Vesti > Društvo

Samo da BLJEŠTI i ŠLJAŠTI, a što MAME i TATE dižu KREDITE da otplate MATURU - TO NEMA VEZE

Maj i jun su meseci koji su udar na džep roditelja, jer pored mature tu su i drugi troškovi kao što je upis na fakultet

Izvor: K1info/rts.rs

27/05/2023 > 13:42

podeli vest:

Samo da BLJEŠTI i ŠLJAŠTI, a što MAME i TATE dižu KREDITE da otplate MATURU - TO NEMA VEZE
Foto: Pixabay.com


Frizura, cipele, nokti, haljina, bez toga se više ne može zamisliti odlazak na maturu. I dok đaci mesecima planiraju kako da zablistaju tog dana, roditelji smišljaju kako da izažu na kraj sa troškovima. Maj i jun predstavljaju veliki udarac na porodični budžet, jer matura nije jedini trošak.

Poslednji đački dan slavi se u dvorištu škole. Neko uz trubače, neko uz muziku sa zvučnika. To i nije toliko važno, jer prava zabava tek sledi. Gala proslavu kojom se stavlja kruna na srednjoškolsko obrazovanje, željno iščekuju i deca i roditelji, uprkos trošku.

 

- Generalno, cene su malo više, mene lično odelo i sve to što nosim košta oko 200 evra, matura otprilike 5.000 dinara, to uključuje i slavlje ispred škole, tako da nije preterano - rekao je jedan od maturanata.

Ali, za pripremu devojaka potrebno je malo više novca.

- Pošto smo devojke, tu idu i malo više pripreme, šminka, frizura, haljina, cipele, mislim da je viša cena nego kod dečaka - rekla je maturantkinja.

U gradovima širom Srbije troškovi variraju - od restorana do muzike, fotografija, šminke, frizure. Minimum od 200 evra, neretko ode još koja stotina preko.

Radmila Urošević, sociološkinja, ističe da živimo u vreme gde je fokus na materijalnim stvarima i gde se to eksponira.

- Da se to vidi, da sve šljašti, blješti, kada pogledate fotografije sa današnjih matura ne znamo da li su devojke od 18 i 19 godina ili mnogo starije. I ako su nama naši roditelji dali manje nego što su mogli, roditelji danas daju više nego što mogu, a deca nemaju tu empatiju i dozu razumevanja za svoje roditelje, i to su nerealni troškovi za prosečnu platu i prosečnu porodicu - rekla je ona.

Foto: Unsplash.com

 

Na pitanje da li se razmatra opcija da se roditeljima olakša i da se nešto u konceptu maturskih večeri menja, u Ministarstvu prosvete kažu - o tome odlučuju Uprava škole i Savet roditelja.

U Udruženju Roditelj smatraju da bi učenički parlamenti mogli da iznesu predloge za drugačiji način proslave.

- Mi smo imali svetlih primera kako su učenici u Srbiji u nekim školama organizovali svoje proslave matura, i bilo je potpuno drugačije, nešto je išlo i u dobrotvorne svrhe. Ta inicijativa bi trebalo da bude zajednička i mislim da o njoj treba da se razmišlja, jer iziskuje nepotrebno veliki deo novca, i dolazimo sve češće u situaciju da ne mogu svi učenici da isprate taj proces - rekla je Gordana Plemić iz ovog udruženja.

Za roditelje svršenih srednjoškolaca, matursko veče nije jedini trošak. Onima koji bi na fakultet potreban je dublji džep, jer i konkurisanje i polaganje prijemnog ispita košta. Iako pojedini fakulteti organizuju besplatnu pripremnu nastavu, ona se uglavnom naplaćuje - od 50 do čak 300 evra. Privatni časovi koštaju od 800 do 2.000 dinara.

- Dodatni časovi su svakako potrebni, pre svega, jer je gradivo koje spremaju za prijemni najčešće veoma obimno, i nije lako podsetiti se svega. Mi nudimo sređen materijal, složen po redosledu i testove koji pomažu samoprocenu trenutnog znanja - rekao je Zoran Jakovljević sa portala Učenje na daljinu.

Foto: Pixabay.com

 

Dr Vladimir Stanković, profesor u Poljoprivredno-šumarskoj školi u Surdulici, navodi da se škola trudi da im obezbedi profesore iz opšteobrazovnih predmeta koji mogu da im pomognu oko upisa.

- Plaćaju deca u toku cele četvrte godine, ko može to sebi da priušti, ali u svakom slučaju se škola trudi da im obezbedi i profesore iz opšteobrazovnih predmeta koji mogu da im pomognu oko upisa, jer živimo u vremenima u kojima živimo i znamo da je novac problem - rekao je Stanković.

Ostavite komentar