ZAŠTO SE PRAVE NA SAVINDAN? Svetosavske perece simbolizuju jedinstvo i vernost, evo kako se pripremaju
Prema narodnom verovanju, perece su se nekada delile deci i ukućanima
Izvor: K1info
27/01/2025 > 08:40
podeli vest:
Foto: Shutterstock
Svetosavske perece su neizostavni deo slavske trpeze na dan Svetog Save, jednog od najvažnijih srpskih svetitelja i prosvetitelja. Njihov specifičan oblik simbolizuje jedinstvo, veru i zajedništvo, a tradicionalno se pripremaju u mnogim domaćinstvima širom Srbije.
Foto: freepik/AI
Poreklo i simbolika
Prema narodnom verovanju, perece su se nekada delile deci i ukućanima kako bi ih podsećale na vrednosti koje je Sveti Sava zastupao – mudrost, ljubav i istrajnost. Njihov specifičan oblik povezuje se sa beskonačnošću i neraskidivom vezom sa tradicijom.
Foto: SPC
Kako se prave?
Sastojci:
Za testo:
500 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
250 ml toplog mleka
50 ml ulja
1 jaje za premazivanje
Za dekoraciju:
Krupna morska so, susam ili mak
Priprema:
U manjoj posudi pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac. Ostaviti 10 minuta da kvasac zapeni. U veliku posudu stavite brašno, so i napravite udubljenje u sredini. Sipajte aktivirani kvasac i ulje. Mesiti dok se ne dobije glatko i elastično testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste na toplom 45 minuta do 1 sat, dok se ne udvostruči.
Najčešće se serviraju uz slavski ručak, a simbolično se lome i dele ukućanima i gostima. Perece se često poslužuju sa medom ili vinom, naglašavajući značaj gostoprimstva i zajedništva za koje se Sveti Sava zalagao.
Svetosavske perece su više od običnog peciva – one predstavljaju deo bogate srpske tradicije i podsećaju nas na vrednosti koje treba negovati u svakodnevnom životu. Njihova priprema i konzumacija okupljaju porodicu i prijatelje u duhu praznične radosti.
Ostavite komentar