Vesti > Beograd

PROTESTNI SKUP dela roditelja đaka OŠ "Vladislav Ribnikar": EVO ŠTA SU IM ZAHTEVI!

Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar", pre ovog skupa je poslao saopštenje za medije

Izvor: K1info

Autor: Ognjen Nestorović

12/03/2024 > 22:23

podeli vest:

PROTESTNI SKUP dela roditelja đaka OŠ "Vladislav Ribnikar": EVO ŠTA SU IM ZAHTEVI!
Foto: ATA Images


Jedna grupa roditelja učenika koji pohađaju OŠ "Vladislav Ribnikar" večeras se okupila na protestnom skupu ispred škole u Ulici Svetozara Markovića.

Kako se da naslutiti na osnovu zahteva upućenih sa skupa, postoje određena neslaganja između, s jedne strane, roditelja dece ubijene u majskom masakru i državnih organa, te s druge strane roditelja đaka koji i dalje pohađaju "Ribnikar", a na temu funkcionisanja nastave i načina uspostavljanja memorijalnog centra u školi.

- Okupljeni roditelji su taj skup nazvali "40-minutni skup podrške i zajedništva kojim žele da sačuvaju školu, sećanje na ubijene drugare i Dragana, pravo dece na adekvatno obrazovanje i pruže podršku deci i nastavnicima".  Svi razumemo strašnu situaciju i tragediju koja se desila i apsolutno pokušavamo na sve načine da razumemo i podržimo sve zahteve roditelja ubijene dece. Memorijalni centar je nešto što je normalno, nešto što treba da se napravi, što je prirodno da postoji. Multidisciplinarni tim je takođe nešto što treba da postoji i nešto što je trebalo da se uradi pre 10 meseci. Ali je problem što je sada, nakon 10 meseci, i dalje se ne razmišlja o tome šta se događa sa decom koja su živa i koja svaki dan pohađaju ovu školu - izjavio je za "Blic" Tomka.

 "Nemojte da zanemarite našu decu"

- Neka proces osnivanja Memorijalnog centra ide svojim tokom, ne znamo koliko dugo će trajati, ali nemojte da zanemarite našu decu. Imamo predlog koji nama svima deluje logično, ali ne kažemo da smo najpametniji, a to je da se oslobode gornja dva sprata škole koji bi se koristio u te svrhe dok se čeka na Memorijalni centar. Jer situacija redovne nastave nije rešena, deca pohađaju nastavu u skučenom prostoru. U ovu školu i dalje idu deca koja su sada VIII/2, a bili su VII/2, koja su direktno preživela tragediju i kojima je rečeno da treba da nastave da pohađaju nastavu na istom mestu gde se sve desilo - rekao je Tomka za "Blic".

Foto: ATA Images

 

 Spisak zahteva roditelja

Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar", pre ovog skupa je poslao saopštenje za medije. U saopštenju su navedeni zahtevi roditelja učenika OŠ "Vladislav Ribnikar".

Roditelji od nadležnih organa zahtevaju sledeće:

 Da se tačka 13. odluke Vlade o formiranju Radne grupe o obrazovanju Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu od 8. marta 2024. godine, o izuzimanju parcele u celosti, stavi van snage.
Da se do donošenja urbanističkog, arhitektonskog i građevinskog rešenja za Memorijalni centar i uređenja nove ambijentalne celine, deo škole sa pratećim sadržajima koji se nalazi na katastarskoj parceli 5053 KO Vračar da na korišćenje Školi radi obavljanja prosvetne delatnosti, uz zatvaranje dela škole u kome se dogodio masakr, uvažavajući osetljivost prema porodicama ubijenih, do donošenja rešenja za Memorijalni centar, bez prejudiciranja i želje za mešanjem u isto.
Da Vlada Republike Srbije, odnosno nadležno Ministarstvo prosvete, u najkraćem roku, odnosno u roku od 48 sati, predstavi školi, nastavnicima, zaposlenima, đačkom parlamentu i roditeljima plan za „obezbeđivanje odgovarajućih uslova za nesmetano obavljanje prosvetne delatnosti u školi“ i da zatim Vlada Republike Srbije taj plan i odgovarajuću dinamiku realizacije plana potvrdi formalnom Odlukom uz pisane garancije kako bi on postao obavezujući za sve.
Da Vlada Republike Srbije potvrdi svoju raniju odluku o tome da će celokupan nastavni kadar OŠ „Vladislav Ribnikar“ ostati u radnom odnosu bez obzira na broj učenika u narednim školskim godinama.
Da se u rad Radne grupe o uspostavljanju Memorijalnog centra uključe kao formalni članovi i predstavnici roditelja preživele dece, nastavnika škole i stručnjaci koji su bili uključeni u isceljenje naše dece i koji i dalje aktivno pomažu školi, učenicima, nastavnicima.

 

Ostavite komentar