Vesti > Beograd

Kod Arene SEMAFOR, PEŠAČKI PRELAZ na Autokomandi? Šta TAČNO znači odluka o BIVŠEM AUTOPUTU kroz Beograd

Okanović je objasnio da će dosadašnji autoput kroz Beograd od sada biti put najniže kategorije

Izvor: K1info

24/10/2023 > 20:05

podeli vest:

Kod Arene SEMAFOR, PEŠAČKI PRELAZ na Autokomandi? Šta TAČNO znači odluka o BIVŠEM AUTOPUTU kroz Beograd
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Nova Uredba o kategorizaciji puteva koju je nedavno usvojila Vlada Srbije, najprometniju deonicu u glavnom gradu svrstala je u kategoriju puteva drugog B reda, tako da je autoput kroz prestonicu, od petlje Beograd, preko Mostara do Bubanj potoka postao gradska saobraćajnica.

Isti status dobila je i deonica od Vojvođanske ulice na Novom Beogradu do petlje Surčin, u čijem produžetku je autoput Miloš Veliki. 

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja objavio je na svom X (Twitter) nalogu šta ta promena u praksi tačno znači.

Kako je napisao, od dela autoputa od Bubanj potoka do petlje Beograd, na celoj deonici biće ograničena maksimalna brzina kretanja na 80 km na sat. Biće dozvoljeno kretanje pešaka, bicikala i mopeda, kao i traktora, radnih mašina i ostalih vozila.

Okanović je napisao i da će biti dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje na kolovozu, biće dozvoljen prelazak pešaka preko kolovoza, a biće ukinuta zaustavna traka.

Dodao je da će biti smanjen zaštitni pojas sa 40 na 10 metara, kao i pojas kontrolisane gradnje takoše sa 40 na 10 metara.

Nakon ove objave usledila su mnoga pitanja i komentari.

Jedan pratilac je pitao da li to znači da neko može peške ili biciklom pored automobila da ide od Autokomande do Areneo, a Okanović je odgovorio, da.

Neki od komentara su bili da treba staviti pešački prelaz kod Sava centra, Autokomande i Plavog mosta. "Sad kad se nađe neko pametan i postavi semafor", komentarisao je jedan čitalac.

Kako će sve izgledati ostaje namda vidimo.

Ostavite komentar