Sport > Ostali sportovi

U BEOGRADU počinje SVETSKO prvenstvo u RVANJU: Čak 20 reprezentativaca SRBIJE juri vize za OLIMPIJSKE IGRE

Za šampoionat planete prijavljeno je 1.150 takmičara iz 99 država

Izvor: K1info/Tanjug

15/09/2023 > 18:16

podeli vest:

U BEOGRADU počinje SVETSKO prvenstvo u RVANJU: Čak 20 reprezentativaca SRBIJE juri vize za OLIMPIJSKE IGRE
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Glavni grad Srbije spreman je za Svetsko prvenstvo u rvanju koje će se održati od 16. do 24. septembra u Areni, poručili su danas predsednik Svetske rvačke federacije Nenad Lalović i predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković na konferenciji za medije upriličenoj povodom starta šampionata.

Srbija će imati 20 predstavnika, pet takmičarki u ženskom rvanju, pet rvača u slobodnom i desetoricu boraca u grčko-rimskom stilu. Ukupno je za SP prijavljeno čak 1.150 takmičara iz 99 država.

Beograd je drugi put u nizu domaćin Svetskog prvenstva, koje će predstavljati prvo od šest mogućnosti za takmičare da obezbede vizu za Olimpijske igre u Parizu sledećeg leta i zbog toga šampionat ima posebnu težinu.

Predsednik Svetske rvačke federacije Nenad Lalović je svim učesnicima šampionata poželeo dobrodošlicu u njegov rodni grad i rekao da očekuje još bolju organizaciju nego lane, kad su svi gosti bili oduševljeni kako je sve proteklo.

- Ovo prvenstvo ima ogromnu važnost jer je kvalifikaciono za Olimpijske igre i zato očekujemo sjajne borbe u svim kategorijama. Beograd će drugi put u dve godine biti domaćin SP, posle odlične organizacije 2022. godine, dobili smo ponovo šansu. Krasnojarsk je posle svega trebalo da bude domaćin ovog SP, ali je zbog sankcija Rusiji odlučeno da se promeni domaćin. Pošto su svi u svetskoj federaciji bili oduševljeni kako je prošle godine bio organizovan šampionat, dobili smo ponovo priliku, ispred druga dva grada kandidata da ponovo organizujemo SP u Beogradu. Učinićemo sve da bude još bolje organizovano nego prošle - rekao je Lalović.

Predsednik RSS Željko Trajković je u ime Rvačkog saveza Srbije svima poželeo dobrodošlicu.

- Što se tiče organizacionog dela, sve je spremno i jedva čekamo da prvenstvo počne. Imamo odlično iskustvo od prošle godine i radujemo se što smo ponovo domaćini najboljim rvačima planete - rekao je Trajković.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Srpski rvač Stevan Mićić je prošle godine na SP ušao u istoriju srpskog rvanja kao prvi takmičar koji je osvojio odličje u slobodnom stilu na šampionatima sveta. On je lane osvojio bronzu u kategoriji do 57 kilograma, a sad je spreman da ode korak dalje.

- Osvajanje prve, istorijske medalje za Srbiju mi mnogo znači, kako meni, tako i Savezu i državi. Trenirao sam naporno da bi osvojio medalju i obezbedio plasman na Olimpijske igre. Radujem se početku šampionata - rekao je Micić.

Svetsko prvenstvo biće svečano otvoreno u subotu u 18.30 časova. U sklopu zabavnog programa otvaranja, specijalan nastup će imati Marija Šerifović.

Ostavite komentar