Vesti > Beograd

Raznovrsan UMETNIČKI PROGRAM na "Manakovom kulturnom letu" od VEČERAS do 9. septembra u Beogradu

Od 10. do 16. septembra manifestacija se nastavlja programom "Manak u gostima" u Kulturnom centru "Čukarica"

Izvor: K1info/Tanjug

17/08/2023 > 15:51

podeli vest:

Raznovrsan UMETNIČKI PROGRAM na "Manakovom kulturnom letu" od VEČERAS do 9. septembra u Beogradu
Foto: Facebook/Manakovo kulturno leto


Kulturna multimedijalna manifestacija "Manakovo kulturno leto" spremila je bogat program za sve uzraste od večeras do 9. septembra, saopštila je direkcija festivala.

Romantičarska Savamala u dvorištu Manakove kuće (ugao Gavrila Principa i Kraljevića Marka) oživeće ponovo uz pozorišni program, koncerte, filmske projekcije i poetske večeri.

Koncertom "YU Rock Bukvar" dua Miša (Šikman) i Đuro (Kosić) u dvorištu Manakove kuće večeras od 20:30 sati počeće tradicionalna manifestacija "Manakovo kulturno leto".

Voljeni program "Pozorište na Đumruku" svake subote od 19 sati pratiće najmlađa publika i to predstave: "Cvrčak i mrav", "Naučnik Miljko", "Ko je u pravu, deco?","Meda Pedington" i "Lovačke priče".

Muzički program "Savamalski koncert" podrazumeva sledeće nastupe: duo Miša i Đuro (akustična rok muzika), sastav Đura i Mornari lidera Vladimira Đurića Đure ("Kad zaspi brod", koncertno izvođenje novih pesama i starih hitova), Žarka Dančua (starogradska muzika), Ivane Ćosić (etno džez "Balkan etno džeziranje"), predstavnike izvorne etno muzike Vesne Dimić i Biljane Petković ("Što se bore misli moje"), Marijane Radosavljević i Artiuma (britanska klasična muzika), hora "Makedonium", a neće izostati ni tradicionalni nastup džez dame Nade Pavlović i benda.

U okviru večernjeg pozorišnog programa "Teatra na Đumruku" biće izvedene dve monodrame.

Prva je na repertoaru "Mudri junački vojvoda Janko Katić" čuvenog književnika i scenariste Milovana Vitezovića (1944-2022), u izvođenju glumca Aleksandra Dunića, člana Pozorišta na Terazijama, poznatog u TV serijama scenariste Siniše Pavića.

Druga monodrama je autorski projekat "Ona" veoma talentovane glumice Tijane Janković koja potpisuje tekst i režiju. Dramska umetnica je poznata iz pozorišta za decu "Pan teatar" u Beogradu na Zvezdari, koja nosi većinu repertoara za najmlađe, a pažnju na sebe je skrenula izvanrednim ulogama u ozbiljnom omnibus komadu "Sama je tražila" o nasilju nad ženama, i komercijalnim komedijama "Šta muškarci i žene žele" i "Brak za ručak, ručak za seks".

Ljubitelji komedije gledaće predstave "Žena moga muža" i "Šalter ego", a u selekciji je i stara predstava "Ja i ti" (ranije na repertoaru Bitef teatra) prema američkom klasik filmu "Šta se dogodilo sa Bejbi Džejn?" u režiji glumice Olivere Viktorović Đurašković, koja i igra sa koleginicom Brankom Stojković.

Poetsko veče dramskog umetnika Nenada Utješinovića nosi naziv "Veče sa Školja" i posvećeno je poeziji Alekse Šantića.

Već u petak ljubiteljima poezije predstaviće se mladi pesnici Iskra Peneva i Nemanja Dragaš.

U okviru filmskog programa "Kino Manak" biće prikazani dokumentarni filmovi "Potraga za Vinčom" reditelja Vladimira Jakšića i Bendžamina Eliota i "Matija Ban između dve srpske dinastije" autorke Milice Bajić Đogo.

Ljubitelji grčke kinematografije 1. septembra moći će da prate program "Razglednice iz Grčke" – selekcija najnovijih kratkih igranih filmova.

Manifestaciju organizuju Tangram Centar i Etnografski muzej u saradnji sa produkcijom "Touchsound", uz podršku Ministarstva za kulturu Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Od 10. do 16. septembra manifestacija se nastavlja programom "Manak u gostima" u Kulturnom centru "Čukarica".

U slučaju kiše programi će umesto u dvorištu biti priređeni u Manakovoj kući.

Ostavite komentar