Vesti > Društvo

STRAŠNA statistika: Svaka 2 MINUTA u Evropi NESTANE DETE: Koliko sistem Amber alert MOŽE DA POMOGNE?

U Srbiji je prošle godine prijavljen nestanak skoro 6.700 dece, srećom najčešće je reč u bekstvu od kuće

Izvor: K1info/rts.rs

27/05/2023 > 17:39

podeli vest:

STRAŠNA statistika: Svaka 2 MINUTA u Evropi NESTANE DETE: Koliko sistem Amber alert MOŽE DA POMOGNE?
Foto: Freepik.com


Do kraja godine trebalo bi da se i u našoj zemlji primenjuje Amber alert sistem za brže pronalaženje nestalih mališana. Sistem se pokreće kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti.

U Srbiji je prošle godine prijavljen nestanak skoro 6.700 dece, srećom, u najvećem broju slučajeva reč je bio o bekstvu.

Hiljade i hiljade dece nestane u ratnim područjima. Petogodišnje dečake kidnapuju na kućnom pragu i šalju na front.

- Imate država u kojima 70-80 odsto dece nije registrovano na rođenju. Ta deca pošto su pravno nevidljiva, ona ne postoje, njih je jako lako uzeti, izmestiti, odneti, prodati, ubaciti u neke grupe za vršenje krivičnih dela ili za oružane sukobe ili za prostituciju prodaju, šta god - rekla je prof. dr Nevena Vučković Šahović.

Bez obzira na sve tragedije koje nam se dešavaju, u tom pogledu, Srbija je bezbedna. Kada se prijavi nestanak deteta u najvećem broju slučajeva reč je o njegovom bekstvu iz porodice ili pak iz ustanove socijalne zaštite.

- Imamo ogroman broj maloletnih lica koja maltene svakodnevno beže iz tih domova. Takvih slučajeva imamo više od 50 procenata, što je složićete se zaista ogroman postotak. Imamo nekoliko maloletnih lica koji su prethodnih nekoliko godina beržali, a njihov nestanak prijavljivan je više od 100 puta - naveo je Zoran Buković, šef Odseka za potrage u Službi suzbijanja kriminala MUP-a.

Marija Vukašinović iz Tima za podršku žrtvama trgovine ljudima i Evropskog broja za nestalu decu napominje da imaju konkretne predloge kako rana detekcija da se unapredi kako uopšte ne bi došlo do nestanka.

- Sistem socijalne zaštite i obrazovni sistem, ali i zdravstveni sistem imali su ranija saznanja o tom detetu. Imamo konkretne predloge kako ta rana detekcija da se unapredi kako uopšte ne bi došlo do nestanka - dodala je Vukašinovićeva.

I za odbeglim detetom kreće se u potragu kao da je oteto. Upravo zbog otmica Srbija će najkasnije do kraja godine dobiti sistem Amber alert, brzog obaveštavanja građana na koje se računa u pronalaženju deteta.

- Da nam daju informacije o kretanju tog deteta, npr. ako je reč o automobilu kojim je to dete napustilo mesto odakle je nestalo da bismo mogli da preduzmemo mere iz naše nadleznosti i što pre pronađemo dete. Neće se uključivati za svako nestalo dete, nego kada postoje okolnosti koje ukazuju da je ugrožena bezbednost, odnosno život deteta, onda ćemo uključivati taj sistem - objasnio je dr Danilo Stevandić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Tako je i u dražavama koje već imaju takve sisteme. U više od 98 odsto slučajeva dete se pronađe u roku od 72 sata.

Ostavite komentar