Vesti > Beograd

GRAĐANI se žale na BUKU AVIONA sa beogradskog AERODROMA: Stvar je KOMPLEKSNA, traži se rešenje

Članovi Radne grupe intenzivno rade na prikupljanju detaljnih informacija o letovima koji prelaze granične vrednosti buke

Izvor: K1info/Tanjug

10/10/2023 > 15:10

podeli vest:

GRAĐANI se žale na BUKU AVIONA sa beogradskog AERODROMA: Stvar je KOMPLEKSNA, traži se rešenje
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Radna grupa za stručnu analizu, formirana u cilju pronalska najpogodnijeg rešenja za smanjenje buke koju prouzrokuju vazuhoplovi sa aerodroma "Nikola Tesla", održala je sastanak u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije u cilju rešavanja tog problema na koji su se žalili građani opštine Novi Beograd.

- Na sastanku je predloženo da se u narednom periodu propiše privremena mera za smanjenje buke u vidu zabrane poletanja mlaznih aviona sa intersekcija u slučaju korišćenja procedure TISAK 3Z, za sve letove koji se obavljaju u periodu od 6 do 7 časova - navodi se u saopštenju Direktorata. 

Članovi Radne grupe intenzivno rade na prikupljanju detaljnih informacija o letovima koji prelaze granične vrednosti buke, sa ciljem unapređenja i pokretanja novih inicijativa za pronalaženje rešenja za smanjenje buke prouzrokovane operacijama vazduhoplova.

Direktorat je, kako se dodaje u saopštenju, 15. septembra inicirao sastanak sa predstavnicima MGSI-a, Ministarstva zaštite životne sredine, Er Srbije, Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA i Aerodroma Beograd, radi razmatranja regulativnih i operativnih rešenja za smanjenje buke usled sve većeg broja žalbi građana - žitelja Bežanijske kose i Novog Beograda na povećanu buku vazduhoplova. 

Foto: ATA Images

 

Podsećaju da je upravo shodno zaključku sastanka formirana Radna grupa za stručnu analizu operativnih predloga izmene procedure TISAK 3Z.

Članovi radne grupe, predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Direktorata civilnog vazduhoplovstva, kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA, Er Srbija i Aerodroma Beograd, dogovorili su da u narednom periodu prikupe informacije o svim letovima koji prelaze granične vrednosti buke definisane za industrijsku zonu u kojoj se nalazi aerodrom Nikola Tesla.  

- Informacije će biti prikupljene uz pomoć mreže mernih uređaja za merenje buke-mikrofona koji su instalirani na različitim lokacijama po gradu, on-line aplikacije Aerodroma Beograd (Web Track), kao i detaljne analize karakteristika predmetnih letova od strane SMATSA, na osnovu kojih će biti odlučeno koje mere za smanjenje buke je neophodno dodatno propisati - navodi se u saopštenju iz Direktorata.
 

Ostavite komentar