Sport > Fudbal

Peđa Mijatović o REPREZENTACIJI: "Smena generacija ključna za napredak SRPSKOG FUDBALA posle EP!"

Na takmičenjima je jako bitna atmosfera u timu, a ona nije bila na zavidnom nivou, zaključio je Mijatović

Izvor: K1info

Autor: Milica Tošić

11/07/2024 > 13:59

podeli vest:

Peđa Mijatović o REPREZENTACIJI: "Smena generacija ključna za napredak SRPSKOG FUDBALA posle EP!"
Foto: K1 televizija


Peđa Mijatović u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, osvrnuo se na učešće naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu, ali i ko je njegov favorit za osvajanje titule.

Bivši reprezentativac smatra da je naša reprezentacija mogla i morala više:

- Mogli smo više, morali smo više. Bilo je reprezentacija koje su fudbalskim kvalitetom ispod nas, a pokazale su da u fudbalu nije najvažniji samo kvalitet, već da mora da ima i drugih faktora. Smatram da je naša reprezentacija otišla manje ambiciozno nego što je bio slučaj u Kataru, ali smo se vratili sa istim stanjem. Nezadovoljstvo, vidim da je energija u samoj reprezentaciji među igračima, selektorom i igračima, nije bila na zavidnom nivou, to smo mogli da vidimo iz izjava samih igrača, ali stvari koje smo saznali nakon odlaska iz Nemačke. Ne možemo biti zadovoljni i treba tražiti novu energiju, nova rešenja i razmišljati možda o smeni generacije" - rekao je Mijatović i dodaje u čemu je bio problem:

Foto: Starsport

 

- Svaki trener pred samu utakmicu zajedno sa svojim štabom razmatra i analizira sve igrače i shodno protivniku bira neki tim. Ranije sam govorio da je na turnirskim takmičenjima jako bitan ambijent i da igrači shvate da su u funkciji tima i da nema mesta egoizmu. Nebitno je ko će dati gol ili biti malo iznad svih. Selektor je imao dileme na koji način da izvede pravi tim, u pojedinim situacijama je imao jasnu ideju sa kim treba da izađe, ali kako se približavala utakmica, imao je nekih dilema. Nije lako u ambijentu u kojem je takmičenje počelo na način koji se ne očekuje, a naše takmičenje je počelo porazom od Engleske, na toj utakmici su se videle stvari koje treba popraviti. Mislili smo da će se to desiti i na drugoj i trećoj, ali se na kraju nije dogodilo. Krenuli smo od više ka manje. Na kraju se ispostavilo da je utakmica sa Danskom bila čudna. Puno nekih situacija koje nisu svojstvene reprezentaciji kao što je Srbija, puno nezadovoljnih igrača koji su mislili da treba da igraju. Na kraju se desilo da Srbija nije napravila ništa na EP, jeste se plasirala, što jeste uspeh, ali mislim da je našim kvalitetom koji poseduje reprezentacija, moglo uraditi mnogo više - kazao je Mijatović i dodaje da je potrebno napraviti smenu generacija.

Mijatović smatra da je smena trenera najlakša:

- Mnogo je lakše kada se desi debakl, okriviti trenera. To se dešava uvek, jer je mnogo lakše smeniti jednog čoveka nego 25 fudbalera. Fudbaleri moraju da shvate da oni takođe imaju jako veliku odgovornost i obavezu da ponekad, i pored mišljenja trenera, nametnu svoje mišljenje i ubede ga da ono što misle u tom trenutku nije dovoljno – to se zove karakter. To moraju da naprave igrači koji imaju iskustva. Treneri se ponekad izgube, ali tu su veterani, igrači koji mogu da kažu da bi mogli drugačije da urade. Što se tiče segmenta FSS-a, to je pitanje koje treba razmotriti i pronaći adekvatne ljude.


 

 

Ostavite komentar