Slobodno vreme > Posna jela

NEVEROVATNO UKUSNE POSNE PLJESKAVICE Zdrave, sočne i gotove za 20 minuta!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

15/04/2025 > 07:22

podeli vest:

NEVEROVATNO UKUSNE POSNE PLJESKAVICE Zdrave, sočne i gotove za 20 minuta!
Foto: Freepik.com


Posni dani ne znače da treba da se odreknete dobrog ukusa, mirisa iz kuhinje i onog savršenog zalogaja koji podseća na roštilj subotom. Da, pričamo o pljeskavici – ali u posnoj verziji, i to sa sojom kao glavnim junakom!

Ako mislite da soja ne može da bude sočna, začinjena i hrskava na ivicama – vreme je da je upoznate u ovom obliku. Savršena za posni ručak, večeru uz kiseli kupus, ili kao "burger" varijanta uz lepinju i senf.

Freepik.com

Sastojci:

150 g sojinih komadića ili ljuspica

1 glavica crnog luka (sitno seckana)

2-3 čena belog luka (izgnječena)

2 kašike brašna (može i ovseno, integralno, po želji)

1 kašika senfa

1 kašičica mlevene paprike

So, biber, suvi biljni začin po ukusu

Malo ulja

Po želji: seckani peršun, dimljena paprika ili čili za jači ukus

Priprema:

Skuvajte soju u slanoj vodi (možete dodati i malo sušenog povrća ili začina). Kuvanje traje oko 10–15 minuta.

Dobro procedite i ocedite – možete čak i pritisnuti kroz cediljku ili gazu da uklonite višak tečnosti. Ovo je ključno za dobru teksturu.

U velikoj činiji pomešajte soju sa seckanim lukom, belim lukom, začinima, brašnom i senfom. Sve dobro izmešajte rukama dok ne dobijete kompaktnu smesu.

Oblikujte pljeskavice – tanke ili deblje, po želji.

Pržite ih na malo ulja dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa obe strane.

Ili, ako ste za zdraviju varijantu – pecite u rerni na papiru za pečenje, 20 minuta na 200°C (preokrenite na pola).

Posluženje koje mami osmeh

Najlepše ih je služiti tople, uz:

lepinju i list salate

pečeni krompir ili pire od bundeve

ajvar ili posni tartar sos

ili – onako domaćinski – sa glavicom crnog luka i turšijom

Zalogaj bez griže savesti
Posne pljeskavice od soje su dokaz da čak i u postu može da se jede bogato, ukusno i sa uživanjem. I da, može i “na oko” da izgleda kao prava roštiljska, ali da bude potpuno posno, zdravo i domaće.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar