Vesti > Beograd

Vesić i Selaković obišli prostor STARE ŠEĆERANE NA ČUKARICI: "Ovo je zaštićeno KULTURNO DOBRO i tako mora ostati"(VIDEO)

Vesić je naveo da je namera države da to postane kulturni centar na 11 hektara, kao mesto za mlade umetnike

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

09/06/2024 > 12:46

podeli vest:

Vesić i Selaković obišli prostor STARE ŠEĆERANE NA ČUKARICI: "Ovo je zaštićeno KULTURNO DOBRO i tako mora ostati"(VIDEO)
Foto: TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ


Ministar kulture Nikola Selaković i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišli su danas prostor stare Šećerane na Čukarici, gde su u KPGT-u razgovarali sa osnivačem tog pozorišta Ljubišom Ristićem.

Pre nekoliko dana oglašena je prodaja tog kompleksa, koji je zaštićen kao kulturno dobro. Ministar Selaković je ukazao da Beograd ima nešto što nema baš mnogo gradova u Evropi, a u regionu gotovo niko - KPGT i kompleks stare Šećerane na Čukarici, koji se izdvaja ne samo po tome što predstave mladi umetnici izvode na devet scena, već i po tome što je apsolutno jedinstven kulturni inkubator u Srbiji, pa i na Balkanu. A, to je, kako je naglasio, budućnost srpske kulture.

- Ovde mogu da nastaju i da se razvijaju oni koji u budućnosti treba da dominiraju kulturnom scenom Srbije - svojim talentom, umetničkim izrazom i time što su u stanju da igraju a da nekada za to ne traže nijedan dinar - naveo je Selaković.

Prema njegovim rečima, upravo takav jedinstveni inkubator i jedinstvenu oazu napravio je Ljubišta Ristić sa prijateljima u KPGT-u, i to, kako je poručio, treba sačuvati.

- Prostor koji smo obišli je pod zaštitom države, kao kulturno dobro od najvišeg značaja. On to mora i treba da ostane. Zato sam danas i došao, da razgovaramo, ovde ću se i vraćati, i uveren sam da će i ova poruka mnoge dovesti u KPGT, da dođu i uživaju u kulturi - rekao je Selaković.

Foto: TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ

 

Ministar Vesić je podsetio da je upravo dok je on obavljao funkciju u Beogradu KPGT postao gradsko pozorište, odnosno da je Grad stao iza tog pozorišta, koje je, kako kaže, najveći pozorišni brend poslednjih decenija u Srbiji, na kojem bi pozavideli i mnogi gradovi u svetu.

Ministar građevinarstva je istakao da je taj kompleks zaštićeno kulturno dobro i da je u Šećerani nemoguće bilo šta graditi, već je samo moguće obnoviti sve objekte, u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika.

- I to će tako ostati. S obzirom da je u toku tender za prodaju Šećerane, moja poruka svim kompanijama koje imaju nameru da učestvuju na tenderu je da su, ako žele da ulože šest miliona evra u kulturu, dobrodošli, ali da su ako misle da će kupovinom Šećerane moći tu da grade, džabe bacali pare, jer se to nikada neće dogoditi - poručio je Vesić.

On je naveo da je namera države da to postane kulturni centar na 11 hektara, kao mesto za mlade umetnike, koje će omogućiti da se srpska kultura razvija, dok će Beograd dobiti prostor kakav imaju veliki evropski gradovi, gde se stari industrijski kompleksi pretvaraju u slične prostore.

- Inače, da nije bilo Ljubiše Ristića i KPGT-a, ne bi Šećerana toliko dugo ni preživela. On je pozorištem održavao duh Šećerane, podsećao da je ovde moguće uraditi takve stvari i država će sigurno naći način da otkupi ili da preuzme ovaj prostor, koji će onda pripadati državi, jer je to potpuno normalno i prirodno - zaključio je Vesić.

Ostavite komentar