Vesti > Beograd

Danas je Svetski DAN dobrovoljnih DAVALACA KRVI: Evo kako će biti obeležen u BEOGRADU

Danas će da budu uručene nagrade najuspešnijim učenicima na konkursu Krv život znači, kao i priznanja Najhumaniji grad i Najhumanija opština

Izvor: K1info/Tanjug

13/06/2023 > 09:16

podeli vest:

Danas je Svetski DAN dobrovoljnih DAVALACA KRVI: Evo kako će biti obeležen u BEOGRADU
Foto: ATA Images


Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi u Beogradu biće obeležen danas, svečanošću u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić.

- Danas će nam se u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić pridružiti brojne zvanice i tako ćemo obeležićiti Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi - rekla je Marija Čukić, stručni saradnik za dobrovoljno davalaštvo krvi u Crvenom krstu Srbije.

Ona je dodala da je predviđeno predstavljanje rezultata Istraživanja zadovoljstva dobrovoljnih davalaca krvi tokom pandemije KOVID-19 Crvenog krsta Srbije, uručenje nagrada najuspešnijim učenicima na konkursu Krv život znači, kao i Uručenje priznanja Najhumaniji grad i Najhumanija opština.

Priznanja će uručiti dr Verica Lazić predstavnica Kabineta Predsednika Republike Srbije. Najhumaniji gradovi su Požarevac, Pirot i Vranje, dok su najhumanije opštine Preševo, Lazarevac, Štrpce, Despotovac, Inđija, Bačka Palanka, Babušnica, Obrenovac.

- U poslednjih 15 godina ove godine ostvaren je najbolji odziv škola i učenika na konkurs Krv život znači. Prema podacima iz organizacija Crvenog krsta u Srbiji ove godine u konkursu je učestvovalo 35.500 učenika iz 135 sredina/organizacija Crvenog krsta iz Srbije, iz 703 osnovne škole i 141 srednje škole - rekla je Čukić.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi se na globalnom planu proslavlja 14. juna, koji je odabran, jer je na taj dan 1868. godine rođen slavni austrijski naučnik dr Karl Landštajner, čije je otkriće ABO sistema krvnih grupa ovenčano Nobelovom nagradom za fiziologiju i medicinu 1930. godine.

- Ovogodišnji grad domaćin Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi 14. juna je Alžir - rekla je Čukić.

Ostavite komentar