Vesti > Beograd

Ovako će da izgleda ZGRADA STARE POŠTE na Savskom trgu POSLE REKONSTRUKCIJE

Monumentalnom zdanju arhitekte Momira Korunovića posle nekoliko decenija biće vraćen originalni izgled

Izvor: K1info

23/01/2023 > 11:56

podeli vest:

Ovako će da izgleda ZGRADA STARE POŠTE na Savskom trgu POSLE REKONSTRUKCIJE
Foto: press promo

Zgrada nekadašnje Pošte na Savskom trgu, remek-delo velikog srpskog arhitekte Momira Korunovića, uskoro će, biti temeljno rekonstruisana.

Jednom od najlepših zdanja predratnog Beograda biće vraćen originalni izgled, sa raskošnom fasadom i u identičnim razmerama koje je imalo sve do 1944. godine.

- Na osnovu postojeće arhivske dokumentacije i originalnih crteža, koji su ukrštani s autentičnim fotografijama, rekonstruisana je originalna spoljašnost zgrade. Takođe, otkriveni su svi planovi fasade i rekonstruisani su elementi kojih nije bilo na crtežima. Savremeni način gradnje i postojeći građevinski materijali biće prilagođeni fizionomiji objekta, kako bi se temeljnom rekonstrukcijom postigao što je moguće originalniji izgled zgrade sagrađene pre gotovo jednog veka - istakao je Bratislav Milojević iz kompanije Mašinoprojekt Kopring, koja je angažovana na rekonstrukciji. 

Budući obrazovno-kulturni centar grada

Posle završetka rekonstrukcije, Korunovićevo zdanje na Savskom trgu postaće novi dom za dečije pozorište Boško Buha,  interaktivni dečiji muzej, kao i biblioteku, dok će se na poslednjem spratu nalaziti restoran i kafić za posetioce, sa otvorenim terasama na delovima ravnog krova.

Nekadašnji biser srpske arhitekture

Čuveni arhitekta Momir Korunović podigao je zgradu Stare pošte u savremenom srpsko-vizantijskom stilu 1929. godine, ali je burna istorija zakomplikovala njenu sudbinu. Ovo zdanje, koje je ponosno isticano na razglednicama starog Beograda, tokom Drugog svetskog rata pretrpelo je velika oštećenja.

Po završetku rata zgrada je restaurirana u duhu socrealizma, a sa raskošne fasade, poskidani su ornamentalni i dekorativni elementi koji su je krasili. Tako je Stara pošta "ogoljena", zaravnjena, skraćena i svedena na današnji izgled koji nije ni nalik originalnom rešenju.

Posle pažljivog obnavljanja Beogradske zadruge i rekonstrukcije hotela Bristol, koja je u toku, kompanija Belgrade Waterfront će udahnuti novi život još jednom zaboravljenom remek-delu, koje će ponovo biti uvršteno na listu najprepoznatljivijih simbola srpske prestonice.

 

Ostavite komentar