Vesti > Društvo

"VIDI KO JE UMRO" - ako vam na Facebook STIGNE ovakva PORUKA ni slučajno NE OTVARAJTE - reč je o PREVARI

Prevaranti na sve načine pokušavaju da se domognu podataka korisnika drušvenih mreža

Izvor: K1info/N1

02/06/2023 > 12:40

podeli vest:

"VIDI KO JE UMRO" - ako vam na Facebook STIGNE ovakva PORUKA ni slučajno NE OTVARAJTE - reč je o PREVARI
Foto: Tanjug/AP


U poslenje vreme prevare na društvenim mrežama uzimaju maha. Prevaranti na internetu konstantno traže nove načine kako do naivnih i lakovernih korisnika, koje potom ili "opelješe" ili im ukradu privatne podatke kao što je pristup na društvenim mrežama.

U ovom konkretnom slučaju reč je o Facebook, gde se ponovno širi jedna prevara koja je imala dosta uspeha u ne tako davnoj prošlosti. Odnosi se na lažne informacije o nečijoj smrti, .

Princip je jednostavan, kroz Messenger ili preko statusa i komentara se šalju poruke tipa "vidi ko je umro", "nećeš verovati ko je umro", "strašno, gle ko je umro", "nećeš verovati ko je umro, znam da ga/je znaš pa ti šaljem"… Nikad u osnovnom delu poruke ne piše o kome se radi pa je potrebno kliknuti na ponuđeni link.

Oni koji kliknu, naći će se u problemima, posebno ako ispune “obrazac” ispred njih na stranici koja se otvara. Ona traži od posetilaca upis korisničkog imena i lozinke koju koristi na Feacebook. Ako to učini, prevaranti dobijaju pristup računu i s njega dalje šalju svima s liste prijatelja identičnu poruku s lažnom informacijom o nečijoj smrti.

Kad neko izgubi pristupne podatke Facebook, može ostati i bez novca, posebno ako je povezao neke druge osetljive informacije s njim koje mogu da posluže za krađu.

Ostavite komentar