Vesti > Beograd

Održana POKAZNA VEŽBA za reagovanje u vanrednim situacijama "ADA 2024"! Dačić poslao JAKU PORUKU

U vežbi je učestvovao 161 pripadnik Sektora za vanredne situacije

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

28/05/2024 > 14:05

podeli vest:

Održana POKAZNA VEŽBA za reagovanje u vanrednim situacijama "ADA 2024"! Dačić poslao JAKU PORUKU
Foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ nr


Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija mora da ima jak sistem zaštite i spasavanja, posebno u uslovima ubrzanih klimatskih promena i da će zato država nastaviti da ulaže u Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Dačić, koji je prisustvovao javnoj pokaznoj vežbi pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije pod nazivom "Ada 2024", na Adi Ciganliji, istakao je da je veoma ponosan jer je, u okviru MUP-a, osnovan Sektor za vanredne situacije upravo na njegovu inicijativu.

Foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ nr

 

Naglasio je i da je Sektor za vanredne situacija strahovito napredovao od svog osnivanja.

- Samo u toku ove godine Sektor za vanredne situacije imao je 15.755 intervencija, ugasio više hiljada požara i spasio 614 života. Danas svedočimo jednom razvijenom sistemu zaštite i spasavanja, koji može efikasno i brzo da odgovori na sve vanredne situacije, pa i one najrizičnije. Ponosan sam na to koliko ste napredovali do sada i koliko pokazujete da svako ulaganje u vas znači veći broj spasenih života, a time i veće poverenje građana u ovaj sistem i državu koja ih štiti - poručio je Dačić pripadnicima Sektora za vanredne situacije.

On je istakao da će se, kao ministar unutrašnjih poslova, pored opremanja  Sektora za vanredne situacije, zalagati i za bolje uslove rada svih zaposlenih u sektoru.

- Potreba za bržim reagovanjem neophodna kako bi se građani i njihova imovina sačuvali, a pripadnici Sektora za vanredne situacije su uvek prvi na licu mesta i nesebično rizikuju svoje živote da bi sačuvali živote građana - rekao je Dačić.

On je kao veoma uspešnu ocenio javnu pokaznu vežbu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije pod nazivom "Ada 2024", gde je  prikazan zajednički rad vatrogasaca - spasilaca, pripadnika Helikopterske jedinice MUP-a, specijalizovanih jedinica Civilne zaštite, dobrovoljnih vatrogasnih jedinica i Crvenog krsta Srbije.

Foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ nr

 

U vežbi je učestvovao 161 pripadnik Sektora za vanredne situacije.

Prikazana je evakuacija osoba sa petog sprata zapaljene zgrade, gašenje vatre na otvorenog aluminijumskim čamcima sa reke, spasavanje davljenika iz vode čamcima i plutajućim platformama, zaustavljanje curenja nepoznatih materija iz sudova, spašavanje zarobljenih u vozilima posle saobraćajne nesreća, gašenje vatre helikopterom koji ima sopstveni rezervoar za vodu i iz helikoptera koje zahvataju vodu vedrima kapaciteta 1.500 litara vode.

Foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ nr

 

Komandant vatrogasno-spasilačke brigade Beograda Dragan Miković kaže da veruje da nijedna situacija ne može da iznenadi njegovu brigadu.

- Mi prorađujemo sve te raznorazne scenarije i vežbamo. I ova vežba je bila samo prikaz svog onog znanja koje mi posedujemo i tehnike koje mi posedujemo. Tako da mogu reći da nismo ništa sad posebno pripremali za ovu vežbu. Samo smo prikazali ono što svakog dana radimo - rekao je Miković. 

On ističe da njegova brigada ne gasi samo požare, već ima i specijalizovane timove za rad i spasavanje u ruševinama, za rad i spasavanje na vodi, koordinaciju sa helikopterskom jedinicom MUP-a, rad sa opasnim materijama.

Naglašava da je posle poplava u Obrenovcu, Sektor za vanredne situacije razvio pre svega jedinice radi spasavanja na vodi i opremio ih svom neophodnom opremom.

Foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ nr

 

- Mogu reći da smo potpuno spremni za takav scenarijo. U 2014. imali smo puno manje opreme i obučenih ljudi za takve situacije - poručio je Miković. 

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović ističe da su pripadnici te organizacije prisutni u svim fazama: spasavanja, pripreme i sanacije. 

- Znate kada prođu poplave, onda je potrebno i isušiti objeke, dezinfikovati, okrečiti, svuda tu pomaže Crveni Krst. Znači mi imamo tu ulogu od preventive preko akcije do sanacije - rekao je Radovanović. 

Foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ nr

 

Istakao je da se građanima čini da prošle i ove godine nije bilo toliko poplava u Srbiji, ali da je Crveni krst 20.000 puta intervenisao u okolnostima lokalnih poplava.

- Ne mora to da bude velika poplava, da je zahvaćena velika teritorija zemlje pa da bude uočljivo. Lokalno se to redovno dešava. I redovno treba pomoći ljudima. Zbrinuti one koji su morali da napuste svoj boravak, pomoći im da se snađu u novom smeštaju. Prvo ih izvući, spasiti, pa onda pomoći da se snađu i vratiti na kraju - naveo je predsednik Crvenog krsta.
 

Ostavite komentar