisne komisije, a na poleđini kartice ovlašćenje za rad popisa.

Takođe, popisivač je dužan da sve vreme nosi vidno istaknutu legitimaciju i da kod sebe ima ličnu kartu.

Popisivač odgovore na popisna pitanja treba da prikupi od svake odrasle osobe pojedinačno, članova domaćinstava, a ukoliko to nije moguće, onda od onog člana domaćinstva kome su podaci najviše poznati.

Za decu mlađu od 15 godina podatke daje roditelj ili staratelj, zadatak popisivača je da obilazi svaki stan u različitim terminima, pre podne i posle podne i njegovo radno vreme je od 8.00 do 21.00 časova.

Ako ni posle više pokušaja popisivač ne stupi u kontakt sa osobom koja živi u stanu ili zatekne samo osobu koja nije u stanju da da potrebne podatke, onda je on dužan da ostavi pomoćni obrazac na kome će da upiše datum posete, ime i prezime, svoj ID broj, a onda su građani u obavezi da pozovu Info centar kako bi dogovorili popisivanje.

Ukoliko jedan ili više članova domaćinstva žive, odnosno borave u inostranstvu, popisivač će ih popisati na osnovu izjave prisutnog člana domaćinstva.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

O Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova stoji da je osoba koja je obuhvaćena popisom, dužna da u njemu učestvuje, da odgovori na sva popisna pitanja i da na svako pitanje da tačne odgovore.

Zakon sadrži kaznene odredbe za ljude koji odbiju da odgovore na popisna pitanja ili daju netačne ili nepotpune podatke.

Izuzetak su, odnosno građani nisu u obavezi da odgovore na pitanja o nacionalnosti, maternjem jeziku i veroispovesti.

Prvi preliminarni rezultati popisa očekuju se do kraja novembra, a obuhvatiće podatke o ukupnom broju popisanih ljudi, domaćinstava, stanova, a nakon toga sledi obrada podataka.

Već na proleće sledeće godine krenuće se sa objavljivanjem konačnih rezultata, pre svega podaci o starosti, polu, nacionalnoj pripadnostI.

 

 

 


 

 

 

Ostavite komentar