Sport > Ostali sportovi

Boža Maljković zabrinut za BEZBEDNOST SPORTISTA na Olimpijskim igrama: Evo kakvi su uslovi za RUSE

Maljković je takođe otkrio da će finalni spisak sportista biti formiran mesec dana pre početka Olimpijskih igara

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

17/04/2024 > 12:03

podeli vest:

Boža Maljković zabrinut za BEZBEDNOST SPORTISTA na Olimpijskim igrama: Evo kakvi su uslovi za RUSE
Foto: uranak printscreen


Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, u emisiji "Uranak" na televiziji K1, Božidar Maljković, objasnio je da su pripreme za najprestižnije takmičenje počele, ali i otkriva da li je zabrinut što se tiče bezbednosti sportista u Parizu.

- Posle Tokija prvi dan, mi smo krenuli da se spremamo za sledeću Olimpijadu, kao što ćemo raditi i posle Pariza. Kako se približava, tenzija raste kod trenera, sportista, funkcionera, kod ljudi koji rade u komitetu. Opšta mobilnost - kazao je.

Govoreći o trenutnom stanju, Maljković je istakao da imaju 82 sportista na spisku, pri čemu je Kovačević poslednji koji je obezbedio kvotu.  

- Za sada imamo 82 sportista. Kovačević je poslednji koji je uzeo kvotu. Ralno, možemo u svim sportovima da uzmemo kvotu. I u rvanju i u streljaštvu da uzmemo još neku. Tenis tek posle Rolan Garosa se prijavljuje ko će da igra. Tekvondu imamo priliku, Boksu. Ako muška odbojka prođe, imaćemo između 115 i 120 sportista, što je više u odnosu na Tokio. Ipak, tamo smo tada bili jedinstvena ekipa, jer smo imali pola muškaraca, a pola žena. Sada će mislim biti više devojaka - dodaje.

Maljković je takođe otkrio da će finalni spisak sportista biti formiran mesec dana pre početka Olimpijskih igara.

- Meseca dana preed početak Olimpijskih igra. Većina kvalifikacionih borbi je u junu mesecu, a 26. jula počinje.

Govoreći o sportskom penjanju, koje je ove godine uvršteno u takmičenje, predsednik Olimpijskog komiteta je izrazio nadu da će Srbija imati predstavnika u toj disciplini.

- Razgovarao sam sa Slobodanom Kejom iz Niša, tatom i trenerom Staše,  veruje da će njegova ćerka uspeti da se plasira na Olimpijadu. Nedavno su se vratili iz Šangaja i imaju još dve prilike za kvalifikacije - kazao je.

Maljković ističe da ne voli prognoze.

- Olimpijske igre su najveća fešta na svetu. Tu se ulaže ogroman novac, brane se boje zemlje, tradicija, dedovina što se kaže.

Veliki je pritisak na sportiste. Bio sam na sedam fajnall forova u košarci, taj pritisak i ovaj na Olimpijadi, ne mogu da se mere.

Znaš da te gleda ceo svet, koji je spreman da te kritikuje ili veliča. Moja ekipa koja je jako dobra od 25 mladih ljudi, među kojima je Milica Mandić, Marija Ristivojević, Žarko Zečević, Đorđe Višacki, koji vodi tu grupu jako dobro radi. Prenosimo im iskustvo, mir, obilaze ih svaki dan. Ne volim prognoze, bespisleno je. Najviše smo osvojili devet medalja - dodao je Božidar Maljković i dodao koja su očekivanja.

- Imamo očekivanja i mislimo da smo sposobni da osvojimo više od devet medalja. Da li će to da se desi, ne znamo. Ko je pomislio da Novak neće da osvoji medalju u Tokiju ili Ivana Španović, loše je spavala. Goran Obradović je plakao, koliko mu je teško palo, ja sam ga tešio, jer svi znamo kolika je ona heroina i šampionka. Taj dan ako Srbija generalno bude imala tu vrstu pomoći (sreće), možemo da ostvarimo uspeh.

Foto: Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

 

Bezbednost na Olimpijskim igrama je tema od ključnog značaja, a Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, izneo je svoje mišljenje o izazovima koje predstavljaju. 

- Dobro poznajem Pariz i kada sam čuo za tu trasu, shvatio sam da je jako teško obezbediti je. Trideset hiljada francuskih policajaca, koji su perfektni, nije dovoljno. Oni traže pomoć jer je ta ruta veoma nezgodna; dovoljan je jedan ubica da pokvari celo takmičenje. U Tokiju smo znali da imamo neprijatelja, a to je bila Korona. Svaki dan smo se testirali i podnosili tu vojničku disciplinu, ali ovde su veliki izazovi, posebno zbog dva rata. Neće biti lokacije koje su nepristupačne policiji.

Govoreći o ruskom učešću na Olimpijadi, Maljković naglašava važnost poštovanja olimpijske povelje koja stavlja sport iznad politike

- Moj lični stav govori o tome da treba da poštujemo našu povelju Olimpijskog komiteta, koja kaže: Sport je iznad politike.

Posebno s obzirom na to kako je Srbija 1992. godine, zbog bilo kakve politike, doživela odnosno sportisti.

Kakve veze ima klizačica sa politikom Vladimira Putina ili obrnuto? Druga stvar je to što neko ko je dopingovan treba da bude isključen, ali ja sam protiv sankcija, bilo kada i bilo protiv koga. MOK ima 206 zemalja, UN 193, i trebalo je da svi idu, ali će Rusi ići pod specijalnim uslovima.

Foto: Pixabay.com

 

Preporuka MOK-a je da Rusi nemaju obeležja države, grb, čak ni dres koji nije sličan njihovoj zastavi. Nažalost, imao sam priliku da vidim tužnu tu odluku u Pjongčangu i to je katastrofa. Ja često postavljam pitanje zašto se politika meša u sport, ali ne vredi ništa. Dobro je što je Makron pristao da Rusi učestvuju. Moj stav je da smo protiv sankcija protiv bilo koga, osim ako je ta osoba javno ušla u politiku ili uzela oružje; u suprotnom, čisti sportista mora imati pravo da bude na terenu - dodaje on. 

Što se tiče pojma "neobeleženog neutralnog sportiste", Maljković smatra da je ideja ograničavanja prava na himnu i obeležja zemlje kontraproduktivna

- Biće imena, ali neće biti himne. To je bumerang. Želiš nešto da ostvariš, a zapravo je za tvorca te ideje lošije."

Na temu izbacivanja karatea iz olimpijskog takmičenja i uvođenja brejk densa, Maljković izražava skeptičnost prema takvoj odluci

- To je takva glupost. Spot koji je jako popularan u Francuskoj. Postoji neka nesloga između dve asocijacije i dok se ne smire, MOK neće da ih vidi - kaže Božidar i dodaje da svaka zemlja koja je organizator Olimpijade ima pravo da uvede nove sportove:

- Svaka zemlja koja organizuje Olimpijadu ima prava na dva do tri nova sporta. Pariz je izabrao brejk dens, vožnju bicikla BMX, sportsko penjanje i surfovanje - zaključio je Božidar Maljković u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

 

Ostavite komentar