Sport > Fudbal

UTAKMICA GODINE: GVARDIOLA juri prvi trofej Lige šampiona bez Mesija, ali INZAGI u finalima ima "SEDAM OD SEDAM"

Finale če bez dileme doneti veliku borbu na terenu, ali ništa manje neće biti zanimljiva ni "trenerska bitka"

Izvor: K1info/Tanjug

10/06/2023 > 12:45 >> 20:47

podeli vest:

UTAKMICA GODINE: GVARDIOLA juri prvi trofej Lige šampiona bez Mesija, ali INZAGI u finalima ima "SEDAM OD SEDAM"
Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez


Fudbaleri Mančester Sitija i Intera sastaće se večeras u Istanbulu u finalu Lige šampiona u borbi za titulu prvaka Evrope.

Finale če bez dileme doneti veliku borbu na terenu, ali ništa manje neće biti zanimljiva ni "trenerska bitka".

Sa jedne strane Pep Gvardiola, čovek koji je osvajao trofej kao igrač i dva puta kao trener Barselone, ali nikad po odlasku sa Kamp noua, a sa druge Simone Inzagi, uprkos svemu uglavnom poznatiji kao mlađi brat čuvenog Pipa, koji je kao igrač dva puta podizao trofej, uključujući i finale u Atini 2007. godine između Milana i Liverpula kada je bio dvostruki strelac (2:1).

Gvardiola je po odlasku iz Barselone sa Bajernom i Sitijem osvojio 20 trofeja, ali nije Ligu šampiona.

Najbliži je bio pre dve godine kada je Siti u finalu poražen od Čelsija (1:0), pa je i dalje na snazi "najjači argument kritičara" da ne može da osvoji elitno takmičenje bez Lionela Mesija.

Ako uspe sutra uveče ta priča biće zaboravljena, a pamtiće se da je doneo prvu titulu Sitiju i ponovio "tripletu" Ser Aleksa Fergusona iz 1999. godine.

Inzagi je već dokazao da je "bolji trener od brata", ali uprkos sjajnom poslu u Laciju i Interu i dalje nema skudeto, pa bi Liga šampiona bila najbolja moguća satisfakcija, ali i stimulans za napad na Seriju A sledeće sezone. 

Na ruku mu ide i neverovatna statistika - kao trener vodio je Lacio i Inter u sedam finala (tri Kupa Italije i četiri Superkupa) i svih sedam je dobio.

Da li će i osmi, svakako najteži i najvažniji?

- Naša želja, naš san, svih nas, je osvajanje Lige šampiona. Da bi mogao da ostvariš san, moraš da imaš opsesiju njime", rekao je menadžer Pep Gvardiola novinarima na konferenciji za medije u Istanbulu.

Foto: Tanjug/AP

 

Mančester Sitiju je ovo drugo finale Lige šampiona u istoriji, posle 2021. godine i poraza od Čelsija.

- Znamo koliko je ovo takmičenje važno, trudili smo se da treniramo najbolje što možemo, ekipa će morati da odigra maksimalno svih 90 minuta. Ako pogledamo istoriju takmičenja, Inter je veći od nas jer ima tri titule, ali to sad nije bitno. Sad je vreme za finale u Istanbulu - dodao je Gvardiola.

Trener Intera Simone Inzagi rekao je da je predivan osećaj što je ekipa stigla do finala u Istanbulu.

- Ne želimo tu da stanemo, želimo da odigramo ovo finale na najbolji mogući način - rekao je Inzagi. 

Foto: Tanjug/AP

 

Svestan je Inzagi da je rival favorit na papiru.

- Ko je favorit? Pa oni su najjača ekipa na svetu, ali nas je 11 i njih je 11 na terenu. Mi smo imali fantastičan put do finala i tu smo da igramo za pehar. Biće potrebno mnogo srca, hrabrosti i mirne glave da ostanemo u igri - zaključio je Inzagi.

Finale između Sitija i Intera igra se od 21 sat na Ataturk stadionu.

Ostavite komentar