Vesti > Beograd

Zamislite da više NE ČEKATE U REDU na pasoškoj kontroli! Planira se PROMENA PRAVILA na BEOGRADSKOM AERODROMU, evo i kako

Putnici više neće morati da čekaju na pasošku kontrolu, postaviće se kapije sa skenom lica i pasoša

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

21/04/2024 > 18:28

podeli vest:

Zamislite da više NE ČEKATE U REDU na pasoškoj kontroli! Planira se PROMENA PRAVILA na BEOGRADSKOM AERODROMU, evo i kako
Foto: Shutterstock


Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" uskoro će Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) postaviti kapije na kojima će se automatski očitavati pasoši, što će omogućiti brži protok putnika prilikom pasoške kontrole, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

- Putnici više neće morati da čekaju na kontrolu samo kod policajca već će moći da prođu kroz kapiju gde se samo skenira pasoš i lice i automatski prolazite, što je četiri puta brže nego običan prolaz - rekao je Vesić gostujući na televiziji Happy, a preneo je Euronews.

Naveo je da će ti čitači na aerodrom stići do juna „za sezonu“ i ocenio da će to bitno ubrzati pasoške kontrole što je bio jedan od problema jer, kako je istakao, „kada na aerodrom, bilo gde u svetu, dođe veliki broj aviona, uvek imate gužve“.

On je, kako je preneo Euronews, naveo da ima redovne sastanke sa ljudima koji rade na beogradskom aerodromu i podsetio da je posao „ground handlinga“ na tom aerodromu preuzela da vodi britanska kompanija „Menzies Aviation“ koja je među najboljima na svetu.

- Ukazujem im na sve probleme koji ih čekaju tako da se nadam da ćemo ove godine imati mnogo manje problema i ući spremnije u sezonu nego prethodne - rekao je Vesić.

Govoreći o zajedničkom tagu za naplatu putarine sa Crnom Gorom, koji nije u potpunosti profunkcionisao 15. aprila kako su najavili „Putevi Srbije“, Vesić je ponovio da će, ukoliko se to ne desi ni do kraja maja, neko u tom preduzeću dobiti otkaz. 

Govoreći o infrastrukturnim projektima, on je, između ostalog, pomenuo i izgradnju beogradskog metroa navodeći da su naručene dve TBM mašine, takozvane „krtice“, koje kopaju tunelske cevi kojima će ići metro.

- One će početi da rade 2026. i radiće dve godine - rekao je Vesić i dodao da će se istovremeno kopati od Belih voda prema sajmu i od Karaburme prema sajmu.

Ostavite komentar