Vesti > Beograd

Gde mislite da ste POŠLI? MAČKA ili PAS mogu u PARK samo pod ovim uslovima

Opasnog psa na javnu površinu mogu izvoditi samo punoletna lica i to na povodniku i sa zaštitnom korpom na njušci

Izvor: K1info/telegraf.rs

15/07/2023 > 16:12

podeli vest:

Gde mislite da ste POŠLI? MAČKA ili PAS mogu u PARK samo pod ovim uslovima
Foto: Pixabay.com


Da biste izveli kućnog ljubimca u šetnju, morate da ispunite posebne uslove.

One su predviđene odredbama Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda, koja doslovce precizira u kakvim uslovima stanovanja je neophodno držati životinju, kao i način izvođenja kućnih ljubimaca, a naročito pasa i mačaka na javne površine.

Nakon talasa napada pasa na ljude u prethodnom periodu, Telegraf je kontaktirao nadležne iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju i dobili su pojašnjenje i uslove koje vlasnici pasa moraju da ispune kako bi mogli da drže svog kućnog ljubimca.

Kako im je rečeno, psi i mačke koje vlasnici izvode na javnu površinu moraju biti vakcinisani protiv besnila, a psi moraju biti i trajno obeleženi u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo, dok osoba koja izvodi psa snosi punu odgovornost za njegovo ponašanje na javnoj površini.

Foto: Pixabay.com

 

Osim toga, opasnog psa na javnu površinu mogu izvoditi samo punoletne osobe, i to na povodniku i sa zaštitnom korpom na njušci. Takođe, lice koje izvodi opasnog psa, kao i držalac psa, dužan je da sa sobom nosi potvrdu za psa, izdatu u skladu sa posebnim propisom.

- Držalac životinje, kao i lice koje izvodi psa, snosi punu odgovornost za njegovo ponašanje na javnoj površini. Opasnog psa na javnu površinu mogu izvoditi samo punoletna lica, i to na povodniku i sa zaštitnom korpom na njušci. Prilikom izvođenja opasnog psa na javne površine, držalac psa, kao i lice koje ga izvodi dužan je da sa sobom nosi potvrdu za psa, izdatu u skladu sa posebnim propisom - objašnjavaju nadležni.

Foto: Unsplash.com

 

Ako vlasnik psa nema prebivalište na teritoriji grada Beograda potrebno je da nabavi saglasnost da može izvoditi psa na javnu površinu.

- Vlasnik psa koji je registrovan u Centralnoj bazi podataka o psima koju vodi ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva, a koji nema prebivalište na teritoriji Beograda, može izvoditi opasnog psa na javne površine samo po prethodno pribavljenoj saglasnosti organizacione jedinice gradske uprave nadležne za komunalne poslove - glasi odgovor prosleđen redakciji Telegrafa iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

Da bi ta saglasnost bila izdata potrebno je izvršiti određene procedure.

Opasan pas mora obaviti pregled i proveru u ovlašćenoj veterinarskoj organizaciji, mora se ustanoviti da li je vakcinisan i trajno obeležen, a tek ako su svi kriterijumi ispunjeni vlasnik može dobiti saglasnost

- U postupku izdavanja saglasnosti, opasan pas se upućuje kod ovlašćene veterinarske organizacije radi obavljanja pregleda i provere da li je pas vakcinisan i trajno obeležen, a sve o trošku vlasnika. Nakon dobijanja izveštaja veterinarske organizacije o zdravstvenom stanju opasnog psa, organizaciona jedinica iz stava 1. ovog člana donosi odgovarajući akt. Akt o davanju saglasnosti da se opasan pas može izvoditi na javne površine, izdaje se na period od 15 dana - kažu nadležni.

Foto: Pixabay.com

 

Međutim, ne moraju svi opasni psi imati ovu saglasnost.

Ako je pas učesnik izložbi, vlasnih ne mora da ima saglasnost za izvođenje psa na javne površine, ali mora uz sebe imati potvrdu za psa i važeću prijavu za učešće na izložbi.

- Pribavljanje saglasnosti za izvođenje na javne površine nije potrebno za opasne pse koji su učesnici međunarodnih i nacionalnih izložbi u organizaciji Kinološkog saveza Srbije, za period trajanja izložbe, dan pre i dan posle izložbe, ali je potrebno da vlasnici, pored potvrde za pse, sa sobom nose i važeću prijavu za učešće na izložbi - glasi odgovor.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke vrši organizaciona jedinica uprave gradske opštine nadležna za poslove komunalne inspekcije.

Ako komunalni inspektor, koji vrši poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke, utvrdi da je vlasnik prekršio odredbe uputiće mu novčanu kaznu u visini od 10.000 dinara.

- Komunalni inspektor je ovlašćen da u vršenju inspekcijskog nadzora: Naredi izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka; da naloži uklanjanje, odnosno izmeštanje životinje ili objekta za smeštaj kada se oni drže protivno odluci (a ne postoji mogućnost da se njihovo držanje uskladi sa odlukom) ili držalac ne otkloni rešenjem inspektora utvrđene nedostatke; Da preduzme druge mere u skladu sa zakonom i propisima grada (izdaje prekršajni nalog u skladu sa odredbama ove odluke, podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i dr.) - kažu iz Sekretarijata za inspekciju.

Foto: Pixabay.com

 

Zbog spiska prekršaja, vlasnik psa biće kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara.

To će učiniti, kako navode, ako vlasnik izvodi psa na javnu površinu bez povodnika, ako njegovog opasnog psa na javne površine izvodi lice koje nije punoletno, ako izvodi opasnog psa bez povodnika, zaštitne korpe na njušci i potvrde za pse, ako izvodi opasnog psa na javnu površinu bez prethodno pribavljene saglasnosti, potvrde za pse i važeće prijave za učešće na izložbi.

Dodaju i da komunalna inspekcija nije nadležna da postupa u slučejevima prijava napada pasa.

Ostavite komentar