Sport > Košarka

LUD0, LUĐE, AVRAMOVIĆ! Partizanu početak i KRAJ večitog derbija u EVROLIGI

Avramović je pokrenuo Partizan, a neuspešan debi na klupi Zvezde imao je novi trener Janis Sferopulos

Izvor: K1info/Tanjug

26/10/2023 > 17:53 >> 20:46

podeli vest:

LUD0, LUĐE, AVRAMOVIĆ! Partizanu početak i KRAJ večitog derbija u EVROLIGI
Foto: Starsport


Nošeni Aleksom Avramovićem, koji je pokrenuo crno-bele da se istopi minus od 12 poena i koji je pogađao sve u finišu, Partizan je savladao Crvenu zvezdu sa 88:86 u petom kolu Evrolige.

Sjajan derbi smo gledali u Areni - pun preokreta, dobrih poteza, ali i minus faza igrača dva tima.

Početak je u potpunosti pripao crno-belima, koji su ušli u neverovatnu seriju, pa su poveli sa 17:2. Zvezda je, pak, uspela da se vrati do poluvremena, kada je polako topila zaostatak, da bi ga poenima Nejpira istopila, pa je sa egalom (42:42) otišla na veliki odmor.

Treća četvrtina je protekla u senci Jaga dos Santosa i Džoela Bolomboja, koji su dizali prednost Zvezde do plus 12, da bi tim sa Malog Kalemegdana otišao na 13 razlike početkom poslednjih 10 minuta.

Foto: Starsport

 

I kada je delovalo da je praktično sve rešeno, pojavio se Aleksa Avramović. Doneo je energiju crno-belima, nizao je poene, pa je od 70:77 doneo Partizanu preokret. Na kraju je završio meč sa 14 poena, da bi u penal završnici Zek Ledej pogađao bacanja i zapečatio pobedu Partizana.

Tim iz Humske je sada došao do učinka od 2-3, dok je Zvezda pretpela i četvrti poraz, te je ostala na samo jednoj pobedi.

Švajni uz Partizan

Na tribinama je oko 20.000 ljudi, a mesto pored parketa zauzeo je nekadašnji nemački fudbaler Bastijan Švajnštajger, inače suprug naše bivše teniserke Ane Ivanović.

Foto: ATA Images

 

 

Četvrta četvrtina: Partizan - Zvezda 88:86

Doužer je poenima otvorio poslednju deonicu, ali je i Zvezda imala odgovor  - Jago dos Santos je ostao sam i pogodio trojku za 55:68. Pokušao je Partizan da se vrati, pogodili su pod košem Smailagić i Doužer, te je domaći tim spustio na jednocifren minus - 59:68. I nije to sve bilo od crno-belih, jer je i Panter iskoristio prostor koji mu se ukazao i trojkom smanjio na 62:68, ali je i naterao Sferopulosa da zatraži tajm-aut.

I dobro su reagovali gosti posle minuta pauze, jer je dobru akciju krunisao Bolomboj snažnim zakucavanjem za 62:70. Ne samo da su tada poentirali, već su vratili dvocifrenu prednost, i to posle teškog pogotka Teodosića i ubačenog bacanja Bolomboja - 64:75.

Bolomboj je odbio nalet crno-belih, ali je već u narednom napadu opet poentirao Avramović, koji vraća Partizan na minus dva - 77:79. Zvezda sledeći napad nije iskoristila, a na drugoj strani je usledila trojka Doužera za preokret (80:79).

Miloš Teodosić je potom iskoristio jedno od dva slobodna bacanja, pa se u poslednjih 90 sekundi ušlo sa egal rezultatom - 80:80.

 

Đoković geda derbi u Areni, ali ne pored terena

Najbolji teniser sveta Novak Đoković sa sinom i suprugom uživo prati derbi iz ekskluzivnih skaj boksova Arene. On je prethodnih godina nekoliko puta uživo gledao duele "večitih rivala". Đoković je navijač navijač Crvene zvezde, a više puta je pratio mečeve crveno-belih u Evroligi i regionalnoj ABA ligi. Prošle sezone je i nekoliko puta uživo gledao i utakmice Partizana u Evroligi.

