NEVEROVATNO UKUSNE POSNE PLJESKAVICE Zdrave, sočne i gotove za 20 minuta!
podeli vest:

Posni dani ne znače da treba da se odreknete dobrog ukusa, mirisa iz kuhinje i onog savršenog zalogaja koji podseća na roštilj subotom. Da, pričamo o pljeskavici – ali u posnoj verziji, i to sa sojom kao glavnim junakom!
Ako mislite da soja ne može da bude sočna, začinjena i hrskava na ivicama – vreme je da je upoznate u ovom obliku. Savršena za posni ručak, večeru uz kiseli kupus, ili kao "burger" varijanta uz lepinju i senf.
Sastojci:
150 g sojinih komadića ili ljuspica
1 glavica crnog luka (sitno seckana)
2-3 čena belog luka (izgnječena)
2 kašike brašna (može i ovseno, integralno, po želji)
1 kašika senfa
1 kašičica mlevene paprike
So, biber, suvi biljni začin po ukusu
Malo ulja
Po želji: seckani peršun, dimljena paprika ili čili za jači ukus
Priprema:
Skuvajte soju u slanoj vodi (možete dodati i malo sušenog povrća ili začina). Kuvanje traje oko 10–15 minuta.
Dobro procedite i ocedite – možete čak i pritisnuti kroz cediljku ili gazu da uklonite višak tečnosti. Ovo je ključno za dobru teksturu.
U velikoj činiji pomešajte soju sa seckanim lukom, belim lukom, začinima, brašnom i senfom. Sve dobro izmešajte rukama dok ne dobijete kompaktnu smesu.
Oblikujte pljeskavice – tanke ili deblje, po želji.
Pržite ih na malo ulja dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa obe strane.
Ili, ako ste za zdraviju varijantu – pecite u rerni na papiru za pečenje, 20 minuta na 200°C (preokrenite na pola).
Posluženje koje mami osmeh
Najlepše ih je služiti tople, uz:
lepinju i list salate
pečeni krompir ili pire od bundeve
ajvar ili posni tartar sos
ili – onako domaćinski – sa glavicom crnog luka i turšijom
Zalogaj bez griže savesti
Posne pljeskavice od soje su dokaz da čak i u postu može da se jede bogato, ukusno i sa uživanjem. I da, može i “na oko” da izgleda kao prava roštiljska, ali da bude potpuno posno, zdravo i domaće.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar