Sport > Ostali sportovi

MotoGP VN Italije: FURIOZNI Peko Banjaja POBEDOM krunisao SAVRŠEN VIKEND u Muđelu

Banjaja je u Muđelu oborio rekord staze, osvojio pol poziciju, pobedio u sprintu i trijumfovao u glavnoj trci

Izvor: K1info

11/06/2023 > 19:32

podeli vest:

MotoGP VN Italije: FURIOZNI Peko Banjaja POBEDOM krunisao SAVRŠEN VIKEND u Muđelu
Foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno


Aktuelni svetski šampion Frančesko Banjaja tijumfovao je na VN Italije u Muđelu. Njemu su se na pobedničkom postolju pridružili takmičari Pramak Dukatija Horhe Martin i Žoan Zarko, ponovivši uspeh iz Le Mana.

Banjaja je u Muđelu oborio rekord staze, osvojio pol poziciju, pobedio u sprintu i trijumfovao u glavnoj trci. On je poveo od samog starta, već u prvom krugu ostvarivši prednost nad Horheom Martinom od tri desetinke koju nije ispuštao do kraja trke.

Braća Mark i Aleks Markes nisu završili VN Italije. Stariji Markes izleteo je u šestom, dok je Aleks na vrlo sličan način okončao trku u petnaestom krugu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Aleks Markes, Gresini Rejsing

Luka Marini iz Mooney VR46 tima prošao je kroz cilj kao četvrti, a njegov klupski kolega i drugoplasirani u šampionatu Marko Beceki nije mogao bolje od osmog mesta.

Bred Binder iz ekipe KTM-a bio je peti, Aprilijin takmičar Aleš Espargaro zauzeo je šesto mesto, dok je Binderov klupski kolega Džek Miler bio sedmi.

Enena Bastijanini iz fabričke ekipe Dukatija je deveti, dok su vozači Jamahe Franko Morbideli i Fabio Kvartararo na kraju završili kao deseti i jedanaesti.

Frančesko Banjaja je pobedom povećao prednost u šampionatu i sada ima 131 poen, dok Marko Beceki posle VN Italije ima 110 bodova. Treći je Horhe Martin sa 107, dok Bred Binder ima 92, četiri više od petoplasiranog Žoana Zarka.

U Moto2 kategoriji treći put ove sezone trijumfovao je Pedro Akosta iz ekipe Red Bull KTM Ajo. Kao drugi kroz cilj prošao je Toni Arbolino koji je kasnio za Arbolinom 6,194 sekundi. Treće mesto pripalo je Džejku Diksonu.

U šampionatu i dalje vodi Toni Arbolino koji ima 119 bodova, dok Pedro Akosta zaostaje 20 poena za prvoplasiranim. Treći je Alonso Lopez sa 71 poenom, dok Filip Salač ima 69.

U Moto3 kategoriji do svog trećeg ovogodišnjeg trijumfa došao je Danijel Olgado, drugi je bio osvajač pol pozicije Deniz Ondžu koji je za prvoplasiranim kasnio 0,051 sekundi, dok je treći Ajumu Sasaki sa zaostatkom 0,056, sekundi. David Alonso bio je četvrti, dok je Đaume Masija osvojio peto mesto.

Danijel Olgado je bukvalno u poslednjim metrima pobedio u Muđelu kada je izašao iz zavetrine i pretekao Deniza Ondžua, kojem je i danas izmakla prva pobeda u Moto3 kategoriji. Tokom trke četvorica vozača među kojima su bili i Ajumu Sasaki i Đaume Masija smenjivali su se na čelu, a Ondžuu nije uspelo da umakne pratiocima.

U generalnom plasmanu vodi Danijel Olgado sa 109 poena, Đaume Masija ima 74, a trećeplasirani Ivan Ortola 68 bodova. Četvrtoplasirani Diogo Moreira sakupio je 64 poena, dok Ajumu Sasaki ima 59 bodova.

Sedma trka šampionata za Veliku nagradu Nemačke vozi se u nedelju 18. juna na stazi Sahsenring. Takmičari u Moto3 klasi startuju u 11:00, Moto2 je na programu od 12:15, dok će vozači u MotoGP klasi trku započeti u 14:00. Sprint trka u MotoGP kategoriji vozi se u subotu 17. juna u 15:00 časova.

Ostavite komentar