Sport > Fudbal

RIZIK NA KVADRAT - Zvezda i Zenit u Sočiju, a Liga šampiona?

Iz Zvezde poručuju da slede državnu politiku i da gaje dobre odnose sa ruskim klubovima

Autor: K1/Radio slobodna Evropa

27/06/2022 > 11:16

podeli vest:

RIZIK NA KVADRAT - Zvezda i Zenit u Sočiju, a Liga šampiona?
Foto: screenshot


Dok se njeni sportisti i timovi i dalje suočavaju sa zabranama i suspenzijama zbog invazije na Ukrajinu, Rusija se nada predahu od sve veće međunarodne izolacije organizovanjem prijateljske fudbalske utakmice.

Crvena zvezda, fudbalski šampion Srbije sa bogatom istorijom, sastaje se sa Zenitom iz Sankt Peterburga, pobednikom ruske lige, u crnomorskom letovalištu Soči 3. jula u prijateljskom meču koji je proglašen za "okršaj šampiona".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FC Zenit (@zenit_spb)

 

Evropsko fudbalsko upravno telo zabranilo je ruskim klubovima i reprezentaciji da učestvuju u UEFA takmičenjima do daljeg, posle paketa sankcija objavljenih 2. maja kao odgovor na rusku vojnu agresiju u Ukrajini, odakle je raseljeno oko 12 miliona ljudi, a gradovi bombardovani do uništenja, navodi se u saopštenju UN.

I Svetska fudbalska federacija (FIFA) je isključila Rusiju sa Mundijala ove godine. Rusija je izgubila pravo i da se kandiduje kao domaćin predstojećih međunarodnih takmičenja, a slične mere za ruske klubove i selekcije uvedene su i u drugim sportovima.

Podsetimo, UEFA je otkazala unosno sponzorstvo sa Gaspromom, a ruski energetski gigant i dalje finansijski podržava i Zenit i Crvenu zvezdu. Nekoliko dana nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. februara, Gasprom je izgubio sponzorski ugovor sa nemačkim klubom Šalke 04.

 

Dok je većina zemalja Evrope uvela sankcije Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, Beograd je odbacio takve poteze i kažnjavanje tradicionalnog saveznika, piše Radio slobodna Evropa

Srbija skoro u potpunosti zavisi od Rusije u snabdevanju energentima, a predsednik Aleksandar Vučić je rekao da bi uvođenje sankcija Moskvi bilo pogubno za Srbiju, piše u tekstu RSE.

Vučić je 29. maja nakon telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom saopštio da je njegova zemlja postigla "izuzetno povoljan" trogodišnji gasni sporazum sa Rusijom. Vučić je pokušao da pređe tanku liniju između svojih nada da će ući u Evropsku uniju, a da pritom dobro stoji sa Kremljom, dodaje Radio slobodna Evropa.

Gasprom vlasnik značajnih energetskih sredstava u Srbiji 

Srbija, kandidat za članstvo u EU, odbacila je upozorenja iz Brisela da bi mogla da "plati cenu" zbog odbijanja da uvede sankcije Rusiji.

Gasprom je, direktno ili preko svojih filijala, većinski vlasnik značajnih energetskih sredstava u Srbiji. Od 2008. godine Gasprom poseduje većinski udeo u NIS-u, srpskoj nacionalnoj kompaniji za naftu i gas.

Prodaja je bila politička, dajući Moskvi pravo da trasira veliki evropski gasovod kroz Srbiju u zamenu za "podršku Kremlja stavu Beograda o otcepljenoj državi Kosovo", piše Radio slobodna Evropa.

 

 

Gasprom, takođe, ima sponzorski ugovor sa Crvenom zvezdom, koji je finansijski podržava 12 godina. Logo kompanije nije utisnut samo na dresove tima, već se nalazi i na sedištima na klupskom stadionu "Rajko Mitić" u prestonici Srbije.

U vreme prvog sponzorskog ugovora, vrednog 19 miliona dolara za pet godina, Crvena zvezda je bila duboko u minusu, navodno imajući dugove od 25 miliona dolara.

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić ranije je pričao kako klub opstanak duguje ruskom sponzoru Gaspromu.

- Da nije bilo Gasproma, pitanje je da li bi bilo Crvene zvezde. Ljudi koji vole Crvenu zvezdu nikada neće zaboraviti šta je Gasprom uradio za klub - rekao je Terzić.

Terzić: Ne odobravamo odluke FIFA i UEFA

Otuda može i da se zaključi zašto Zvezda gostuje Zenitu u Sočiju. 

- Ne odobravamo ono što su FIFA i UEFA uradile ruskim klubovima. Nema osnova u međunarodnom pravu. Širom Evrope sada vlada antiruska histerija - rekao je Terzić, a preneo britanski Daily Mail.

Njegove izjave došli su uoči utakmice Lige Evrope u martu protiv škotskog Rendžersa i usred ponovnih poziva srpskoj strani da odustane od Gasproma kao sponzora.

- Gaspromovo sponzorstvo Crvene zvezde je unapređeno - rekao je Terzić, i vredi "ukupno 10,5 miliona dolara u naredne dve godine".

Zvezda prati "državnu politiku Srbije"

Generalni direktor kluba Zvezdan Terzić izjavio je ranije, piše RSE, da klub prati "državnu politiku Srbije" i da je u skladu sa tim doneo odluku o prijateljskom meču sa Zenitom.

- Ponosni smo što možemo da održimo dobre kontakte sa našom braćom u Rusiji - rekao je Terzić na konferenciji za novinare 1. juna.

 

 

Zvezda je, najavljujući meč sa Zenitom, 10. juna saopštila i da će utakmica značiti "podizanje saradnje sa ruskim prijateljima na novi nivo", jer ova dva kluba sarađuju godinama.

- Crveno-bela Omladinska škola godinama uspešno sarađuje sa Akademijom Zenita, što je još jedna potvrda srpsko-ruskog prijateljstva. Tome je veliki doprinos dala i kompanija Gazprom - saopštila je tada Crvena zvezda.

I UEFA i Zvezda ćute 

UEFA nije odgovorila na upit Radija Slobodna Evropa "da li će biti reakcija na najavljeni odlazak Crvene zvezde u Soči". Jer - Zvezda je aktuelni šampion Superlige, kao i nacionalnog Kupa Srbije i očekuju je nastupi u evropskim takmičenjima pod okriljem UEFA.

Ni Crvena zvezda nije odgovorila na upit RSE "kako je došlo do organizacije prijateljskog meča sa Zenitom, uprkos sankcijama" i "da li očekuju reakciju međunarodnih sportskih organizacija posle utakmice".

Čestitka Zenita

Inače, kada je Crvena zvezda u maju osvojila 33. titulu, Jelena Iljuhina, predsednica Upravnog odbora Zenita, čestitala je klubu.

- U ime Zenita iskreno vam čestitam na pobedi i petoj tituli zaredom. Želim da kažem "bravo" navijačima, igračima, trenerima, direktorima i svima koji su povezani sa klubom. Ušli ste u knjige rekorda i zaslužujete da budete šampioni Srbije - rekla je Iljuhina.

Ostavite komentar