TAJNA SAVRŠENE TURSKE KAFE Kako da vaša šoljica uvek ima bogatu penu i neodoljiv ukus
podeli vest:
                    Kada pomislimo na tursku kafu, odmah nam na pamet padne slika male šoljice ispunjene gustim, aromatičnim napitkom sa bogatom penom na vrhu. Ali, da li ste se ikada zapitali kako Turci postižu tu savršenu penu i ukus koji osvaja? Ispostavilo se da je tajna u jednom jednostavnom sastojku koji možda već imate u svojoj kuhinji.
                                                                            
                                        
                                                                                                                                                                                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                
                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Šećer – ključ za bogatu penu
Tradicionalna priprema turske kafe uključuje dodavanje šećera već na početku procesa kuvanja. Ovaj korak nije samo zbog slatkoće, već šećer pomaže u formiranju guste i stabilne pene koja je zaštitni znak dobre turske kafe.
Priprema korak po korak
Izbor kafe: Koristite sveže mlevenu kafu, po mogućstvu što sitnije samlevenu, gotovo poput pudera.
Voda: Sipajte hladnu vodu u džezvu, onoliko koliko želite šoljica kafe.
Šećer: Dodajte šećer po ukusu odmah u hladnu vodu.
Kafa: Dodajte jednu do dve kašičice kafe po šoljici u džezvu.
Mešanje: Lagano promešajte smesu kako bi se kafa i šećer ravnomerno rasporedili.
Kuvanje: Stavite džezvu na nisku temperaturu i pustite da se polako zagreva. Kako se kafa zagreva, pena će početi da se formira na površini.
Pena: Pre nego što kafa počne da ključa, pažljivo skinite džezvu sa vatre i kašikom pokupite penu, raspoređujući je po šoljicama.
Finalno kuvanje: Vratite džezvu na vatru i pustite da kafa još jednom skoro provri, ali pazite da ne prekipi.
Serviranje: Sipajte kafu u šoljice preko pene i uživajte.
Začinite po želji
Iako je osnovni recept jednostavan, mnogi vole da eksperimentišu dodavanjem začina poput cimeta ili karanfilića kako bi obogatili aromu. Ovi začini dodaju poseban šmek i čine svaku šoljicu unikatnom.
Uživajte u ritualu
Priprema turske kafe nije samo pravljenje napitka; to je ritual koji zahteva strpljenje i ljubav. Sledeći ove korake i dodajući šećer na početku, osiguraćete da svaka šoljica koju pripremite bude prava mala umetnost sa savršenom penom i bogatim ukusom.
                                                                            
                                        
                                                                                                                                                                                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                
                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Dakle, sledeći put kada poželite da impresionirate goste ili jednostavno uživate u trenutku za sebe, setite se ovih saveta i pripremite tursku kafu na tradicionalan način. Vaše nepce će vam biti zahvalno, a vi ćete uživati u svakom gutljaju ovog magičnog napitka.
BONUS VIDEO:
PROGNOZA ZA NAREDNIH 7 DANA DONOSI MRAZ I KIŠU Pogledajte kakvo će vreme biti po danima
Vremenska prognoza za narednih 7 dana u Srbiji: jutra hladna, sunčano u Vojvodini, ali biće i povremene kiše.
pre 14 sati
VestiKIŠA, PLJUSKOVI I NAGLI PAD TEMPERATURE Pogledajte kada tačno nevreme stiže u vaš kraj (MAPA)
Najnovije upozorenje RHMZ odnosi se na lokalne pljuskove i nevreme koji će zahvatiti Srbiju, a nakon toga doći će i do pada temperature.
pre 18 sati
VestiSTIŽE ZAHLAĐENJE SA PLJUSKOVIMA I GRMLJAVINOM Beograd neka se spremi! RHMZ izneo najnoviju vremensku prognozu
Već sutra kiša će zahvatiti celu Srbiju, a po vremenskoj prognozi, padavine će prestati u utorak.
02.11.2025
Vesti
        
            
            
        
        
        
        
                            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
Ostavite komentar