Sport > Košarka

ORLOVI, HVALA VAM za srebro: SRBIJA izgubila od Nemačke u FINALU Svetskog prvenstva

Svetsku titulu čekamo od 2002. godine, kada smo je kao Jugoslavija osvojili u Indijanapolisu i, sa ovim momcima - sigurno je da će ona doći

Izvor: K1info

10/09/2023 > 14:32 >> 17:25

podeli vest:

ORLOVI, HVALA VAM za srebro: SRBIJA izgubila od Nemačke u FINALU Svetskog prvenstva
Foto: Tanjug/AP


Košarkaši Srbije izgubili su u finalu Svetskog prvenstva od Nemačke sa 83:77 (23:26, 24:21, 22:10, 14:20).

Orlovi, nažalost, nisu uspeli da preskoče poslednju prepreku koja ih je vodila do titule šampiona sveta, koju čekamo još od 2002. godine. Nemci jesu bili izavrendan rival, koncentrisaniji, a mi možemo samo da žalimo što su izabranici Svetislava Pešića previše pažnje posvećivali ponekad katastrofalnim odlukama sudija, što ih je prilično izbacilo iz fokusa u finalu.

Ipak, posle svih muka koje je naša košarkaška reprezentacija imala ovog leta, silnih otakaza (što zbog povreda, što... onako) i strašne situacije sa Borišom Simanićem, kojem je u Manili odstranjen i bubreg, pa povrede Ognjena Dobrića na početku ovog finala, mi ovoj selekciji, predvođenoj kapitenom Bogdanom Bodanovićem i selektorom Svetislavom Pešićem možemo samo da kažemo - ljudi, hvala vam!

Foto: Starsport

 

Najefikasniji u selekciji Srbije u današnjem meču bio je Aleksa Avramović, koji je postigao 21 poen, dok je Bogdan Bogdanović dodao 17. Izabranici Svetislava Pešića su skoro 38 minuta igrali bez Ognjena Dobrića, koji se povredio početkom prve četvrtine.

U reprezentaciji Nemačke, koja je prvi put osvojila titulu šampoiona sveta, najbolji je bio Denis Šruder sa 28 poena, dok je Franc Vagner dodao 19.

Orlovi su, dakle, došli do samog kraja, borili se za svetsku titulu, a rival je bila selekcija koja do sada na turniru nije doživela poraz - Nemačka. Srbija je blistavo odigrala mečeve nokaut faze, očitala je lekciju Litvaniji u četvrtfinalu i Kanadi u polufinalu, dok su Nemci bili bolji od Letonije i SAD.

 

Ali, sve je to sada je prošlost, dobili smo novog svetskog šampiona, a nama predstoji da čekamo sledeću priliku - sa ovakvim košarkašima ona će doći, sigurno.

Podsetimo, svetsku titulu čekamo od 2002. godine, kada smo je osvojili u Indijanapolisu pod imenom Jugoslavija.

Dakle, od osamostaljenja 2006, mi priželjkujemo da se popnemo na svetski tron i pod imenom Srbija, odnosno da okrenemo novu stranicu istorije.

Već smo osvajali ZLATO u MANILI

Manila je već bila srećna za košarkaše sa ovih prostora - reprezentacija Jugoslavije je jedno od dosadašnjih pet svetskih zlata osvojila upravo u glavnom gradu Filipina 1978. godine.

Tok meča
Četvrta četvrtina: Nemačka - Srbija 83:77

Počeli su "orlovi" na dobar način poslednju deonicu, prodor Avramovića je doneo prilazak na 69:59. Delovalo je da možemo i još da priđemo rivalu, ali je Avramović promašio posle prodora, što kažnjava Moric Vagner i vraća plus 12 - 71:59.

Foto: Starsport

 

Preuzimao je odgovornost Avramović početkom poslednje deonice - pogodio je trojku, pa je potom iznudio faul u napadu Bonge (71:62). Krunisao je tu dobru odbranu Petrušev, poentirao je za 71:64 i naterao selektora Nemačke da uzme tajm-aut.

Odbranili smo nekoliko napada rivala na minus sedam i imali smo šansu da se približimo, ali smo brzali u napadu - najpre Jović, onda i Petrušev su propustili priliku da dodatno smanje. Dobar napad su potom odigrali "orlovi", pogodio je trojku Avramović za minus četiri, ali na identičan način odgovara Fojtman - 76:69.

Odbrana Srbije u poslednjih 10 minuta veoma dobro funkcioniše, ali je u napadu "škripalo", pa je to razlog zbog čega naši košarkaši nisu uspeli da spuste ispod minut sedam. Vagner je poenima sa penala digao prednost Nemačke, ali Avramović ne dozvoljava rivalu da umakne, pa trojkom smanjuje na 78:72.

Foto: Starsport

 

Avramović je bio pokretačka snaga Srbije u finišu, posle pomenute trojke je iznudio faul pri šutu za tri poena, a kako je realizovao sva tri bacanja, naši košarkaši su prišli na samo minus tri - 78:75. Imali smo šansu da dođemo do izjednačenja - Bogdan je ukrao loptu rivalu, Gudurić je ostao sam na šutu za tri poena, ali je, nažalost, promašio.

Šreder je realizovao jedno slobodno bacanje, na drugoj strani je Gudurić pogodio oba za 79:77. Ali, Šruder je preuzeo odgovornost već u narednom napadu i pogodio je posle prodora za 81:77 na 21 sekundu pre kraja. Gudurić je onda izgubio loptu, a Šreder je sa linije slobodnih bacanja postavio konačnih 83:77.

