Sport > Time Out

USPESI SRPSKIH SPORTISTA kroz 2023. godinu, šta je sve obeležilo godinu za nama (II deo)

Najveću radost kao i gotovo svake godine donose nam naši sportisti, koji su i u 2023. godini bili veoma uspešni

Izvor: K1info

31/12/2023 > 18:28

podeli vest:

USPESI SRPSKIH SPORTISTA kroz 2023. godinu, šta je sve obeležilo godinu za nama (II deo)
Foto: K1info/Unsplash.com/Freepik


MAJ

Peti mesec u godini uvek na donosi nove fudbalske šampione. U sezoni za nama, Crvena zvezda osvojila je rekordnu 34. titulu prvaka Srbije, sa čak 22 boda prednosti u odnosu na TSC i Čukarički, dok je Partizan takmičenje završio tek kao četvrti. Crveno-beli su slavili i u Kupu Srbije, pa su po treći put uzastopno stigli do duple krune, odnosno 13. u istoriji kluba.

 

 

Krajem petog meseca u Superligi Srbije u rukometu igralo se finale između Vojvodine i Partizana. Novosadski tim je sa dve pobede došao do šampionske titule, 11 u istoriji kluba. 

JUN

Da se Novak Đoković nalazi na misiji da zauvek promeni istoriju tenisa bilo je jasno u Parizu, posebno imajući u vidu lično uverenje da se ne vakciniše protiv virusa korona, i tako ne nastupi na Mastersima u Indijan Velsu i Majamiju. Svesno je čekao drugi Grend slem sezone i nastup na Rolan Garosu, a koliko je bio usresređen opet oslikava podatak od 21 osvojenog i samo tri izgubljena seta. Istorija. Rekord. 23. Grend slem titula. Prvi igrač ikada koji je osvojio svaki Slem najmanje tri puta. Đoković. Novak Đoković.

 

 

Zajedno sa potvrdom o najuspešnijem igraču u istoriji belog sporta, sa druge strane Atlantika, još jedan Srbin krčio je put ka istoriji i zvanju najboljeg na planeti. Do tada neviđenim nastupima, ispisujući nove stranice istorije najkvalitetnije lige sveta iz noći u noć – Nikola Jokić predvodio je Denver Nagetse do prve titule šampiona NBA lige. Centar iz Sombora postao je peti Srbin sa NBA prstenom, ali prvi koji je to učinio kao apsolutni lider i MVP velikog finala.

 

 

Savršenu uvertiru za dešavanja u Koloradu napravili su naši basketaši. U jednom od najuzbudljivijih finala u istoriji basketa tri na tri. Na osmom izdanju FIBA Svetskog prvenstva stigli su do šestog zlata, ali na kakav način. Košarkaški bogovi nisu dozvolili da lopta nekadašnjeg NBA igrača Džimera Frideta prođe kroz obruč, već da iz istog volšebno izađe, pre nego što kapiten Strahinja Stojačić polaže za veliko slavlje u Beču.

 

 

Istovremeno, naše košarkašice poražene su od Belgijanki u četvrtini finala Evropskog prvenstva, na kome su na kraju zauzele četvrto mesto, dok su košarkaši Partizana prekinuli desetogodišnji post u ABA ligu – osvojivši rekordnu, sedmu titulu na Jadranu trijumfom nad najvećim rivalom Crvenom zvezdom sa 3:2 u pobedama u velikom finalu.

 

 

JUL

Kao uvertira za ono što nas je nešto kasnije čekalo u Manili, još jedan Nikola i njegovi vršnjaci potvrdili su da zemlja košarke i te kako ima budućnost. Na Evropskom prvenstvu za juniore u Nišu, Topić, Marković, Bošnjaković i drugovi – predvođeni selektorom Nenadom Stefanovićem – sa maksimalnih sedam pobeda doneli su Srbiji peto evropsko zlato.

 

 

Iako se činilo da ništa ne može da ga zaustavi, mladost Karlosa Alkarasa i onaj jedan poen u veliko finalu Vimbldona, sprečili su Novaka Đokovića da po peti put u nizu, osmi put osvoji čuveni Vimbldon.

U Japanu, naši vaterpolisti uverili su nas da ćemo se i u budućnosti radovati njihovim uspesima, pošto su uprkos odlaska selektora Dejana Savića i smene generacija zauzeli četvrto mesto na Svetskom prvenstvu.

AVGUST

Posle bronze u Moskvi 2013. godine, odnosno istog odličja dve godine kasnije u Pekingu, Ivana Španović uspela je u Budimpešti da osvoji jedinu medalju koja joj je nedostajala u bogatoj karijeri. Postala je šampionka sveta na otvorenom, oborivši ujedno sopstveni državni rekord. Sa suzama u očima, ogrnuta srpskom trobojkom – Ivana je u predstonici Mađarske objedinila svetske krune, posle trijumfa u Beogradu godinu dana ranije.

 

 

 

Da ne treba da brinemo ni za budućnost naše atletike, ali i da su dobrano prerasle mlađe kategorije, još jednom su potvrdile Angelina Topić – zvanična zvezda u usponu svetske atletike – i Adrijana Vilagoš – dominantnim nastupima na Svetskom prvenstvu za atletičare starosti do 20 godina.

 

 

Mnogo je načina i argumenata kojima može da se pojasni zašto je Novak Đoković najbolji teniser sveta svih vremena, a jedan od očiglednijih svakako jeste činjenica da srpski šampion više ne obara rekorde, već samo nadmašuje svoja dostignuća. Upravo je to scenario koji je viđen na Mastersu u Sinsinatiju, kada je novom titulom postao jedini igrač u istoriji koji je svaki od turnira iz Serije 1.000 osvajao takođe najmanje po tri puta.

 

 

A, da se previše ne uželimo streljaštva još jednom se pobrinuo Damir Mikec, ovoga puta vicešampionskom titulom na planetarnom šampionatu u Bakuu.

Ostavite komentar