Slobodno vreme > Posna jela

POSNI VIKEND MENI Lagani i ukusni domaćinski predlozi!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

11/04/2025 > 16:15

podeli vest:

POSNI VIKEND MENI Lagani i ukusni domaćinski predlozi!
Foto: Shutterstock


Vikend je pravo vreme da se malo uspori, da se kuća zamiriše i da se jede „na kašiku“. A ako ste u postu – ne brinite, i dalje možete uživati u bogatim, ukusnim obrocima koji ne traže ni puno para, ni puno vremena. Samo domaćinsku ruku i dobru volju!

Shutterstock
🔴 SUBOTA – Lagano i na kašiku

Doručak:

Posna pita sa prazilukom ili krompirom.

Kisela voda sa limunom ili biljni čaj.

Ručak:

Pilav sa šampinjonima, šargarepom i graškom.

Mladi luk i paradajz kao salata.

Domaći hleb sa susamom.

Užina:

Banana ili jabuka, uz šaku oraha

Večera:

Čorba od tikvica i krompira.

Parčence integralnog hleba.

Čaj od nane za kraj dana.

Shutterstock

🟡 NEDELJA – Bogata i mirisna

Doručak:

Prepečen hleb sa džemom (posni, bez šećera).

Crna kafa ili biljni čaj.

Ručak:

Posni boranija paprikaš.

Krompir iz rerne sa ruzmarinom.

Salata od svežeg kupusa sa sirćetom i maslinovim uljem.

Užina:

Suve smokve i bademi – sitno, slatko i zdravo.

Večera:

Posni uštipci ili palenta sa prelivom od pečuraka.

Čaj od hibiskusa ili matičnjaka.

Freepik.com

RECEPTI

🔴 SUBOTA

Doručak: Posna pita sa prazilukom

500 g tankih kora za pitu

3 veća praziluka (samo beli i svetlozeleni deo)

So, biber, maslinovo ulje

Praziluk iseckati i propržiti na malo ulja dok ne omekša. Posoliti i pobiberiti. Filovati kore, saviti u rolnice ili složiti kao savijaču, i peći na 200 stepeni oko 30 minuta dok lepo ne porumeni.

Ručak: Posni pilav sa šampinjonima

1 šolja pirinča

1 veća šargarepa

1 glavica crnog luka

200 g šampinjona

Grašak (po želji)

Maslinovo ulje, so, biber, suvi biljni začin

Crni luk prodinstati na ulju, dodati narendanu šargarepu i šampinjone. Dodati pirinač, kratko propržiti, naliti vodom (otprilike 2:1 odnos s pirinčem), dodati začine. Kuvati dok voda ne uvri.

Freepik.com

Večera: Čorba od tikvica i krompira

2 tikvice

2 krompira

1 šargarepa

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

Maslinovo ulje, biber, so, veza peršuna

Sve sastojke naseckati i dinstati na ulju, dodati vodu i kuvati dok ne omekša. Po želji čorbu možete izmiksati za kremastu verziju.

🔹 NEDELJA

Doručak: Džem od šljiva i posni keks

Keks: može domaći posni integralni, ili kupovni bez jaja i mleka

Džem: domaći od šljiva bez dodatog šećera ili zaslađivač po izboru

Ručak: Boranija paprikaš

500 g žute ili zelene boranije

1 glavica crnog luka

1 šargarepa

1 krompir

Lovorov list, alevu papriku, so, biber

Dinstati luk, dodati šargarepu i boraniju, zatim naliti vodu, dodati krompir, lovor i alevu papriku. Kuvati dok sve ne omekša. Može se dodati i malo paradajz soka.

Freepik.com

Večera: Posni uštipci

300 g brašna

1 kašičica suvog kvasca ili praška za pecivo

1 čaša mineralne vode

Prstohvat soli

Sve sjediniti, ostaviti 15 min da odstoji. Kašikom spuštati u zagrejano ulje i pržiti dok ne porumene. Poslužiti uz preliv od pećuraka (dinstane pećurke sa crnim lukom i začinima).

Uživajte u toplom, ukusnom i posnom vikendu!

Saveti domaćice:

Uštedite vreme – povrće očistite unapred i čuvajte u frižideru u činijama s vodom.

Uvek imajte pri ruci limun, beli luk i praziluk – spašavaju i najobičniji krompir.

Uživajte u vikendu i ne zaboravite: post nije kazna, već prilika da se jede s merom i dušom.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar