Vesti > Beograd

Ode VUK U SMEDEREVO: Posle 85 godina SKULPTURA koja je SIMBOL BEOGRADA ide na RESTAURACIJU

Predviđeni su i radovi na obnovi pristupnog platoa i okoline ovog značajnog spomenika kulture

Izvor: K1info/telegraf.rs

16/11/2022 > 13:51

podeli vest:

Ode VUK U SMEDEREVO: Posle 85 godina SKULPTURA koja je SIMBOL BEOGRADA ide na RESTAURACIJU
Foto: Tanjug/Predrag Mitić


Vukov spomenik ostao je bez svog simbola, ali samo nakratko. Naime, bronzana skulptura Vuka Кaradžića iz parka Ćirila i Metodija je demontirana sa postolja i prebačena na restauraciju u Smederevo, u atelje vajara Zorana Кuzmanovića.

Spomenik je podignut sa svog postolja u sredu oko 7 časova i to pažljivo uz pomoć mehanizacije. Najpre su radnici obezbedili sam spomenik trakama, koje su dobro uvezali sa svih strana skulpture. Trakama se raspoređuje teret koji podiže kuka krana.

Ova priprema je potrajala, jer je trebalo obezbediti da se prikilim podizanja pokretnkg krana ne ošteti figura. Osim traka postavljene su i specijalne mekane podloge uz samu bronzu.

"U okviru radioničkog prostora skulptura će biti sanirana i konzervirana, a potom obnovljena vraćena u Beograd na svoje mesto. O svim narednim koracima blagovremeno ćemo davati obaveštenja, a organizovaćemo i posetu medija ateljeu u Smederevu tokom radova na sanaciji skulpture", naveli su ranije u saopštenju iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Radove na sanaciji i restauraciji spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću Zavod je započeo 7. novembra, na dan kada je svečano spomenik otkriven 1937. godine. Rekonstrukcija, tako sledi, posle čak 85 godina.

Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću izrađen je u 2019. godini, a Grad Beograd je za ovu godinu opredelio sredstva za izvođenje radova u visini 11 miliona dinara, čime su se stekli uslovi da počnu radovi.

U narednom periodu, predviđeni su i radovi na obnovi pristupnog platoa i okoline ovog značajnog spomenika kulture.

 

Ostavite komentar