Vesti > Društvo

SENIORI SAJBERI: Digitalna ekspedicija u 10 GRADOVA i OPŠTINA u Srbiji za PENZIONERE

U svakom gradu biće uspostavljen održivi ekosistem digitalnih obuka gde će mlađi obučavati starije

Izvor: K1info/Tanjug

03/06/2023 > 15:24 >> 15:42

podeli vest:

SENIORI SAJBERI: Digitalna ekspedicija u 10 GRADOVA i OPŠTINA u Srbiji za PENZIONERE
Foto: Pexels.com


Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je danas u Valjevu, u okviru karavana "Digitalna ekspedicija", da će u klubovima penzionera u svih 10 gradova i opština gde se ta akcija sprovodi, biti obezbeđeni računari, pametni telefoni i multifunkcionalni uređaji, dok će predavači biti iz kancelarija za mlade. 

Na taj način u svakom gradu biće uspostavljen održivi ekosistem digitalnih obuka gde će  mlađi obučavati starije, rekao je ministar i dodao da će u okviru aktivnosti Ministarstva vezanih za bezbednost dece na internetu, naročito posle tragičnih događaja 3. i 4. maja ove godine.

Dodatni fokus biće na edukaciji o sigurnom korišćenju interneta, prepoznavanju nebezbednih situacija i zaštiti privatnosti kako bi se stvorilo bezbedno i podsticajno digitalno okruženje za decu. 

Jovanović je naglasio da je taj cilj moguće ostvariti samo zajedničkim naporima roditelja, obrazovnih institucija i celokupne zajednice te je pozvao sve da se pridruže ovoj misiji, saopštilo je resrorno ministarstvo.

Foto: TANJUG/ MIT/ MARINA JANČEVIĆ/bs

 

On je dodao da edukatori Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, u okviru Ministarstva, kontinuirano održavaju prezentacije o bezbednosti dece na internetu za učenike, roditelje i nastavnike, te na taj način deluju preventivno i informišu sve građane o tome kako da prepoznaju digitalno nasilje i kome da ga prijave. 

Centar je prvi, i za sada jedini, institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju, pružajući mogućnost građanima da se besplatno obrate na broj telefona 19833 ili putem onlajn platforme Pametno i bezbedno: pametnoibezbedno.gov.rs.

Karavan "Digitalna ekspedicija" sprovodi se uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i evropskom organizacijom Propulsion. 
 

Ostavite komentar

Natalija Grujić

... molim vas,ja živim u Novom Sadu i da li možete da me uputite kako da se prijavim na ovu obuku penzionera,ili mi pošaljite kontakt telefon da bi se prijavila na ovu obuku za penzionere

31.01.2024 12:02