Foto: Starsport

 
Treća četvrtina: Nemačka - Srbija 69:57

Drugo poluvreme je počelo poenima Nemačke - nisu Orlovi skoristili prvi napad, zato to jeste uradio Šruder, koji donosi plus dva "pancerima" (49:47), a Srbija je izjednačila preko Bogdanovića.

Nisu naši momci u narednom napadu zaštitili skok, što je iskoristio Fojtman, pa sa linije penala donosi novo vođstvo rivalu. Ali, nije ono dugo bilo na snazi, jer je Nikola Jović lepo završio napad u tranziciji - 51:51.

Ne ide nam u napadu, dok Nemci uspevaju da izmisle poene, tako Šruder, a onda i Fojtman pogađaju za plus četiri (55:51). Zaustavili su tu mini seriju "pancera" košarkaši Srbije, pa Milutinov pogađa sa linije penala - 55:53.

Foto: Starsport

 

Drugo poluvreme je proticalo u nervoznoj igri na obe strane, ali su i sudije uzele "delić slave". Tako je bilo i prilikom šuta za tri poena Šrudera, koji je posle kontakta udario kolenom Avramovića, koji se pobunio. Promene odluke nije bilo, plej Nemačke je pogodio dva penala, a onda i ubacio šut za dva poena za novu najveću prednost Nemačke - 59:53.

Sa čudnim odlukama je nastavljeno, pa Milutinovu nije sviran faul pod košem, budući da ga je Bonga udario. Umesto faula, Milutinov je dobio tehničku. Obilato su sve to koristili Nemci, pa poenima sa linije slobodnih bacanja idu na 62:53. I nastavila je da raste prednost rivala, budući da je Davidovac promašio oba slobodna bacanja, a Moric Vagner odveo Nemce na dvocifren plus - 64:53.

Zaustavio je Nemce Marko Gudurić koji poenima sa penala smanjuje na 64:55, ali smo loše bili u odbrani, pa je Franc Vagner trojkom doneo novu najveću prednost rivalu (67:55).

Druga četvrtina: Nemačka - Srbija 47:47

Ista meta - isto odstojanje. Tako se može opisati početak druge deonice, budući da je na poene Petruševa sa linije penala odgovorio Franc Vagner sa 25:28.

Foto: Tanjug/AP Photo

 

Pokušali su naši momci i u ovoj četvrtini da zategnu odbranu, Davidovac je čuvao Bongu, koji je, pak, uspeo da mu pobegne i spusti na 27:28.

Nemci su uspeli da dođu do preokreta, budući da je sva tri slobodna bacanja realizovao Franc Vagner, ali odgovaraju Bogdanović trojkom i Gudurić prodorom za 30:33. Tu mini seriju "orlova" zaustavio je Bonga, koji je pogodio trojku za izjednačenje (33:33).

Foto: Starsport

 

Proradio je i šut nemačke selekcije, pa je tako Šruder pogodio posle zakucavanja Petruševa, ali Bogdanović nije dao Nemcima da ta prednost rivala dugo bude na snazi - 36:37. Poen za poen se igralo sredinom druge četvtine, pa je sjajni Petrušev odgovorio na koš Vagnera za 38:39. A onda je došla i trojka Bogdanovića za plus četiri - 38:42.

Tražio je tajm-aut Herbert, posle čega su "panceri" reagovali i nanizali pet poena. Trojka Šrudera za preokret (43:42) naterao je i Pešića da reaguje minutom odmora. Avramović je uspeo da zaustavi mini seriju rivala, ali je u narednom napadu Šruder iskoristio pad koncentracije u odbrani za 45:44.

I na kraju poluvremena - nerešeno. Bogdanović je pogodio oba slobodna bacanja za 47:47, dok poslednji napad Nemačke nije iskoristio Šruder, koji je promašio otvoren šut.

Prva četvrtina: Nemačka - Srbija 23:26

Odlično je počeo meč za "orlove", dug je to bio napad, Bogdanović je video samog Stefana Jovića, koji je pogodio trojku za početnu prednost - 0:3. Potom smo se dobro odbranili, pa je Nikola Jović kontru krunisao zakucavanjem (0:5).

Foto: Starsport

 

Probudili su se zatim i Nemci, pa su preko Franca Vagnera i Denisa Šrudera prišli na minus jedan - 4:5. Sledeći napad je doneo užasan epilog, budući da je Ognjen Dobrić dobio udarac pri prodoru, pa je iznet sa terena.

Ušao je Vanja Marinković, realizovao je dva slobodna bacanja za 5:7. Nemci su preko Fojtmana izjednačili, ali smo brzo vratili prednost - 7:9. Velika borba u uvodnim minutima, rival ne dozvoljava "orlovima" da se odlepe, pa na poene Nikole Jovića odgovara Obst - 12:11.

Nosio je naše momke kapiten Bogdan Bogdanović, trojkom je preokrenuo na 14:16, i to pogodišvi od table.

Šruder je u sledećem napadu nadmudrio Avramovića, koji se već u narednoj akciji revanširao i prodorom čuva plus tri - 21:24. Nismo tu ni stali, raspoložen je bio Vanja Marinković, koji je iz ćoška pogodio trojku, da bi Nemci imali odgovor u sledećem napadu, pa se na prvi obavezni odmor otišlo sa prednošću Srbije - 23:26.

Ostavite komentar