Vesti > Beograd

GRADI SE punom parom! Na gradilištu u Surčinu POSTAVLJAJU SE ŠIPOVI, nići će 7 HALA ZA EXPO

U prvoj fazi radovima je, navodi ministar Mali, obuhvaćena izgradnja temelja hala odnosno izvođenje šipova, naglavica i temeljnih greda.

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

08/02/2024 > 14:15

podeli vest:

GRADI SE punom parom! Na gradilištu u Surčinu POSTAVLJAJU SE ŠIPOVI, nići će 7 HALA ZA EXPO
Foto: Tanjug/STR


Na gradilištu u Surčinu, kao što je i obećano,  počelo je postavljanje šipova za izgradnju EKSPO kompleksa, čime je započeta   izgradnja hala, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali.

- Naime, za potrebe realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027. počinje izgradnja sedam hala - Univerzalne hale multifunkcionalnog karaktera i šest izložbenih hala. Hale su raspona 45m+45m, osim Univerzalne hale koja je raspona 90 metara. Dužina hala iznosi 130 do 140 metara - objavio je Mali na instagramu, uz video sa gradilišta.

U prvoj fazi radovima je, navodi, obuhvaćena izgradnja temelja hala odnosno izvođenje šipova, naglavica i temeljnih greda. 

- Na projektu su predviđeni šipovi prečnika 800mm, ukupno 1.647 komada. Šipovi su dužine 10 do 18m, a projektom je planirano da se za potrebe izgradnje hala izvede oko 27.500 metara šipova. Započeti su radovi na Univerzalnoj hali, a uskoro se planira paralelizacija radova i na susednoj hali broj 3. U sklopu prve faze, za sve hale se predviđa utrošak oko 28.000 m3 betona i 3.200 tona armature - rekao je Mali.

Naglasio je da se radovi na EKSPO gradilištu odvijaju po predviđenoj dinamici i planu. 

- Nemamo vremena za gubljenje i svesni smo posla i odgovornosti koja nam je data, jer sve mora biti završeno do kraja 2026. godine - poručio je Mali.

Srbija će tokom EKSPO izložbe 2027. godine biti centar sveta, domaćin za više od 100 zemalja i više od 2,6 miliona posetilaca, a EKSPO će biti kruna razvoja Srbije i dokaz koliko se naša zemlja promenila na bolje i napredovala, zaključio je Mali.

 

Ostavite komentar