Sport > Fudbal

Potresne SCENE STRAVE: Broje se tela, navijači i građani USTALI protiv POLICIJE

Izbili i ulični protesti posle stampeda u Indoneziji kome je stradalo 125 osoba

Autor: k1info/sportal.rs

02/10/2022 > 09:49

podeli vest:

Potresne SCENE STRAVE: Broje se tela, navijači i građani USTALI protiv POLICIJE
Foto: Tanjug/AP


Zvanično je objavljeno da je 125 osoba poginulo, a više od 200 je povređeno posle nasilja i haosa koji se dogodio u subotu uveče na fudbalskoj utakmici Indonezijske lige, između dva najpopularnija kluba u ovoj državi - Arema i Persebaja Surabaja.

Neredi su se desili između navijača Areme i lokalne policije posle poraza kod kuće od 3:2 od Persebaje u derbiju Istočne Jave, kada su pristalice domaćih upale na teren.

Stampedo navijača, neredi, suzavac i prebijanje uzrokovali su smrt, teške povrede prisutnih na meču, a veliki broj je i dalje u kritičnom stanju. Lokalne vlasti su upotrebile suzavac, protivno smernicama FIFA.

Policija je morala da evakuiše igrače i zvaničnike Persebaje kako bi stigli ​​u Surabaju. Pojavili su se video snimci navijača koji bacaju kamenje na oklopna vozila u kojima su navedeni igrači i zvaničnici. Kako je objavljeno, među žrtvama su i dva policajca.

Ovakav razvoj događaja potpuno je razbesneo ljude u Malangu, koji su odmah izašli na ulice kako bi iskazali svoj protest.

 

Prema nekim izveštajima sa lica mesta, situacija je eskalirala u momentu kada su demonstranti, među kojima je bilo i navijača Areme, kamenicama zasuli policiju. Na licu mesta ima vatre, a situacija je i dalje napeta.

 

 

Operatori lige suspendovali su takmičenje na nedelju dana, dok će Indonezijski fudbalski savez (PSSI) započeti punu istragu u vezi sa ovim tragičnim slučajem.

Na snimcima se mogu videti navijači u crvenom i plavom kako ulaze u sukob sa policijom na stadionu.

Pripadnici snaga koji su bili zaduženi za utakmicu obučeni su za razbijanje nereda i demonstracija. Mogu se videti i vreće sa telima, kao i potrešene porodice koje čekaju vesti o najmilijima.

Prepunili stadion

Utakmici je prisustvovalo 42.000 ljudi, iako je kapacitet stadiona Kandžuharan 38.000 mesta. To je potvrdio i ministar odbrane Indonezije, istakavši da je 4.000 ljudi više bilo na stadionu nego što je predviđeno.

- Zavladala je anarhija. Oni su krenuli da napadaju policajce, oštetili su automobile. Želimo da naglasimo da nisu svi bili anarhični, samo njih 3.000 koji su uleteli na teren - rekao je Niko Afinta, ministar policije u Zapadnoj Javi u Indoneziji.

 

 

 

Ostavite komentar