Foto: Starsport

 
Treća četvrtina: Partizan - Zvezda 53:65

Posle svega šta se dešavalo krajem prvog poluvremena, osetilo se da je Zvezda blizu da povede i to se desilo. Nastavila je Zvezda sa ritmom uz finiša poluvremena, pa je tako ostao sam u ćošku Šabaz Nejpir, koji je pogodio trojku za prvu prednost gostiju na meču - 42:45. Uspeo je, pak, Partizan da odgovori i to trojkom kapitena Kevina Pantera za 45:45.

Ledej je posle tajm-auta prekinuo seriju rivala, zatim je Jaramaz promašio otvoren šut, što Zvezda kažnjava, pa posle pogotka Mitrovića i trojke Jaga dos Santosa ide na plus devet (48:57). "Zapalio" se Jago sredinom treće deonice, pa je pogodio i trojku posle koša Kaminskog za dvocifrenu prednost - 50:60.

Pokušao je Smailagić da trgne saigrače, zakucao je uz faul, ali je stigao ekspresan odgovor - Gedraitis je nanizao pet poena i doneo novu najveću prednost Zvezdi (53:65).

Druga četvrtina: Partizan - Zvezda 42:42

Poeni na obe strane na početku druge deonice - na Anđušićeve poene odgovara Tobi za 24:15. Bolji su crveno-beli u drugom kvartalu, trojke su ubacili Tobi i Nejpir, potom je pogodio i Luka Mitrović, pa je Zvezda za tili čas prišla na minus tri - 26:23.

Vodila se velika borba i u finišu meča, Zvezda je posle koša Nejpira došla do izjednačenja (42:42), da bi potom Anđušić pogodio trojku, koja nije priznata, jer je šut upućen posle sirene, pa se na pauzu otišlo u potpunom egalu. 

Prva četvrtina: Partizan - Zvezda 22:13

Nervozno su krenuli igrači obe ekipe. Košarkaši Zvezde su promašivali na startu, da bi Partizan posle izgubljene lopte Pantera nanizao četiri poena preko Pantera i Ledeja za 4:0. Posle te mini serije crveno-beli su izgubili loptu, faul u napadu je napravio i Nejpir, pa Kaminski pogađa za 6:0.

Promašio je potom i Hanga zicer, što je kaznio Jaramaz, pa je serija Partizana nastavljena - 8:0, posle čega je Janis Sferopulos morao da reaguje tajm-autom.

Zvezda četiri minuta ništa nije mogla da pogodi, posle čega Partizan ide na plus 10 posle novog koša Kaminskog. Tu seriju crno-belih barem za trenutak gosti zaustavljaju zakucavanjem Bolomboja - 10:2. Rasla je dodatno prednost Partizana, jer posle pogodaka Kaminskog i Jaramaza idu na 14:2.

Išli su crno-beli i na plus 15, pokušao je to da zaustavi trojkom Hanga, posle koje je Obradović tražio tajm-aut, posle kog su domaći poentirali preko Nanelija - 19:5, da bi prvi četvrtinu završili da 22:13.

PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 88:86 (22:13, 20:29, 11:23, 35:21)

Dvorana: Arena. Sudije: Migel Anhel Perez, Gitis Vilijus, Rajn Perandi.

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 13, Avramović 14, Koprivica, Panter 8, Smailagić 9, Jaramaz 12, Naneli 7, Trifunović, Anđušić 5, Doužer 9, Kaminski 11.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević, Teodosić 9, Hanga 11, Davidovac 2, Mitrović 8, Simonović, Nejpir 14, Tobi 7, Bolomboj 16, Ilić, Gedraitis 8, Dos Santos 11.

Ostavite komentar