Sport > Fudbal

Džajić i FSS NAJAVILI da Srbija dobija MEDICINSKU USTANOVU za lečenje sportista!

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Dragan Džajić održao je danas sastanak sa članovima Medicinske komisije.

Izvor: K1info

Autor: Đorđe Gvero

23/02/2024 > 15:37

podeli vest:

Džajić i FSS NAJAVILI da Srbija dobija MEDICINSKU USTANOVU za lečenje sportista!
Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture


Sastanak je organizovan sa Medicinskom komisijom na čelu sa predsednikom prof.dr Milovanom Bojićem, gde je jednoglasno podržana inicijativa da se formira specijalizovana zdravstvena ustanova namenjena brzom, stručnom i najmodernijem lečenju profesionalnih sportista, rane i brze rehabilitacije.

Kako se navodi, ova ustanova biće ne samo strateški resurs sportske medicine Republike Srbije već jedinstvena ustanova u ovom delu Evrope.

"To je nešto što naši sportisti apsolutno zaslužuju, a članovi Medicinske komisije FSS imaju ogromno iskustvo stečeno brojnim međunarodnim adukacijama, koje će im pomoći da se jedna takva ustanova, na najvećem evropskom i svetskom nivou, formira u Srbiji. Predloženo je da ova ustanova bude u okviru jedinstvenog kompleksa Nacionalnog stadiona, odnosno projekta koji je od kapitalnog značaja za našu zemlju, Beograd i Srbiju, „EXPO 2027", rekla je doc. dr Marija Zdravković.

Ustanova će biti na raspolaganju svim profesionalnim sportistima, a ne samo fudbalerima.

"Inicijativa je potekla od članove fudbalske Komisije našeg nacionalnog saveza, jer možemo reći da je fudbal naš najpopularnijni sport, a njegova Medicinska komisija je uvek prednjačila u raznim idejama i inovacijama. U ovom slučaju sa ovim sveobuhvatnim projektom stavljen je akcenat i na prevenciji od povreda i raznih riziko faktora u sportu, kao i inteziviranju edukacije lekara sportske medicine koji su pri klubovima i reprezentativnim selekcijama". Takođe, i edukaciji trenera koji imaju prvi i najvažniji kontakt sa igračem, uz klupskog ili reprezentativnog lekara, kada se radi o zdravstvenom problemu, naglasila je Zdravković.

"Trener je taj koji najbolje poznaje promenu stanja samog igrača i zbog toga smo danas razgovarali i o inteziviranju značaja edukacije trenera kako bi na vreme prepoznali potrebu upućivanja sportiste na konsultacije sa lekarom i adekvatnim specijalistom. Na kraju želim da ponovim ispred članova Medicinske komisije da je ovo suštinski iskorak u radu ovog tela, ali ne samo za potrebe Fudbalskog saveza Srbije već za sve granske saveze u našem sportu koji nam donosi toliko radosti. Sportiste svi doživljavamo kao ljude koji predstavljaju i najbolje govore o svojoj zemlji, a ovo što činimo verujemo da će im pomoći da budu još uspešniji u promociji naše zemlje", zaključila je Zdravković.

Ostavite komentar