Vesti > Beograd

U subotu besplatni OFTAMOLOŠKI PREGLEDI za građane SAVSKOG VENCA

Zakazivanje termina neophodno je izvršiti do petka

Izvor: K1info/Tanjug

24/05/2023 > 10:39

podeli vest:

U subotu besplatni OFTAMOLOŠKI PREGLEDI za građane SAVSKOG VENCA
Foto: Freepik.com


Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnice Srbije" u subotu 27. maja organizuje besplatne preventivne zdravstvene preglede zajedno sa Gradskom opštinom Savski venac.

Građani će od 7 do 14 časova moći da obave oftamološki pregled, a potrebno je da do petka zakažu svoj termin.

- Neophodno ga je zakazati pregled do petka od 7 do 14 časova na broj telefona 011/3611-581. Pregledi se obavljaju u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnice Srbije" na adresi Savska 23 - rekao je za Tanjug direktor ove ustanove Vlado Batnožić.

On je napomenuo da pregled traje 20 minuta i da građani Savskog venca mogu doći i sa, ali i bez zdravstvene knjižice.

- Standardni pregled očiju vrši oftalmolog, lekar koji je specijalizovan za očne bolesti. On primenjuje niz testova za proveru vida i zdravlja očiju. Neposredno pre pregleda, lekar najpre razgovara sa pacijentom - uzima anamnezu, a zatim vrši pregled oka, koji obično traje od 20 minuta. Meri se beskontakno očni pritisak. Tokom pregleda, lekar može ustanoviti da uopšte nemate znakove bolesti oka ili druga abnormalna stanja optičkog nerva, mrežnjače ili očnih mišića - rekao je Batnožić.

- Može se ispostaviti da vidite sasvim jasno, odnosno, prepoznajete predmete i slova i sa veće udaljenosti. S druge strane, postoje i situacije kada lekar tokom pregleda otkrije problem na oku ili određena stanja koja treba lečiti, a koja uključuju oštećenje vida – zahteva dioptrijske naočare ili kontaktna sočiva, astigmatizam – stanje koje uzrokuje zamućen vid zbog oblika rožnjače i infekciju.

On je rekao da će na ovom pregledu biti tri lekara koji će pregledati 60 do 70 pacijenata koji zakažu svoj termin.

- Ispitujemo da li pacijent ima problem sa vidom. Ispitujemo povišeni očni krvni pristisak za nekoliko minuta, a ako bude potrebne uradiće se i skener oka aparatom OCT - rekao je Batnožić.

 

Ostavite komentar