Vesti > Beograd

Naši hirurzi rade DVE ZAHTEVNE TRANSPLATACIJE u Tiršovoj! Otac će dati BUBREG ĆERKI, a majka SINU

Transplantacije od živih donora obaviće hirurzi iz Univerzitetske dečje klinike uz podršku stručnjaka iz Londona

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Kristina Jokić

17/02/2024 > 13:40

podeli vest:

Naši hirurzi rade DVE ZAHTEVNE TRANSPLATACIJE u Tiršovoj! Otac će dati BUBREG ĆERKI, a majka SINU
Foto: Pixabay.com


Dvoje dece će danas i sutra u Tiršovoj dobiti novu šansu za zdrav život. Sa srpskim timom i lekarima iz Londona uradiće se dve transplatacije bubrega koje će deca dobiti od svojih roditelja.

Kako je dr Siniša Dučić rekao za RTS, prednost tog tipa transplantacije od živih donora je laparaskopsko odstranjenje bubrega i brz postoperativni tok. 

Danas će bubreg od oca dobiti 18-ogodišnja devojčica, a sutra dečak od 17 godina kome će davalac biti majka.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Gostujući stručnjaci će sprovesti ove zahtevne operacije u Srbiji zahvaljujući nastavku uspešne saradnje između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i jedne od najpoznatijih svetskih bolnica u Londonu.

- To je nastavak saradnje koju smo započeli i nadamo se da će sve proći kako treba - rekao je dr Dučić.

Živa transplantacija u dve sale

Danas otac daje ćerki bubreg, sutra majka sinu. To je živa transplantacija i radiće se u dve sale.

- Dva tima rade, u jednoj sali će se raditi eksplantacija, odnosno uzimanje organa, da bi nakon uzimanja taj organ bio presađen devojčici u drugoj sali. Sa timom iz Londona učestvuju i naši lekari i urolozi sa VMA. To su iskusni urolozi koji će pomoći u eksplantaciji organa - istakao je Dučić. 

U timu su doktor Nikos Kesari, dečiji transplantacioni hirurg i doktor Joanis Lukopulos, transplantacioni hirurg za odrasle i doktorka Jelena Stojanović, takođe nefrolog. Oni žive i rade u Londonu, u jednoj od najpoznatijih svetskih bolnica.

Pripreme za transplantaciju

- Mi smo uspostavili saradnju sa bolnicom iz Londona, pre svega preko kontakta sa doktorkom Jelenom Stojanović pre par godina. Ona je reaktivirana prošle godine - podvukao je Dučić.

Prema njegovim rečima, pripreme su trajale nekoliko nedelja, odnosno meseci, rađena su apsolutno sva ispitivanja, imunološka, radiografska, transplantološka.

- Juče su izvršene poslednje pripreme, svi su spremni za operativni zahvat i nadamo se da će to se proći kako treba. Nema razloga da ne prođe - kaže Dučić.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 
Naši lekari se usavršavali u Londonu

Krajem prošle godine su naši lekari išli u London na usavršavanje, preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i ovo je mnogo lakše nego da deca odlaze u London.

- Mi radimo transplantaciju organa poslednjih 20 godina, od 2001. Ovaj tim iz Londona služi za najsloženije transplantacione procedure i ono što je prednost tog tipa transplantacija koje oni rade, je laparaskopsko odstranjenje, odnosno uzimanje bubrega - kaže doktor.

Objašnjava da je to minimalno invazivna procedura, minimalna manipulacija sa bubregom koji će biti presađen, postoperativni tok brzo traje, tako da ima mnogo prednosti i to je postalo standard u Evropi.

- Mi se nadamo se da ćemo u narednih nekoliko meseci biti referentni centar da radimo transplantaciju u regionu - napomenuo je Dučić. 

Odličan tim nefrologa i anesteziologa

Dr Dučić kaže da imaju odličan tim nefrologa i anesteziologa, ljudi koji su apsolutno edukovani u to smislu, tako da mogu da prihvate taj težak zadatak da se sve uradi kako treba.

Što se tiče pacijenata koji se dijaliziraju u toj ustanovi, Dučić je rekao da je reč o više od 20 pacijenata.

Ostavite komentar